Сотні тисяч українців не можуть отримати свою пенсію через війну: у Мінсоцполітики розповіли, що робити

23 травня 2022, 18:00оновлено 26 травня 2022, 13:27
Пенсії фінансуються своєчасно, кажуть чиновники, в окремих регіонах — авансом, але є питання з можливістю отримати або використовувати ці кошти.
Підвищення пенсії в Україні в грудні 2021
Сотні тисяч українців не можуть отримати свою пенсію через війну / ua.depositphotos.com

Із затримкою отримання пенсій і соціальних виплат зіткнулися не тільки вимушені внутрішні переселенці, а й опинилися на тимчасово окупованих територіях пенсіонери. Як повідомляють в Міністерстві соціальної політики, у шести регіонах України, в яких зараз є окуповані агресорами населені пункти, з 2,9 млн пенсіонерів пенсію отримали 2,6 млн осіб (близько 90%).

Пенсії фінансуються своєчасно, кажуть чиновники, в окремих регіонах — навіть авансом, але є питання з можливістю отримати або використовувати ці кошти.

"Банки всі 100% пенсійних виплат зараховують на карти, але на частині окупованих територій ними неможливо скористатися. З усіх пенсіонерів, які отримували виплати за місцем проживання, близько 300 тисячам осіб не має сьогодні можливості донести пенсію на окупованих територіях", — заявила керівник відомства Марина Лазебна.

Для тих українців, які не можуть отримати гроші, розроблений спеціальний механізм — громадянам відкривають рахунки в "Ощадбанку" і на них зараховують пенсійні виплати.

Цими коштами пенсіонери можуть скористатися, кажуть чиновники, звернувшись в "Ощадбанк" за першої нагоди. Також вони можуть дочекатися, коли "Укрпошта" зможе працювати в регіоні, і отримати всю суму за місцем свого проживання.

читайте такожВ Україні підняли військові пенсії: скільки грошей додали

Нагадаємо, раніше в Пенсійному фонді повідомили, що після досягнення пенсійного віку пенсія призначається в разі, навіть якщо людина була змушена виїхати з країни через активні бойові дії.

"Пенсія за віком може призначатися автоматично, якщо в реєстрі застрахованих осіб є відомості про стаж, набутий до 2004 року (роботодавцем або застрахованою особою була представлена на переклад в електронний вигляд трудова книжка). Якщо стажу в РЗЛ недостатньо, то пенсія буде призначена за заявою, яку можна подати через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України. За призначенням пенсії за віком можна звертатися в будь — який час після виникнення права на пенсії", - пояснили чиновники.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти