Експерт спрогнозував зникнення з полиць української "молочки"

1 жовтня 2020, 20:28
В Україні молочна сировина дорожча, аніж у Польщі, зазначив експерт.
Експерт попередив, що українська молочка може зникнути з полиць через два роки – Молочка в Україні
Українська "молочка" може зникнути з полиць через два роки, попередив експерт / УНІАН

Віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців, голова наглядової ради Ічнянського молочно-консервного комбінату Валентин Запорощук спрогнозував, що років через два в Україні на полицях не буде вітчизняної молочної продукції.

В Україні велика частина молока виробляється у приватних подвір'ях, а для виготовлення "молочки" необхідно молоко з ферм, якого у нашій країні не вистачає, і тому ціну завищують, розповів експерт в інтерв'ю Хвилі.

Співрозмовник додав, що українська молочна сировина дорожча, аніж, наприклад, у Польщі – різниця становить 20-30%.

відео дня

"...за розрахунками багатьох фахівців, з якими я спілкуюся, ми сходимося, що на сьогодні виробництво молока в Україні не перевищує сім мільйонів тонн на рік. А якщо повернутися до молока, яке виробляється великими товарними фермами, трьом мільйонам тонн, ...що, на жаль, цього недостатньо", – зазначив Запорощук.

Експерт додав, що через недостатню кількість сировини в Україну активно заїжджає молочна продукція з Польщі та продається дешевше, аніж українська.

"...Україна споживає 70 тисяч тонн твердого сиру на рік. Але цього року ми очікуємо, що з Польщі заїде 40 тисяч тонн. Тобто ми вже понад половини споживаного обсягу імпортуємо...", – сказав він.

Запорощук зазначив, що якщо така тенденція збережеться, то у 2021 році в Україну заїдуть ті самі 70 тисяч тонн сиру, і українським сирзаводам ніде буде продавати свою продукцію, оскільки вона дорожче польської.

"...Мені здається, що років через два й молоко в Україні нікому не буде потрібне", – заявив співрозмовник.

На сайті Асоціації виробників молока йдеться, що молоко в Україні дорожчає. В Асоціації додали, що вартість молока практично повернулася до показників, які були на початку 2020 року.

За її даними, середня ціна молока зросла за місяць на 20 копійок і становить 10,24 грн за кілограм.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти