Надбавку отримають не всі: експерт розкрив найгірший сценарій з підвищенням пенсій

28 лютого 2021, 18:50
В Україні підвищення пенсій торкнеться дуже вузької категорії пенсіонерів, пояснив економіст.
Пенсія
Експерт розповів, кому пощастить отримати підвищення до пенсії / УНІАН

В Україні оголошене владою підвищення пенсій торкнеться дуже вузької категорії пенсіонерів, заявив економіст Андрій Новак.

Як підкреслив він в ефірі каналу Україна 24, підвищення пенсій отримають ті, хто зараз отримують мінімальну пенсію.

"Це близько 1800 грн, їм додають 80 грн, і тим, у кого певний вік – 65+, і певна величина стажу. Всім іншим, більшості пенсіонерів, ніякого підвищення не буде в цьому році", - сказав він.

У той же час експерт нагадав, що в середньому підвищення пенсій відбувається на 11%, в той час як з 1 січня в Україні вже зросли ціни на газ, електроенергію на 15-25%.

"Крім того, ціни загальні, інфляція, в тому числі продукти харчування, ми бачимо, вже з початку року перевищують всі прогнозні показники інфляції, які уряд заклав на рівні 7,5% на рік. У нас вже, думаю, тільки за опалювальний сезон набагато більше, ніж 7,5%", - говорить він.

читайте такожПрем'єр Шмигаль нагадав українцям про весняне підвищення пенсій

Підвищення пенсій: що обіцяють у Кабміні

Раніше Кабінет Міністрів України прийняв постанову "Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році", яка передбачає індексацію пенсій на 11% з першого березня 2021 року.

Затверджено показник збільшення розміру пенсій, обчисленого від заробітної плати та страхового стажу кожного пенсіонера на рівні 11%, що відповідає 50% показника зростання споживчих цін за попередній рік та 50% показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески за три календарні роки, що передують року, в якому проводиться збільшення порівняно з трьома календарними роками, що передували року, який є попереднім щодо року, в якому (5%+17%)/2)".

читайте такожСтало відомо, кому не підвищуватимуть пенсії з 1 березняОчікується, що в результаті реалізації постанови пенсії будуть підвищені у 8 млн осіб.

"Розмір пенсії підвищиться в середньому на 308 грн. Мінімальний розмір підвищення встановлено на рівні 100 грн", - сказано в повідомленні.

Крім того, підвищується мінімальна пенсійна виплата до рівня 2,2 тис.грн особам, які мають тривалий страховий стаж (30 років для жінок і 35 років для чоловіків).

Підвищення пенсій в Україні:

  • У 2021 році українських пенсіонерів чекає індексація пенсій, а також нові доплати для окремих категорій літніх людей.
  • До того прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зізнався, що в Україні вже через 15 років не буде ресурсу для виплати пенсій.
  • У Мінсоцполітики анонсували урізання пенсій. Чиновники попереджають, що виплати не зможуть забезпечити українцям гідне життя.
  • Далі-економіст і фінансовий аналітик Олексій Кущ заявив, що вважає запуск накопичувальної пенсійної системи в Україні(який раніше анонсував Кабмін) несвоєчасним. На його думку, таку реформу потрібно проводити на етапі початку економічного зростання, а не в розпал кризи в економіці.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти