Ризик застосуваня ядерної зброї зростає: Згурець – про призупинення участі Росії в ядерному договорі

23 лютого 2023, 09:00оновлено 23 лютого 2023, 10:05
Росія вкотре намагається залякувати Захід за допомогою танців навколо ядерного потенціалу, аби той серед іншого обмежив допомогу Україні, зазначив експерт.
Росія не змогла досягти успіху на полі бою, тож знову вдалася до ядерного шантажу, зазначив Згурець
Путін знову затіяв ядерний шантаж, але реальне застосування ядерної зброї поставить крапку на існуваннії Росії, вважає Сергій Згурець / Главред

Під час виступу перед Федеральними зборами російський президент Володимир Путін заявив, що Росія призупиняє участь у Договорі про стратегічні наступальні озброєння, а також готова провести ядерні випробування, якщо до цього також вдадуться США. Й доба не минула, як відповідний закон був ухвалений Держдумою РФ.

У Сполучених Штатах назвали рішення Москви "прикрим і безвідповідальним", але, як зазначив держсекретар США Ентоні Блінкен, Штати лишаються відкритими до обговорення цього питання. Водночас генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що своїм рішенням Росія зруйнувала всю архітектуру контролю над озброєннями.

Військовий експерт, директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець в інтерв’ю Главреду розповів, які наслідки матиме призупинення участі Росії у Договорі про стратегічні наступальні озброєння, пояснив цілі, які Москва переслідує, вкотре починаючи ядерний шантаж, а також застеріг про зростання загрози використання ядерної зброї після рішення РФ.

відео дня

Що це рішення буде означати на практиці? Росія буде нарощувати свої ядерні озброєння? Для яких саме дій Москва розв’язує собі таким чином руки?

Передусім договір обмежував кількість боєзарядів, які могли бути у США та Росії, та їх носіїв (повітряних, морських і наземних). Усе це передбачало дві головні процедури – інспекцію та попередження.

Щодо першої процедури, то йшлося про взаємні інспекції об’єктів ядерного озброєння. Але останнім часом Росія відмовлялася пускати американських спостерігачів на свої об’єкти.

Щодо другої сторони зобов’язувалися попереджати одна одну, коли, наприклад, підводний човен, що є носієм ядерної зброї, виходив у море, коли пересувалися балістичні ракети або відкривалися відповідні шахти. Про всі подібні дії мали бути попередження.

Фактично існував певний механізм прозорості, покликаний мінімізувати ризики неадекватних дій з боку сторін та підстави для підозр.

Тепер, якщо Росія призупиняє участь у цьому договорі, межа непередбачуваності зростає, і підозр буде більше. Крім того, зростають ризики в зоні ядерного використання, тому що жодна зі сторін не довіряє іншій.

Чому Путін наголосив, що йдеться саме про призупинення участі в договорі, а не про вихід із нього? Він особливо підкреслив цей момент у промові.

Путін усвідомлює, що це зможе бути аргументом у подальших переговорах. Адже коли росіяни не пускали інспекторів на свої об’єкти ядерного озброєння, вони хотіли обміняти збереження цього режиму інспекцій на послаблення санкцій в окремих сферах. Але Росії не вдалося обміняти санкції на допуски інспекторів до об’єктів.

І зараз Росія залишає цю переговорну комірку, тому й говорить про призупинення своєї участі в договорі. Тож це, скоріше, політичний шантаж із тією ж метою – знайти варіант обмеження санкцій по окремих пунктах.

Тобто мета цього рішення Росії – подальші торги?

І торги, і погрози – все в одному пакеті. Адже фактично зараз йдеться про те, що росіяни стають непередбачуваними і знову починають залякувати світ ядерною зброєю. Тому тепер знадобиться значно більший контроль над усіма їхніми діями, в тому числі з використанням аерокосмічної розвідки та інших засобів. Доведеться посилено контролювати те, що відбувається в російських ядерних силах, якими РФ час від часу погрожує Заходу, в тому числі в контексті війни в Україні.

Виходить, наслідки для міжнародної безпеки це рішення Москви матиме доволі суттєві?

Так. Це спроба чергового шантажу. Спроба – у вигляді безконтрольності над процесами розвитку ядерних сил. Це ще один чинник руйнування наявних механізмів у галузі контролю над озброєннями.

Як ви думаєте, якої реакції Путін очікує на цю свою заяву? Що він зараз хоче почути від США?

Путін таким чином намагається вкотре підштовхнути до перемовин і вкотре нагадати про свої можливості застосувати ядерну зброю. По суті, він сказав, що Росія може використати ядерну зброю, коли ситуація здаватиметься їм такою, що загрожує національній безпеці Російської Федерації.

Тож я це сприймаю як варіант чергового залякування європейців та американців. Опосередковано це має вплинути і на обмеження допомоги Україні в постачанні тих чи інших озброєнь.

Іншими словами, це залякування Росією Заходу за допомогою танців навколо її ядерного потенціалу.

Які наслідки для Росії може мати це рішення? Чи будуть із нею мати справу ті країни, які досі підтримували з Москвою стосунки або були її партнерами? Чи тепер Лаврова не захочуть бачити навіть в Еритреї?

Скоріше, це був сигнал саме ядерним країнам. Оскільки країни, що мають ядерну зброю, розуміють, що ситуація в галузі розвитку ядерних озброєнь стає доволі індивідуалістською, а це дестабілізує світ у цілому. Тому що виходить, що ядерні держави можуть поводитися так, як вони хочуть, зокрема, можуть шантажувати інші країни ядерною зброєю, як це робить Росія. Такі дії розхитують обмежену групу країн із ядерним потенціалом, бо це спокушатиме без’ядерні країни прагнути до ядерної зброї.

Тож така поведінка Росії передусім матиме вплив на країни, які розуміють значення ядерної зброї і прагнуть до неї.

Хто такий Сергій Згурець

Сергій Згурець – український журналіст і військовий експерт. Автор наукових видань про військово-промисловий комплекс України. Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, головний редактор однойменного журналу. Член правління громадянської організації Ліга оборонних підприємств України, пише Вікіпедія.

Тобто не варто очікувати, що коло друзів Путіна після такого кроку Росії стане вужчим?

Найважливішою є реакція з боку Китаю. Тому що розмови про можливість використання ядерної зброї, про що фактично і говорив Путін, дуже дратують Китай. Оскільки китайці хочуть мати прогнозованість у цій сфері.

Призупинення участі Росії у Договорі про стратегічні наступальні озброєння спричинить перемовини з китайською стороною, яка здатна впливати на Російську Федерацію.

Відбувається своєрідна залаштункова дуель між США та РФ, тому що вони зараз сприймають один одного через призму ядерної загрози. Адже не буде інспекцій, які передбачав договір і які мали на меті мінімізувати взаємні підозри.

Неядерні держави зараз дивитимуться на те, як реагуватимуть інші ядерні країни на дії Росії, яка може виходити з будь-яких договорів та намагається встати на шлях безконтрольного розвитку ядерної промислової і ядерної військової складових, аби, таким чином, залякувати інші країни.

Саме на це слід звертати більше уваги, а не на те, що будуть обмежені якісь контакти з Російською Федерацією.

Контакти країн світу з Росією і так вкрай обмежені. Країн, які досі лишаються прихильниками Росії, дуже небагато, зокрема, Іран та Північна Корея. Є й нейтральні країни типу Китаю, які не поділяють підходи РФ, які є загарбницькими і такими, що зруйнували всі існуючі правила поведінки в цивілізованому світі.

Зараз подейкують, що Китай може почати постачати Росії летальну зброю. Як ви гадаєте, чи можуть такі дії Росії як призупинення участі в договорі вплинути на остаточне рішення Пекіну щодо допомоги або недопомоги РФ?

Думаю, Китай зважатиме на цю ситуацію. Найімовірніше, він продовжить займати нейтральну позицію та не постачатиме зброю Російській Федерації. Проте він говоритиме про те, що домінування у світі однієї країни є неправильним, натякаючи на Сполучені Штати.

Тож позиція Китаю буде сформована через призму його власного бачення світу, яка, умовно кажучи, буде скерована на те, що однополярний світ неприпустимий, тож треба створювати світ, де існують країни з різними варіаціями і баченнями.

Така концепція не створює якихось ризиків для України, як на мене. Але, з іншого боку, вона частково буде враховувати заяви Росії про створення альянсів, скерованих на протидію іншим країнам.

Ваші враження – наскільки сьогодні світ близький до ядерної війни, і наскільки сам Путін готовий завдати ядерний удар? Чи це суто блеф і шантаж Кремля?

Після перших спроб Путіна погратися з ядерною зброєю (варто зазначити, що йдеться про використання тактичної ядерної зброї) США доступно пояснили йому, що це будуть останні дії Російської Федерації. Тому що потенціал Сполучених Штатів дозволяє забезпечити повне знищення Російської Федерації. Так само російський потенціал суттєво загрожує Сполученим Штатам. В цьому досі зберігався певний баланс, але Росія намагається його порушити, коли говорить про призупинення участі в договорі, адже так вона створює лазівки для більш ризикованої поведінки.

Втім, Росія навряд чи насправді готова використовувати тактичну, а, тим більше, стратегічну ядерну зброю. Цей шлях поставить крапку на існуванні Російської Федерації та створить загрозу для всього світу.

У своєму зверненні Путін не говорив ані про "успіхи" Росії на фронті, ані про нову хвилю мобілізації, ані про перспективи цієї війни, зате він подав повідомлення про призупинення участі в цьому договорі наче "вишеньку на торті", наче вся його промова була саме заради цього меседжу. Про що це, з вашої точки зору, свідчить? Путіну більше нема чим лякати світ, тож він знову хапається за свій "останній аргумент" – ядерну дубинку?

На даний момент Росія не змогла здобути жодних успіхів і результатів на свою користь на полі бою. Тож зараз фактично йдеться про упаковування поточної ситуації в реалії "священної війни", в якій росіяни змагаються з усім Заходом, США, НАТО, і, таким чином, вони начебто убезпечили свою країну від агресивних дій України, яку підтримує колективний Захід. Мовляв, власне це й спричинило початок "СВО".

Подібні ідеологеми – це єдине, що є в розпорядженні Путіна. Він ними буде користуватися й надалі. Він тільки й може, що використовувати ідеологічне підґрунтя для створення нової концепції бойових дій, аби годувати цим росіян упродовж тривалого часу, намагаючись розтягнути війну на значний період.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти