Кабмін зобов'язав Нафтогаз забезпечити продаж газу за єдиною ціною

3 березня 2021, 16:21оновлено 3 березня 2021, 17:22
Відповідне рішення ухвалено на засіданні Кабміну в середу за пропозицією в.о. глави Міністерства енергетики Юрія Вітренка.
Нафтогаз
Кабмін зобов'язав Нафтогаз забезпечити оптовий продаж газу за єдиною ціною / ua.depositphotos.com

Кабмін доручив Міністерству економіки як акціонеру НАК Нафтогаз України підготувати в одноденний термін проєкт рішення, що передбачає продаж ПАТ Укргазвидобування в березні 2021 року газу постачальникам і виробникам теплової енергії для потреб споживачів комунальних послуг, у тому числі ОСББ та ЖБК, за фіксованою ціною на термін з 1 квітня 2021 року до 30 квітня 2022 року.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні Кабміну в середу за пропозицією в. о. глави Міністерства енергетики Юрія Вітренка, повідомляє Економічна правда. Вітренко пояснив, що основні обсяги газу видобуваються "дочкою" Нафтогазу - Укргазвидобування. Водночас свердловини, якими користується компанія, передані їй державою безоплатно, а отриманий газ Укргазвидобування не продає на ринку, а передає Нафтогазу.

Він додав, що особливе становище Нафтогазу обумовлено також тим, що іншій "дочці" компанії, Укртрансгазу, держава безоплатно передала підземні сховища. Там Нафтогаз зберігає значні обсяги газу, закуплені "на кошти, отримані від транзиту через ДМСУ, якою також безоплатно користується Нафтогаз".

"Іншими словами, особливе становище Нафтогаз України обумовлено активами, які йому безоплатно передала держава", - підкреслив глава Міненерго.

За його словами, через такий контроль на ринку ціна "може бути вище рівня, який складався б за досконалої конкуренції".

Тому з метою запобігати таким ситуаціям та сталого розвитку конкуренції на ринку у світі використовується програма відкриття доступу до обсягів газу, який контролюють монополії.

Так, Мінекономіки доручено до 4 березня подати проєкт рішення, яким визначити продаж компанією Укргазвидобування у березні 2021 року газу постачальникам газу і виробникам теплоенергії для потреб населення "за фіксованою ціною на термін з 01.04.2021 до 30.04.2022 року" в необхідних обсягах.

Також Укргазвидобування з квітня 2021 продаватиме 100% обсягу випуску газу всім учасникам ринку на умовах не гірше, ніж для групи Нафтогаз.

З травня 2021 року Нафтогазтрейдінг виконуватиме роль маркетмейкера з торгівлі середньостроковими (на термін до 2-х років) стандартизованими продуктами.

Вітренко зазначив, що питання термінове, адже "потрібно в березні провести всю кампанію контрактування, щоб з квітня вже з'явився продукт Літній на роздрібному ринку. Відповідно він повинен завчасно з'явитися на гуртовому ринку".

Проєкт рішення має бути внесений Мінекономіки до п'ятниці, 5 березня.

Тарифи в Україні - про що йшлося раніше:

  • Україною прокотилася хвиля протестів через підвищення комунальних тарифів. З 1 січня в Україні почала діяти нова ціна на газ, яку запропонували постачальники газу в межах відкриття конкурентного ринку газу. Крім того, з 1 січня в Україні почали діяти нові тарифи на транспортування газу.
  • 11 січня президент України Володимир Зеленський під час енергетичної наради доручив уряду терміново розв'язати питання з тарифами на газ для населення.
  • 18 січня тариф на газ для населення в Україні було знижено: гранична ціна на газ встановлена на рівні 6,99 грн за кубометр. Ця сума вже включає ПДВ і плату за транспортування блакитного палива до внутрішніх точок виходу з ГТС магістральними газопроводами.
  • 19 січня Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила зниження тарифів на розподіл газу для 14 облгазів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти