"Час безповоротно пройшов": у Зеленського пояснили, чому торгівлю з РФ вже не відновити

4 березня 2020, 01:37
Росія займалася розвитком внутрішнього виробництва, підкреслив Олег Устенко.
Олег Устенко 01
Олег Устенко / Главред

Україна навряд чи зможе відновити повністю торгівлю з Російською Федерацією, яка була раніше, заявив радник президента України з економічних питань Олег Устенко.

"Шість років санкцій, під якими знаходиться Росія, вони зіграли з ними, крім злого жарту, ще й позитивну роль - зіграли в плюс. Вони активно займалися програмами, пов'язаними з імпортозаміщенням. І коли частина нашої продукції припинила продаватися на території Росії, ми навряд чи зможемо це відновити. Тому що у них вже є своє внутрішнє виробництво", - підкреслив він в інтерв'ю на Ukrlife.tv.

У той же час він зазначив, що це не означає, що Україна вже втратила свій машинобудівний сектор.

відео дня

"Світ великий. Є Латинська Америка, яка може споживати нашу продукцію. Наприклад, у свій час були домовленості по космічній галузі, машинобудуванню з Бразилією. Там є можливості. Нам важливо у такого роду чутливих секторах економіки бути в робочих альянсах, тобто ти повинен бути частиною більш глобальної історії тоді є можливості продажу своєї продукції", - пояснив економіст.

читайте такожГривня покотиться вниз: названі ключові чинники девальваціїВін звернув увагу на те, що за останні 6 років Україна багато втратила не зі своєї вини.

"Але ми розгубили значною мірою за останні шість років найжахливіше – наш науково-технічний персонал. Цілі колективи, конструкторські бригади складали свої речі і просто виїжджали за межі країни. Куди завгодно, зокрема в Російську Федерацію, на пострадянський простір. Те, що було втрачено на російському напрямку не було компенсовано в абсолютних величинах на європейському напрямку. Цей час безповоротно минув. Це об'єктивно неможливо зробити", - вважає експерт.

На його думку, ситуація що склалася оголила цілу низку проблем у тому числі пов'язаних зі стабільністю соціальної системи, Пенсійного фонду, демографії та еміграції.

"Існуюча в Україні соціальна система не зможе вистояти без різкого збільшення народжуваності при тому в короткостроковій перспективі, що абсолютно неможливо, або нам треба буде відкритися під еміграцію. У нас є вибір, під кого ми відкриємося. Ми не Японія, яка допустила найнижчий рівень еміграції у 2,2%. Ми готові відкритися під еміграцію, яка йде з Сирії або Близького Сходу? Якщо ні, треба думати про ті зони, під які ми готові відкрити наші еміграційні шлюзи. Поляки адсорбують на себе українців, активно просувають ці програми. Посольство ФРН робить семінари з приводу еміграції. Ми оголюємо наш ринок робочої сили. Але так чи інакше доведеться вирішувати питання, ми що хочемо допускати? Ми згодні на емігрантів з Близького Сходу? Тоді питання вирішене. Якщо ні, тоді треба думати з приводу мультикультурності. Щоб адсорбувати на себе людей з території сусідніх країн, повинні бути забезпечені у тому числі рівні права для їх мови", - додав Устенко.

читайте також"Помилка Нацбанку": експерт розкрив загрозливий розклад з гривнею

Нагадаємо, раніше експерт у фінансовій сфері Іван Компан заявив, що зміцнення гривні за останній час не пішло на користь і розповів, коли чекати обвалу гривні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти