Українців попередили про зростання цін на життєво важливі товари

7 березня 2021, 17:06
Ціни на продукти в Україні знову подорожчають перед Великоднем.
Продукт
Продукти в Україні ще подорожчають / pixabay

Експерт з питань соцполітики Андрій Павловський розповів, що дорожчає в Україні в першу чергу і назвав причину.

За його словами, прогнозна інфляція в Україні становить 7%, а продукти дорожчають набагато більше — на 10%, 40% і навіть 50%.

"Це відбувається тому, що Держстат вважає середній показник зростання споживчих цін, ту саму інфляцію в середньому. У нас, як правило, більше ростуть ціни на товари першої необхідності, в першу чергу на продукти харчування. Ми бачимо найбільше зростання на цукор, гречку, олію, також зростають ціни на так званий борщовий набір. Ми бачимо, що в I кварталі це б'є по кишенях малозабезпечених сімей і сімей із середнім достатком", — сказав він.

За словами експерта, на інші категорії товарів ціни не змінилися, але більшість людей цього не відчуває.

"А ціни на ювелірні вироби, предмети мистецтва, елітні автомобілі, нерухомість, як правило, істотно не ростуть. Або взагалі можуть не рости, а падати. Але, на жаль, більшість населення не відчувають зниження ціни на ці елітні продукти, тому що просто не мають можливості їх купувати і користуватися ними", — сказав експерт, передає Україна 24.

читайте такожУ Кабміні пояснили різкий стрибок цін на продукти

Як каже голова Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, основна частина продуктів дорожчатиме в рамках тієї інфляції, яка закладена в бюджеті - 7,3%.

"За січень ми вже побачили середнє подорожчання на 1,3%, в лютому — приблизно стільки ж. Значить, до кінця року вартість більшості продуктів зросте на 6%. При цьому будуть продукти, які подорожчають набагато більше", - говорить Дорошенко.

За його словами, найпомітніше коливатимуться ціни на курячі яйця.

"Зараз їх вартість висока, але очікується, що в березні піде вниз, влітку взагалі впаде, а восени знову підніметься. І це залежить не від сезонності, а від того, що виробники в період великого попиту продають яйця за високою ціною, а потім, коли попит падає, знижують ціну. Сьогодні попит на яйця вже досить низький через високу ціну", - говорить Дорошенко, пишуть Вісті.

Ціни на продукти - про що раніше повідомляв Главред:

  • Економіст Олег Пендзін заявив, що зростання цін на продукти харчування в Україні є неминучою тенденцією в найближчому майбутньому. Однак ціни будуть рости в межах купівельної спроможності населення.
  • В Україні з початку 2021 року підвищилися ціни на продукти харчування. Зокрема, зросла вартість борошна, курячих яєць, соняшникової олії, м'яса і круп. Наступне подорожчання експерти прогнозують навесні - очікується, що подорожчають зернові, м'ясо, овочі та фрукти.
  • Раніше Олексій Дорошенко спрогнозував, що в Україні в найближчі місяці буде зростати ціна на чорний хліб.
  • Держстат оприлюднив дані середніх споживчих цін на товари та послуги в Україні. Найбільше підскочили в ціні яблука - вони подорожчали в два рази з початку року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти