Названо продукти, які різко подорожчають навесні в Україні

10 лютого 2021, 22:40
Українців попередили про зростання цін на популярні продукти.
Продукт
Ціни на продукти в Україні злетять / pixabay

Через поганий врожай зернових культур в Україні наприкінці минулого року подорожчали ряд товарів. На думку експертів, українцям слід готуватися до нового стрибка цін на продукти вже навесні.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин заявив, що ціна практично на всі продукти залежить від врожаю зернових культур. Якщо врожай поганий, то ціни піднімаються на ті продукти, в яких присутні зернові: хліб, макаронні вироби, яйця, курятина та інше.

Що стосується ціни на яйця, то їх подорожчання викликане тим, що 60% вартості становить ціна на комбікорм, яким годують птицю.

"Навесні очікується подорожчання зернової групи, овочів і фруктів приблизно на 7-8%", - попередив екс-голова Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа, передає Апостроф.

Крім того, українцям варто очікувати подорожчання м'яса приблизно на 5-10% і кормів. У майбутньому ціни на м'ясо та м'ясну продукцію також продовжать зростати.

В середньому ковбаси, сало, сосиски подорожчають на 40%. Це обумовлено не тільки поганим врожаєм, а й зростанням цін на бензин, який витрачається при транспортуванні м'яса.

читайте також"Золоті" яйця і гречка: на скільки в Україні злетіли ціни на продукти

Також, за словами експертів, очікується зростання цін на ті ж яйця, хліб і молочну продукцію. Однак, через пандемію коронавірусу і карантинних обмежень, багато сімей змушені скорочувати свої витрати, а це означає, що попит на деякі групи товарів буде незначним.

За словами Олега Пендзіна, Україна є великим постачальником яєць до Європи. Тому, ціни всередині країни залежать від ситуації з експортом.

Також він нагадав, що на початку минулого року на українських птахофабриках почалися масові спалахи пташиного грипу, що призвело до занепаду продажів на зовнішній ринок.

У зв'язку з цим ціни на яйця, навіть перед Великоднем, трималися на рівні 15 гривень за десяток, що майже вдвічі менше, ніж зараз.

"Зараз, в середньому, 1 десяток яєць коштує в районі 35-37 гривень. Цього року перед Великоднем очікується не дуже великий ажіотаж цін, а до літа яйця знову можуть вирости в ціні на 3-4 гривні. Таким чином, до осені 2021 року десяток яєць коштуватиме від 40 гривень", - зазначив експерт.

На думку Олега Пендзіна, ціни на хліб сильно піднімати не будуть, особливо на соціальні сорти. Швидше за все, всі витрати будуть перекладені на випічку і торти. Подорожчання цієї категорії продуктів до середини 2021 року можна очікувати в районі 50%.

читайте такожЕксперт розповів, коли подешевшають продукти в Україні

"Тобто, якщо ваш улюблений торт коштує сьогодні близько 200 гривень, то вже влітку його ціна зросте до 350 гривень, а то і вище", - додав він.

Ціни на продукти в Україні - про що раніше повідомляв Главред:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти