Я вірю, що до кінця року гостра фаза війни завершиться - Віталій Кім

25 липня 2022, 06:00оновлено 25 липня 2022, 07:59
Війна завершиться, коли підпишуть мирну угоду на умовах України.
Віталій Кім, війна, війна в Україні
Звільнення Херсона вже йде, але воно рухається поступово - Віталій Кім / УНІАН, Главред

За останні два тижні російські війська чи не щодня з особливою жорстокістю обстрілюють Миколаїв, тероризуючи місцевих жителів. Як наслідок, місто виживає у важких умовах.

В інтерв'ю Главреду глава Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім розповів про причини обстрілу Росією Миколаєва, ймовірності наступу російської армії на Одесу, терміни закінчення війни в Україні і про те, як можуть розвиватися подальші відносини України і Росії.

Останнім часом армія РФ стала активно обстрілювати Миколаїв. Як ви вважаєте, чому Росія це робить? У неї є якась мета відносно Миколаєва чи це елемент терору городян?

Це перший і другий варіант. Тому що терор-це улюблений інструмент росіян в примусі до переговорів. Мета у них теж є - у них немає успіхів на Південному фронті, на Херсонському напрямку, вони відступають, втрачають позиції, ЗСУ їх підтискає. Їм треба показувати картинку, що тут вони теж вражають якісь цілі і чинять опір. Але оскільки з військовими нічого вдіяти не можуть, стріляють по цивільних цілях і по місту.

Наскільки зараз місто зруйноване? Раніше ви говорили, що збиток колосальний. Як ви зараз можете його оцінити?

Скажімо так - ми багато лагодимо і багато ракет потрапили повз будівлі. Бачу в новинах, що Миколаїв - третій після Ізюму і Мелітополя за кількістю ракетних обстрілів. При цьому руйнувань багато, але сказати, що місто знищили або істотно пошкодили, я не можу.

В одному з інтерв'ю ви говорили, що з-за обстрілу не представлялося можливим організувати подачу питної води в Миколаєві. Яка зараз ситуація - чи вдалося якось цю проблему вирішити? Адже наскільки я зрозуміла, була тільки технічна вода.

Технологічно питну воду ми поки подати не можемо - її недостатньо з точки зору забезпечення водою всього міста одночасно. Але питна вода у нас є - ми її розвозимо і працюємо над тим, щоб її включити централізовано. Але найпростіший спосіб - звільнення Херсонської області та підключення до водопроводу з річки Дніпро.

До речі, як ви оцінюєте найближчим часом повернення Херсона під контроль?

Позитивно оцінюю цю можливість.

Я маю на увазі, чи можливо це зробити найближчим часом?

Це вже відбувається і не один день. Просто не за помахом чарівної палички, а поступово.

Днями ви заявили, що збираєтеся закрити місто на кілька днів для зачистки від диверсійних груп. З ваших слів я зрозуміла, що є невелика ймовірність (близько 10 відсотків, як ви заявляли) наступу на Миколаїв, чи допоможе це стримати ймовірний наступ? Для чого це робиться?

Це робиться спільно з військовими, щоб провести "відпрацювання" можливого захисту - і військові, і поліція, і Нацгвардія, і облварта. Тобто крім того, що ми будемо ловити диверсантів, ми ще й відпрацюємо навички тих людей, які стоять і охороняють місто.

читайте такожУкраїні доведеться воювати до тих пір, поки Росія не розпадеться – СунгуровськийЗ Миколаєвом, в принципі, зрозуміло. А чи є ризики наступу на Одесу? Чи може Росія на це піти?

Для того, щоб напасти на Одесу, потрібно зробити дуже багато кроків. І поки вони знаходяться у відступі, говорити про можливий наступ на Одесу нема чого. Це дуже довгий процес накопичення ресурсів, просування, зайняття рубежів. Раніше я говорив, що в найближчі три чотири-тижні точно немає, але зараз, напевно, місяці два до того, щоб це стало реальною загрозою Одесі. Поки це не проглядається - негативна загроза Одесі зростає.

З приводу контрнаступу на півдні в цілому. Зараз ми бачимо його на деяких ділянках біля Херсона. Коли і за яких умов його можна буде провести на всьому півдні?

Я не можу це коментувати. Все можливо, але є нюанси.

Як ви ставитеся до пропозицій про підрив Кримського моста? Чи може цей удар статися в осяжній перспективі?

Я не готовий сказати - не знаю. Якщо це буде потрібно з точки зору військової і це буде необхідно для реалізації якогось з військових сценаріїв-то, значить, треба. У нас йде війна і тут всі методи хороші. Ми на нього ніяк не впливаємо - якщо по цьому мосту росіяни мужньо втечуть по "акту доброї волі" в Росію - то нехай по мосту і їдуть. І міст за собою туди забирають.

Якщо говорити про Путіна - що їм рухає-чому він почав все це, якщо протягом півроку видно, що те, чого він хотів, у нього не виходить?

Це складне питання-залізти в голову іншій людині і сказати, чому він прийняв те чи інше рішення. Він прийняв це рішення відповідно до свого оточення досвідом і світоглядом. Що йому нанесли у вуха спецслужби і ті, з ким він спілкується і чому він вирішив, що це можливо - напевно, він і сам собі таке питання задає. Я думаю тому, що його обдурили - він повірив у казку, яку йому поклали на стіл. Власне тому він і прийняв таке рішення. В іншому випадку, якби він розумів результат, то його б не прийняв - краще б готувався або приймав би інше рішення. Так що, думаю, його обдурили, але він хотів бути обдуреним, тому що у нього були (і є) імперські замашки.

читайте такожВійна в Україні буде довгою, відхід Путіна нічого не змінить-Ілля КусаЗ урахуванням того, як все просувається в Україні і явно не користь Росії, чи готовий він буде зупинитися? І що взагалі може змусити його це зробити?

Як в анекдоті - я ж не справжній зварювальник. Я не Путін і не можу розповідати, що він думає і що він буде робити. Я можу відповідати за себе і регіон.

Проте, як ви вважаєте, чи можливо це-що Путін в якийсь момент зупиниться? Зрозуміло, що всі свої війська він не виведе, але все-таки.

Я не готовий відповідати на питання з варіантами відповідей "можливо" чи ні. З можливістю 50/50.

На вашу думку, як довго може тривати гаряча фаза війни і війна в цілому? Як надовго вона може розтягнутися-чи є у вас якісь внутрішні відчуття?

Команда була до кінця року, ось і я буду вірити, що до кінця року у нас закінчиться гостра фаза.

А війна в цілому?

Як тільки переможемо, так відразу війна і закінчиться.

Логічно.

Кожен може по-своєму вважати війну закінченою. Хтось вважає, що війна закінчиться, коли повернуться території до 24 лютого, хтось вважає, що коли повернуться території до 1991 року, хтось - що війна закінчиться, коли помре Путін. А хтось вважає, що смерті Путіна мало і ще Росія повинна розвалиться. Я не знаю, хто як вважає, але для мене війна закінчиться, коли підписується мирна угода або акт про капітуляцію. Тому як воно закінчиться я не знаю - у мене завдання працювати тут і зараз для нашої перемоги. І давайте обговорювати війну, кінець війни і перемогу частинами-давайте їсти собаку по частинах. Тобто спочатку до 24 лютого, а далі - подивимося.

Тобто ви допускаєте ймовірність мирної угоди як угоди, яка на час зупинить хоча б гарячу фазу - я правильно вас зрозуміла?

Будь-яка війна закінчується угодами-або мирним, або капітуляцією. Тобто всього два варіанти. Звичайно, з двох варіантів один може бути.

читайте такожЯкщо Україна поверне собі Херсон, бойові дії будуть припинені-Олег СоскінЯ маю на увазі найближчим часом, щоб на якийсь період не те, щоб заморозити війну, адже наші ЗСУ на це не налаштовані.

Налаштовані по-різному. Це рішення буде ухвалювати Верховний Головнокомандувач, спираючись на думку народу. Особисто моя думка - це можливо, але на умовах України.

Якими ви бачите подальші відносини України з Росією? Чи є шанси повторення нинішніх подій через 15-20 років?

Це буде залежати від перебігу самої війни. Якщо ми будемо говорити про такі події, які можливі, коли відступлять з боку Херсонської області і спливуть такі ж випадки, як Буча, то ймовірність того, що ми з кимось помиримося, сильно падає. Якщо ми говоримо про кількість жертв і поранених з обох сторін, про те, що сім'ї втратили близьких - це буде впливати на загальну думку про те, що ми далі робимо. Питання ймовірності - середня температура по палаті. В середині шляху це неможливо оцінити, тому що будь-яка тригерна подія може надовго відкинути мирні відносини з росіянами. Я думаю, що мінімум одне-два покоління не будуть миритися - рвуться всі зв'язки, ментальні і родинні, з Росією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти