Атака на Кремль була російською провокацією, щоб скасувати парад і вдарити по Києву – Світан

4 травня 2023, 09:00оновлено 5 травня 2023, 02:08
Україні не було сенсу бити по Кремлю, з військових об'єктів там тільки цар-гармата, вважає полковник запасу Роман Світан.
Путін боїться йти на парад 9 травня, і атака безпілотників на Кремль позбавить його від цієї необхідності – Світан
Після атаки дронів на Кремль Росія вдарить по Раді або Банковій, вважає Світан / фото: Главред

Кремль – одне з найбільш, здавалося б, захищених і недоторканних місць на території країни-агресора Росії – піддався атаці безпілотників. Ні "Панцирі" на дахах московських будівель не захистили, ні зенітно-ракетні комплекси С-400 в столичних парках не врятували. В результаті дах Сенатського палацу Кремля горів, але недовго. Пожежу загасили, "цар" Путін не постраждав.

У Росії, звісно ж, в атаці на Кремль звинуватили Україну, а депутати Держдуми РФ стали вимагати відплати, тобто нанесення удару по резиденції Зеленського в Києві. Хоча українська влада запевнила, що нічого не знає про цей напад дронів, і що Україна працює над звільненням своїх територій, а не атакує чужі.

В інтерв'ю Главреду полковник запасу, військовий льотчик-інструктор Роман Світан розповів, хто, найімовірніше, стоїть за атакою безпілотників на Кремль, якою була мета цього удару, чому українцям слід готуватися до масованого ракетного обстрілу і ударів по Києву, по яких цілях противника Україна буде завдавати ударів напередодні контрнаступу ЗСУ, а також з яких напрямків російські війська незабаром побіжать.

відео дня

Атака безпілотників на Кремль – що, на ваш погляд, це було? Це міг бути удар із території України, чи це дії умовних російських партизанів, чи провокація самого Кремля? Як розцінювати те, що сталося?

Технічно в України є можливості завдати подібного удару – є засоби ураження з таким радіусом дії, тобто здатні дістати до Кремля. От тільки навіщо? Тут питання доцільності такого удару. Немає сенсу витрачати безпілотники, час і зусилля, щоб виконати сумнівну з військової точки зору операцію – вдарити по куполу Сенатського палацу Кремля. Україні краще витратити ці безпілотники на знищення паливного складу або літака, які є військовими об'єктами. Тому немає питань до цілей атак у Севастополі, на Тамані, в Брянській області.

Може, безпілотники просто не долетіли до військового об'єкта? Теж навряд чи, адже там жодних військових об'єктів, крім цар-гармати, немає, принаймні допоки на Червону площу не вийшли колони військової техніки на парад, і поки там не з'явилося військово-політичне керівництво Росії – все це також є легітимними військовими цілями.

Тому я більше схиляюся до інших версій того, що сталося.

По-перше, це цілком могло бути результатом дій російських партизанів, які суто "по приколу" спробували перевірити систему ППО Кремля – вона не спрацювала.

По-друге, найбільш правдоподібною виглядає версія про те, що це була провокація самого Кремля.

У цієї провокації могли бути різні цілі. Перша – скасування параду 9 травня, посилаючись на можливість атак на Кремль. Якщо російська влада просто вирішила скасувати парад, бо там дехто наклав у штани і боїться вийти на Красну площу, йому потрібна вагома причина, щоб зробити це. Удар по Кремлю – цілком вагома причина. Влаштувавши атаку безпілотниками на Кремль, організатори провокації показали, що Україна вже може дістати до Красної площі, тому всі заходи з нагоди 9 травня скасовуються. От тільки ми і без цієї "акції" вже давно дали зрозуміти, що дістаємо далеко вглиб території РФ. Нам немає сенсу доводити, що ми можемо дістати до Москви, якщо ми дотягнулися до Енгельса.

Друга – створення приводу для завдання удару Росією по українських об'єктах, припустимо, по Верховній Раді, Офісу президента тощо, тобто для великої ракетної атаки. У росіян зараз є можливість влаштувати масований ракетний удар – на даний момент у них є більше 50 ракет, і цю кількість вони можуть збільшити до сотні, щоб ближче до 9 травня вдарити по Україні ракетами, сказавши, що, мовляв, це відповідь на те, що українці зазіхнули на російську "курку" на вежах.

Україна не може стояти за цією атакою на Кремль, оскільки немає військової доцільності таких дій.

Крім цар-гармати, в Кремлі буває і сам "цар"…

Так, буває, але надвір він вийде тільки 9 травня. Якщо в цей день по Путіну буде завдано удару, він буде легітимною військовою ціллю як верховний головнокомандувач армії РФ. Так само і колона військової техніки на параді буде військовим об'єктом.

Загалом, якщо будуть удари 9 травня, не виникне питань – чому. А зараз Україні не було сенсу бити по Кремлю, це притягнута за вуха версія.

Це були або дії партизан, або провокація з метою скасування параду 9 травня або створення приводу для удару по Україні.

Якщо говорити про версію про те, що це були дії російських партизанів, як ви вважаєте, якими можуть бути наступні їхні кроки? Тобто вони атакували резиденцію Путіна в Кремлі – і що далі? Чи це просто спроба полоскотати нерви Путіну?

Перш за все, такими діями була показана цілковита нездатність російської ППО працювати по військових об'єктах. Адже в Москві ближче до Кремля стягнули масу "Панцирів" на дахи будинків, але вони не спрацювали по безпілотниках.

Крім того, таким чином російські партизани можуть просто про себе заявляти, показувати, що вони є, працюють і здатні виконувати бойові завдання. Адже атака безпілотників на Кремль – це досить потужний інформаційний посил. Якщо російські партизани найближчим часом візьмуть на себе відповідальність – це буде сильна заява, хороший піар.

Ваші слова про версію з провокацією вже підтверджують заклики депутатів Держдуми РФ завдати удару по резиденції Зеленського в Києві…

От, це саме те. Адже не могло бути так, що росіяни просто ходили і колупалися в носі, а потім вирішили бахнути по Офісу Зеленського. Ні, їм потрібен був привід, щоб можна було організувати "ответку". Тому вони спочатку самі у себе підірвали якісь безпілотники, зняли все красиво на тлі Кремля і прапора, а тепер можуть сказати: "От бачите, які укри! Тепер ми їм завдамо удару у відповідь".

Тому так, Росія цілком може найближчим часом завдати удару по українських центрах ухвалення рішень.

Потрібно визнати, такий крок викличе серед росіян великий підйом, це зайде на ура.

Який практичний сенс для Росії завдавати ударів по центрах ухвалення рішень у Києві? Що їй це дасть, як допоможе поліпшити позиції у війні?

У війні Росії це ніяк не допоможе. У росіян зараз великий депресняк: їм дуже страшно, вони чекають нашого наступу і великих російських втрат, перш за все, репутаційних. Тому російському керівництву необхідно підняти бойовий дух своїх військ, і воно може спробувати зробити це, завдавши удару по центрах ухвалення рішень у Києві. Адже російська 400-тисячна армія зараз у дуже непривабливому становищі, бо притиснута фронтом до Азовського моря, і у російських солдатів зараз не найкращий стан бойового духу.

Удар по Верховній Раді або Банковій в якості відповіді за атаку на Кремль, звичайно, підніме настрій російському солдату, але ненадовго. Адже коли почнеться наступ ЗСУ, і кожен день буде мінусуватися по тисячі і більше російських вояк, на удари по центрах ухвалення рішень уже ніхто не звертатиме уваги.

Пригожин заявив, що фактично наступ ЗСУ вже почався, і активна його фаза може бути найближчими днями. Чи згодні ви з цим?

Не ця атака на Кремль, а всі удари по російських військових об'єктах – це підготовка до наступу ЗСУ. Протягом місяця наш наступ точно має розпочатися, але не завтра. Поки що нам потрібно щодня працювати по паливу: знищувати паливоприймачі російських військ, склади, поїзди з паливом – все, що з паливом пов'язано. Зараз російська армія перебуває в сотнях кілометрів від кордону з Росією, і, якщо знищити паливо, то їй не те що наступати, тікати буде ні на чому.

Нам необхідно випалити паливо противника на глибину 200-300 км від кордону з Росією, на це знадобиться до місяця. Плюс глибина оперативного рівня, тобто в районі лінії фронту. Темпи в цій справі у нас хороші, але тут ще багато роботи.

Втім, готовність до наступу у нас буде вже через кілька днів. Вже включилося сонечко, земля почала підсихати, тому через кілька днів буде готовність до наступу. А прийняття рішення про його початок залежить від головкому і стратегічного задуму. Завтра-післязавтра точно нічого не буде, а от приблизно на вихідні вже буде можливість руху. Принаймні, важка техніка зможе йти.

Тобто все може початися ближче до 9 травня?

Так, рух може початися перед 9 травня. Підкреслюю, не наступ, а рух.

Підготовка у нас почалася після Великодня, і зараз ми бачимо сплеск ударів по паливоприймачах і сховищах. Це дуже важливо: чим більше ми їх виб'ємо перед наступом, тим легше нам буде наступати, оскільки противнику просто ніяк буде захищатися, ні на чому буде рухатися. Поки що ми працюємо на далеких відстанях, але поступово почнемо присуватися і вибивати їхні сховища в Маріуполі, Мелітополі, Токмаку, Пологах тощо.

Хто такий Роман Світан

Світан Роман (4 січня 1964, м.Макіївка Донецької області) – український військовий, полковник запасу, що пройшов через полон у 2014 році, працював радником керівника Донецької ОДА Сергія Тарути. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року став одним із провідних військових експертів на українських телеканалах та інших медіа, пише Вікіпедія.

А в які ще цілі противника, крім сховищ палива, можуть прилетіти "привіти" напередодні контрнаступу ЗСУ? Чи є серед них якісь знакові об'єкти на кшталт Кримського мосту?

Кримський міст однозначно стане метою. Удар по Кримському мосту може бути початком наступальних дій, грубо кажучи, сьогодні удар по мосту, а завтра (або одночасно) наступ. Удар по мосту буде свого роду Рубіконом при переході ЗСУ в наступальні дії.

Крім того, однозначно буде знищення складів боєприпасів росіян, аеродромів і центрів прийняття рішення (штабів), а перед самим наступом буде масований удар по системах ППО (щоб вони не встигли перекинути нові засоби).

Наскільки зараз Росія готова до українського контрнаступу? Які у неї шанси відстояти якісь позиції?

Російські війська однозначно будуть відходити – чи то під ударами, чи то за наказом, чи то за домовленістю – з херсонського та запорізького напрямків. Ці позиції неможливо утримати, з військової точки зору, тому що місцевість там рівна, як дошка.

А от утримати Донбас росіяни точно спробують. Як ми утримуємо Бахмут, так вони можуть утримувати Донецьк, Макіївку, Ясинувату, Горлівку, Єнакієве. Також вони намагатимуться утримати три входи до Криму: Чонгар, Перекоп і Арбатську стрілку. А от з усіх інших територій вони будуть відходити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти