Дефіцит на АЗС: українських водіїв попередили про нове подорожчання дизеля

3 березня 2020, 14:15
З початку року імпорт дизпалива в Україну скоротився на 100 тисяч тон.
бензин, АЗС, пальне, заправка
Українських водіїв попередили про нове подорожчання / sevdon.net

Незважаючи на зниження цін на паливо на українських АЗС, експерти попереджають про те, що в березні можлива напружена ситуація з поставками дизпалива і незабаром ціни поповзуть вгору.

Про проблеми з постачаннями дизеля в Україну розповів директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

"Вже два місяці поспіль триває конфлікт білорусів з росіянами щодо поставок нафти до Білорусі. Відповідно, поставки білоруських нафтопродуктів на наш ринок сильно впали. Поки що, завдяки накопиченим раніше запасам, дефіцит дизпалива нам не загрожує. Але якщо цей конфлікт буде продовжуватися, а білоруські заводи не збільшать виробництво і поставки дизпалива в Україну, то може бути нестача пального на наших АЗС. А значить, роздрібна вартість дизпалива буде не знижуватися, а, навпаки, підвищуватися", - пояснив він Фактам.

відео дня

Він прогнозує, що у зв'язку з кліматичними особливостями в нинішньому сезоні може збільшитися майбутній березневий баланс мінімум на 5%, або на 30 тисяч тонн. Це призведе до того, що прогнозна потреба ринку на березень 2020 року буде на 130 тисяч тонн більше, ніж, за оперативними даними, поставлено на ринок у лютому.

У зв'язку з невизначеністю по російській нафті в березні повного завантаження білоруських НПЗ знову не буде. Це вже призвело до пожвавлення поставок дизпалива на основному альтернативному напрямку — російському, каже експерт.

"Таким чином, Росія, Білорусь та українські НПЗ забезпечать близько 355 тисяч тонн дизпалива, але для покриття балансу необхідно ще 245 тисяч. Де взяти інші обсяги? Ймовірно, з Литви надійде 55 тисяч тонн. У портах протягом березня очікується прихід декількох танкерів загальним обсягом 120 тисяч тонн. У підсумку під питанням залишається 70 тисяч тонн або понад 10% від прогнозного балансу поставок дизпалива на березень. Як закрити цю дірку або які є резерви? Зараз трейдери шукають можливості запобігти дефіциту. Але в будь-якому випадку ситуація виглядає вкрай неоднозначною, і в березні ринок дизпалива може виявитися на грані дефіциту. Однак великі мережі не зацікавлені в підвищенні роздрібних цін і можливо втримають їх за рахунок власної маржі", — підсумував Куюн.

Нагадаємо, раніше зниження роздрібних цін на АЗС великих операторів було зафіксовано після їх зустрічі з президентом Володимиром Зеленським.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти