Участь військових Великої Британії у війні в Україні неможлива, це призведе до Третьої світової - Андрусів

19 грудня 2023, 09:00оновлено 20 грудня 2023, 11:04
Рішення про відправку військ Британія ухвалюватиме після консультацій з союзниками через ризик Третьої світової, переконаний експерт.
Участь військових Великої Британії у війні в Україні неможлива, це призведе до Третьої світової - Андрусів
Участь військових Великої Британії у війні в Україні неможлива, це призведе до Третьої світової - Андрусів / Главред

Війна в Україні може затягуватися, і тому Велика Британія є однією з країн, яка могла б направити в Україну свої збройні сили. Таку думку озвучив колишній посол України Вадим Пристайко в інтерв'ю Радіо Свобода. За його словами, Британія - найперша в списку країн, які думають над тим, щоб допомогти ЗСУ, якщо у нас закінчаться сили, солдати, озброєння.

В інтервʼю Главреду ексрадник міністра внутрішніх справ та голови Офісу президента, військовослужбовець ЗСУ Віктор Андрусів розповів, за яких умов Британія та інші країни НАТО готові відправити війська в Україну, який удар Росія готова завдати Альянсу, та чи можуть її погрози бути прямою загрозою для Європи.

За яких умов Велика Британія може ухвалити рішення про відправку солдат в Україну?

відео дня

Заява колишнього посла в Британії Пристайка про можливу відправку британських солдат викликала в мене відверте здивування. Я переконаний, що це неможливо і навіть не розглядається.

По-перше, країни НАТО найбільше дорожать солдатами, і наземні місії мають вкрай рідкісні прояви. Я швидше повірю в те, що Британія буде розглядати можливість завдання ракетно-бомбових ударів по російських військах, ніж участь своїх солдат у бойових діях на території України.

По-друге, подібне рішення Велика Британія не буде ухвалювати самостійно. Цьому передуватимуть тривалі консультації із союзниками і їхнє спільне рішення. Це може відбутись і поза рамками НАТО, але в жодному разі таке рішення не може бути самостійним для британців.

У чому саме Україні можуть бути корисними британські війська?

Очевидно, що в першу чергу мова може йти про британських пілотів, ППО та важку техніку. Ми витрачаємо дуже багато часу на підготовку військових з користування британською технікою, і британські військові зняли б це питання та допомогли б перейти одразу до ефективних бойових дій.

Чи багато країн у НАТО можуть піти за аналогічним сценарієм? Як саме вони можуть бути долучені?

Як я зазначив, я вважаю цей сценарій неможливим. Офіційна участь військових країн-членів НАТО в бойових діях в Україні призведе до повномасштабного протистояння між Заходом і РФ, фактично - до Третьої світової.

Наскільки Росія готова до майбутньої війни з НАТО? Чи можна вважати нещодавню заяву Путіна щодо Фінляндії прямою погрозою цій країні та НАТО загалом?

Путін регулярно погрожував НАТО. Всі якось забули, що наша війна почалась не через вимоги до України, а саме через вимоги до НАТО. В грудні 2021 року Путін надіслав листа з вимогою до НАТО припинити розширення і забрати війська до лінії 1997 року.

Потрібно розуміти, що війна між РФ і НАТО – це, в першу чергу, буде ракетна війна, в тому числі із застосуванням ядерної зброї. До такої війни РФ готова. А от дійти до Ла-Манша – ні.

Як скоро Росія може завдати удару по НАТО – наскільки країни НАТО готові воювати з РФ?

Зараз про це не йдеться, і думаю, що РФ не має намірів відкритої війни з НАТО. Але така готовність і політична воля до запуску ракет в Путіна є. Щодо країн НАТО, то вони однозначно готові захищатись, але не до наступальної війни з РФ.

Хто такий Віктор Андрусів

Віктор Андрусів – політичний і громадський діяч, заступник голови Донецької військово-цивільної адміністрації з гуманітарних питань (2015-2016), радник голови Міністерства внутрішніх справ України та керівника Офісу президента, виконавчий директор Українського інституту майбутнього (2016-2020). Нині – боєць ЗСУ, пише Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти