Соціальна пенсія: кому з українців вона покладена і скільки грошей

18 грудня 2023, 09:36
Громадяни України, які досягли пенсійного віку, але не мають необхідного страхового стажу, можуть отримувати соціальну пенсію.
Пенсії, чоловік
В Україні соціальна пенсія коливається від 2093 до 2684 грн / колаж Главред, фото УНІАН

Українські громадяни, які досягли пенсійного віку, але не мають права на пенсію через відсутність необхідного страхового-трудового стажу, можуть отримувати тимчасову допомогу (соціальну пенсію) - згідно із законодавством.

Кому призначають соціальну пенсію

З 1 січня 2023 року для того, щоб вийти на пенсію в 60 років, потрібно мати як мінімум 30 років страхового стажу. Ті, у кого в 60 років немає достатнього стажу, матимуть право на пенсію в 63 роки — при наявності стажу не менше 20 років.

Після досягнення 65 років право на призначення пенсії за віком мають особи за наявності страхового стажу від 15 до 20 років.

відео дня

Якщо ж у людини менше 15 років стажу, у віці 65 років вона матиме право на отримання державної соціальної допомоги (т. зв. соціальна пенсія за віком).

Тривалість страхового стажу, що дає право на вихід на пенсію в 60 років, з кожним роком буде зростати. Цей процес триватиме до 2028 року. Так, для того, щоб вийти на пенсію в 60 років, в 2028 році потрібно буде не менше 35 років стажу.

Скільки дають соціальної пенсії

Розмір такої виплати в 2023 році становить різницю між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність (2093 гривні), і середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні півроку, але не більше, ніж 100% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2684 гривні).

Соціальна пенсія за віком без трудового стажу перераховується кожні шість місяців з урахуванням майнових змін і середньомісячного сукупного доходу.

Нагадаємо, щоб уникнути втрати частини або повної суми пенсії, громадяни України повинні своєчасно повідомляти Пенсійний фонд про певні обставини.

Також в Україні певна частина пенсіонерів має право на доплату за віком. Розмір щомісячних виплат коливається від 300 до 570 гривень.

Крім цього, з 1 січня 2024 року максимальна пенсія в Україні значно збільшиться. Вона становитиме 23 610 гривень, що на 2 680 гривень більше, ніж у 2023 році.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти