Ціни на продукти в Україні рекордно злетять

28 березня 2021, 17:57
Експерти назвали причину зростання цін на продукти в Україні.
Продукт
Які продукти подорожчають в Україні / pixabay

У найближчий місяць в Україні очікується подорожчання м'яса та овочів. За даними економістів, приріст у вартості відбуватиметься на 5-6% для рослинних продуктів.

Крім того, за прогнозом експертів протягом найближчих декількох місяців вартість продуктів тваринного походження, особливо молока, кефіру, масла, сирів збільшиться до 3% від початкової вартості. Як кажуть виробники, кілограм свинини може додати ще 10% до 150 гривень вартості м'яса.

Причиною експерти називають рекордні ціни на зернові, які в поточному році досягли 13-річних максимумів на світових ринках. В результаті в Україні також подорожчало зерно і комбікорми, які традиційно є основою для годівлі тварин.

Експерти прогнозують також подорожчання овочів на 5-6%. Це пов'язано з тим, що в сховищах продуктів стає все менше. А теплична продукція, хоча і з'явиться на прилавках, проте дешевше все одно не буде, оскільки зросли витрати на обслуговування, опалення та освітлення теплиць.

читайте такожУ Кабміні пояснили різкий стрибок цін на продукти

"Кожен місяць на 5 - 6% дорожчатимуть капуста, морква, цибуля, картопля — до нового врожаю. З квітня місяця на прилавках магазинів вже з'являться овочі, вирощені в теплицях. Говорити, що вона (продукція з парників - ред.) буде однозначно дешевше, не доводиться", — сказав заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, повідомляє Україна 24.

Як говорить генеральний директор Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк, вартість деяких продуктів в результаті подорожчання підніметься до 1,5-3% від початкової ціни в найближчі кілька місяців.

"Молоко жирністю 2,5% в плівці, це самий соціальний продукт, подорожчає орієнтовно до 25 грн 40 коп., тобто плюс 40 коп. за наступні три місяці. Це приблизно 1,5% подорожчання. Якщо говорити про кефір, то він орієнтовно подорожчає на 70 коп., до ціни 31 грн 30 коп. за літр", - розповідає Лавренюк.

читайте такожВ Україні злетять ціни на продукти: що подорожчає найбільше

Також вона назвала причину, по якій відбувається зростання вартості "молочки" і який з продуктів сильніше за інших зміниться в ціні.

"Масло подорожчає, очевидно, найбільше, так як це один з найбільш молокоємних продуктів, для виробництва 1 кг масла необхідно 20-25 літрів молока. Подорожчання на сировинному ринку тягне за собою подорожчання цього продукту, тому можемо очікувати, що масло жирністю 72,5-73% подорожчає до 3 грн на кілограмі, тобто на пачці 200 грам - плюс 60 коп.", - прогнозує директор асоціації.

За її словами, найменше подорожчання продемонструє сир, "так як в попередні квартали він вже найбільше подорожчав, більше 3%".

Ціни на продукти - про що раніше повідомляв Главред:

  • Економіст Олег Пендзін заявив, що зростання цін на продукти харчування в Україні є неминучою тенденцією в найближчому майбутньому. Однак ціни будуть рости в межах купівельної спроможності населення.
  • В Україні з початку 2021 року підвищилися ціни на продукти харчування. Зокрема, зросла вартість борошна, курячих яєць, соняшникової олії, м'яса і круп. Наступне подорожчання експерти прогнозують навесні - очікується, що подорожчають зернові, м'ясо, овочі та фрукти.
  • Раніше Олексій Дорошенко спрогнозував, що в Україні в найближчі місяці буде зростати ціна на чорний хліб.
  • Держстат оприлюднив дані середніх споживчих цін на товари та послуги в Україні. Найбільше підскочили в ціні яблука - вони подорожчали в два рази з початку року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти