ЗМІ розповіли про плани міністра економіки Любченка боротися з бізнесом

9 вересня 2021, 19:40оновлено 9 вересня 2021, 20:19
Політика Олексія Любченка і його команди в Мінекономіки спрямована на боротьбу з бізнесом і не сприяє зростанню інвестицій в Україну, вважають експерти.
Олексій Любченко
Олексій Любченко / фото пресслужба ДПС

Віцепрем'єр-міністр, міністр економіки Олексій Любченко, якого звинувачують у причетності до багатомільярдних схем з Податком на додану вартість, замість того, щоб почати боротьбу з корупцією, через яку з країни щороку виводяться 1-2 мільярди доларів, пропонує посилити тиск на бізнес, який постраждав після викликаної пандемією COVID-19 фінансової кризи.

Про це пише РБК-Україна, вивчаючи нові ініціативи міністра з питань тіньової економіки та посилення податкового тиску на бізнес і суспільство.

Журналісти зазначили, що Любченко у той момент, коли очолював Державну податкову службу, казав про багатство бізнесу і небажання сплачувати податки до бюджету.

відео дня

"Вони багаті. Давно вже все окупили, застосували прискорену амортизацію, податків нуль. Про податок на прибуток взагалі забули. Яка прискорена амортизація, якщо гарантійний термін 30 років? Вони хочуть з бюджету 20 млрд грн, але ми у них самих знайдемо ці 20 млрд грн податку на прибуток", - стверджував Любченко, розмірковуючи про підприємства, які ведуть бізнес у сфері зеленої енергетики.

Крім цього, вказується, що міністр є прихильником серйозного тиску на середній і малий бізнес. Він підтримує законопроект № 5600, який також називають "антиолігархічною" ініціативою. Документ спрямовано проти різних видів підприємницької діяльності, а також компаній, які не пов'язані з олігархами.

Наприклад, законопроект передбачає надання податковій права стягувати податкову заборгованість за рахунок грошових коштів боржників з банків. Причому за рішенням самої податкової, без судових і слідчих процесів. Штрафи можна буде оскаржити тільки після того, як вони будуть виплачені. Крім того, за рішенням суду керівник бізнесу може стати невиїзним з країни в тому випадку, якщо у його компанії є податкова заборгованість.

У матеріалі вказується, що Любченко прагне до того, щоб в Україні було впроваджено загальне декларування доходів, яке дозволить фіскалам отримувати більше грошей від тих, хто працює не в Україні.

З бізнесом також бореться і Держслужба з питань праці. Разом з податківцями з 1 липня 2021 року вона почала перевірки з метою виявлення роботодавців, на підприємствах яких працюють неоформлені співробітники. Згідно з даними на 2 вересня, було проведено 2463 таких перевірки. Після цього 4026 працівників уклали трудові договори, проте 4,5 тисяч співробітників залишилися безробітними.

Журналісти акцентують увагу на тому, що міністерство не може вирішувати головні питання, пов'язані зі зростанням інвестицій, підтримкою бізнесу і загальним економічним розвитком країни.

"Жахливе 85 місце України в глобальному рейтингу конкурентоспроможності. "Річ у собі" - це "класна штука", але основною оцінкою результативності вашої роботи, шановні керівники міністерства, є індекс глобальної конкурентоспроможності", - вважає колишній прем'єр-міністр Юрій Єхануров, який фактично сказав, що міністр Любченко і його команда проводять неефективну роботу.

Колишній міністр економіки і глава НБУ Сергій Тігіпко запевнив, що забезпечити суттєве економічне зростання можна тільки в тому випадку, якщо вдасться реалізувати приріст інвестицій до країни. Без цього досягти успіху не можна.

Український політик, колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник також вважає, що курс Любченка і його команди не спрямовано на досягнення успіху в питанні залучення грошей в країну.

"Ми повинні зрозуміти фундаментальну проблему - економіку рухають інвестиції, не може економіка розвиватися, у яку не вливають гроші... Жодного разу з 2000 року ми не мали обсягів вливання інвестицій, які близькі були б до періоду зростання - вони в два рази менше були. Якщо ж ми кажемо про ті темпи, які зараз є, то це на рівні простого відтворення. А якщо ми хочемо мати приріст, то масштаби інвестицій повинні бути зовсім іншого розміру", - підкреслив Віктор Пинзеник.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти