Вибух на Кримському мосту та ЗСУ біля перешийка перетворять Крим на острів - генерал Романенко

22 листопада 2022, 15:00оновлено 17 січня 2023, 13:51
Звільнення ЗСУ Мелітополя Запорізької області надасть можливість перекрити сухопутний коридор між РФ і захопленим Кримом, сказав Ігор Романенко.
Романенко, Кримський міст
Новий вибух на Кримському мосту і удари по логістиці РФ на Перекопському перешийку перетворять Крим на острів - Романенко / Колаж Главред, соцмережі

Російські окупаційні війська продовжують зміцнюватися в захоплених районах Запорізької області. Особливо вони посилюються в Мелітополі - ключовому для логістики сил РФ місті на півдні, яке вони, за словами мера Івана Федорова, перетворили на військову базу і "обіцяють не здавати". Запорізька область стає регіоном, повернення якого відкриває для ЗСУ перспективи звільнення всього захопленого лівобережжя, включно з Кримом.

В інтерв'ю Главреду колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант Ігор Романенко розповів, чим загрожує окупантам звільнення силами оборони України Мелітополя, пояснив, як українська армія може перетворити окупований Крим з півострова на острів і оцінив перспективи продовження контрнаступу армії на Донбасі.

Хто такий Ігор Романенко

Романенко Ігор (9 квітня 1953, Ніжин) - український військовик. Генерал-лейтенант у відставці, кандидат військових наук, доктор технічних наук, професор. Заступник начальника Генерального штабу ЗС України (2006-2010), пише Вікіпедія.

Війська РФ зміцнюються в Запорізькій області і намагаються атакувати. Водночас гауляйтер окупованого регіону заявив, що росіяни чекають наступу ЗСУ у другій половині листопада та грудні. Як розвиватимуться події в регіоні?

Противник прораховує можливі варіанти розвитку подій. Головне - як бачить ситуацію з позиції нанесення ударів наш Генеральний штаб. Згідно з аналізом українських та зарубіжних військових експертів, перспективним є сценарій потенційних ударів ЗСУ із Запоріжжя в напрямку Мелітополя, Маріуполя та Бердянська. Мелітополь - дуже важливий вузол. Противник це розуміє і в прискореному порядку створює там оборонні рубежі.

У російських військ вивільнилася частина сил на лівому березі Херсонського напрямку - до 25-30 батальйонних тактичних груп. Звідти йде перекидання особового складу і мобілізованих на Донбас. На тих напрямках, де сили оборони України ведуть наступ – північний напрямок Луганської області (Кремінна, Сватове) – росіяни вирішують проблеми з дефіцитом солдатів. На Донецькому напрямку в районі Бахмута та Авдіївки вони посилюють свої наступальні можливості.

Росія наразі не має можливості сформувати спільне з Білоруссю північне угруповання, тому йде посилення в Донецькій і Луганській областях. Зараз принципово важливо, яка зі сторін зможе швидше перегрупувати свої війська, зосередити сили на потрібних напрямках, вирішити питання логістики в умовах зими і забезпечити ведення бойових дій.

Сили оборони України в останні місяці перевершували противника в плануванні боїв. Є досвід, націленість на результат, йде підготовка військ. Тому хочеться вірити, що наші спрацюють швидше, а цілі, які спланував головнокомандувач і Генеральний штаб ЗСУ, будуть досягнуті.

Публікуються кадри оборонних ліній військ РФ в захоплених Мелітополі та Бердянську, йде посилення в Маріуполі Донецької області. Як ви вважаєте, чи будуть бої за ці міста, або відбудеться ще один "жест доброї волі" за аналогією з Харківською та Херсонською областями?

Поки зарано говорити про те, яким буде підсумковий результат. Подальший розвиток ситуації залежить від того, яка зі сторін швидше збере сили і завдасть ударів. Якщо нам вдасться реалізувати свої плани, просунутися і взяти Мелітополь, оборона російського угруповання військ буде суттєво порушена. Можливо, вийде припинити роботу сухопутного коридору між Росією і окупованим Кримом. Війська просунуться вперед і з'явиться можливість наносити нові удари по угрупованнях противника на півдні.

Однак зараз про це рано міркувати. Треба почекати. Думаю, протягом 1-2 тижнів ситуація проясниться і стане зрозуміло, на яких напрямках сторони досягають успіхів.

Як ви вважаєте, наскільки серйозно вплинув вибух на Кримському мосту на забезпечення південного угруповання військ РФ?

Логістика противника у зв'язку з вибухом на Кримському мосту скоротилася в рази, з'являються нові перспективи. Ми взяли правобережну частину Херсонської області і ведемо бойові дії на лівому березі Дніпра, росіяни на лівобережжі частково відійшли на 15-20 км. Успіхи ЗСУ на правобережжі дозволяють нашій ствольній і реактивній артилерії завдавати ударів по логістичних шляхах військ РФ на Перекопському перешийку. У цьому контексті слід згадати про вибухи в Джанкої.

У перспективі можна перетворити Кримський півострів на острів. Для цього потрібно ще раз "допомогти" Кримському мосту і максимально наблизитися до Перекопського перешийка. Тоді з логістики у росіян залишаться тільки морські переправи і корабельна доставка суднами. Кількісні та якісні показники забезпечення військ суттєво погіршаться.

Сили оборони України обрали стратегію, яка працює. Наносяться удари по командних пунктах військ противника, порушується їх система управління і логістика. Результати ми бачимо на прикладі херсонської наступальної операції. Розуміючи відсутність подальших перспектив свого угруповання, противник під тиском ЗСУ був змушений залишити цю територію.

Чи можуть атаки військ РФ у Запорізькій області становити небезпеку для Донбасу?

Небезпека і загрози є завжди. Але там у нас може успішно розвиватися ситуація в напрямку Сватове-Кремінна Луганської області. Якщо вдасться пробити оборону, у противника будуть серйозні проблеми. Наші війська можуть просунутися в Донецькій області - з північного від Слов'янська і Краматорська напрямку може бути завдано удару у фланг донецького угруповання російських військ.

Сили оборони України не йдуть у лобові атаки і не діють валом, вони бережуть особовий склад. Якщо раніше наша сторона дотримувалася маневреної оборони, тепер акцент на асиметричних контрнаступальних діях. ЗСУ діють не в лоб, а охопленням. Тактика дозволяє успішно виконувати завдання з набагато меншими, ніж у противника, втратами особового складу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти