Путін на параді 9 травня виглядав слабким і показав страх перед Україною – Вадим Денисенко

9 травня 2023, 20:05оновлено 10 травня 2023, 10:05
Росіяни чекали від Путіна заяву про цілі "СВО", куди вона рухається та що для РФ буде перемогою. Але він зайняв традиційну позицію людини, у якої безліч часу.
Путін на параді 9 травня виглядав слабким і показав страх перед Україною – Вадим Денисенко
Парад 9 травня у Москві засвідчив остаточний кінець Радянського Союзу - Вадим Денисенко / Главред

Після початку повномасштабного вторгнення у країні-агресорці Росії, здається, започаткувалася нова традиція - проведення провальних парадів. Цьогорічний парад у Москві не став винятком, і став не лише найкоротшим за усю історію російських парадів, а й найменш численним, принаймні у плані техніки. Адже у "другій армії світу" не лише злякалися підіймати авіацію над Червоною площею, а й не знайшли навіть десятка танків для параду - як наслідок, для ходи біля Кремля спромоглися розконсервувати лише один радянський Т-34, але і він виявився виготовленим в Україні. Водночас Путін настільки боявся атаки українських дронів, що йому довелося затуляти себе "живим щитом" з президентів країн СНД та Центральної Азії.

В інтервʼю Главреду виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко розповів, чому Путін під час параду вихвалявся саме стратегічними військами, як йому вдалося заманити до себе президента Казахстану та чому Путіну загрожує конфлікт російських еліт.

Які ваші загальні враження від параду у Москві?

відео дня

Давайте розділимо цю історію на три частини. Перша – те, що відбувалося на параді, починаючи від техніки та тих, хто йшов Червоною площею. Друга – промова Путіна, яка була великою частиною цього параду, і третя – те, що відбувалося навколо цього. Якщо ми говоримо безпосередньо про парад, то перше, що кидається в очі – абсолютна відсутність будь-якої новітньої техніки. З важкої ми побачили тільки "Ярс", "Іскандер" та С-400. Тобто ми можемо говорити про те, що у росіян явно не вистачає техніки навіть для того, щоб демонструвати її на парадах. Дуже цікаво, що зараз усі російські "ура-патріоти" починають відпрацьовувати один "темник", який полягає у тому, що, мовляв, добре, що техніку з фронту не зняли. Але це заяви виключно для дурнів, бо це доводить, що у РФ де-факто немає можливості навіть на парад виставити десяток сучасних танків та іншого сучасного обладнання. І це, звичайно, великий плюс для нас.

Що стосується заяв Путіна, то це була дуже бліда і примітивна промова. У ній чітко спостерігався дефіцит ідей – зокрема, він повторив усі мантри, які ми чули протягом останнього року. Але найважливіше, що багато людей чекали, що він зробить заяву про цілі "СВО", куди вона рухається та що для РФ і для Путіна буде перемогою. Але він зайняв традиційну для себе позицію – позицію очікування людини, у якої безліч часу. Тобто він взагалі нічого не сказав і не дав відповіді на ті ключові питання, які зараз постали перед російським суспільством. Окремо слід звернути увагу на те, як мало було приділено уваги тим, хто зараз воює в "СВО". Тобто по суті ця історія з переляком щодо "Бессмертного полка" була зашита і в його промові.

Якщо говорити безпосередньо про антураж, то тільки лінивий не згадав про те, що керівники Центральної Азії, Вірменії та Білорусі були живим щитом для Путіна, який боявся невідомих безпілотників, які можуть вдарити по Москві. Але не менш важливо, що фактично відбулася десакралізація 9 травня як такого. Адже для усього пострадянського простору (не для росіян) 9 травня від сьогодні перестало існувати у вигляді обʼєднуючого фактору. Тобто ми можемо говорити, що під час параду відбувся остаточний кінець Радянського Союзу.

Путін у своїй промові згадував лише про "захист російськомовних" саме на окупованому Донбасі, але не згадав ані про Крим, ані Запоріжжя чи Херсон. Що це може означати?

Це дуже важливий момент. Бо в принципі він свідомо уникнув фрази про Запоріжжя та Херсон. Очевидно, є певний страх перед майбутнім наступом українських військ, і те, що не було озвучено жодних цілей і завдань "СВО", відсутність згадки у цьому випадку теж варто розглядати саме у такому контексті. Тобто Путін боїться згадувати про Херсон та Запоріжжя, тому що розуміє, що там присутня невідомість і не зрозуміло, як розвиватимуться бойові дії.

А відсутність згадки про Крим теж можна вважати страхом Путіна втратити його напередодні контрнаступу ЗСУ?

Ні, в даному випадку, якби Путін згадав Крим, це б означало для росіян перехід війни на їхню територію. Адже з точки зору російського диктатора, Крим – це повністю інтегрована в Росію територія, тому Крим у цьому контексті він навіть не міг згадувати у промові до 9 травня.

Хто такий Вадим Денисенко?

Денисенко Вадим Ігорович (нар. 7 квітня 1974, Київ) — виконавчий директор Українського інституту майбутнього, журналіст, бізнесмен, народний депутат України VIII скликання, повідомляє Uifuture.org.

Трохи раніше ви зауважили, що на параді у Москві було дуже мало техніки. Не було зовсім і авіації, бо якщо подивитися на парад 2021 року, чому так сталося – у Росії настільки бояться українських дронів чи для цього є якась інша причина?

Думаю, що це – продовження їхнього минулорічного страху, бо у РФ і тоді відмовилися від авіації. Очевидно, з точки зору безпеки вони бояться, що авіація може зробити щось не те. Минулого року навіть дійшло до абсурду, бо росіяни заявили, що авіація не вилетіла на парад через нельотну погоду, після чого вони навіть домальовували хмари над Червоною площею, хоча тоді їх взагалі не було.

А як би ви оцінили підкресленість стратегічних військ? Путін ще намагається цим лякати світ?

Безумовно, він цим лякає, бо це єдина його більш-менш сильна сторона, яка в нього ще залишилася. Усі розуміють, що єдине, чим він теоретично ще може лякати світ – це ядерна зброя. Але з іншого боку, йому вже більше немає чого показати. До речі, ядерної зброї він теж особливо не показав – були "Ярс", "Іскандери", але якщо подивитися по тим, хто йшов на параді, то це просто смішно – залізничні війська та генерал "казачьих войск". Звичайно, Росія і надалі лякатиме світ ядерною зброєю, тут немає чому дивуватися, бо тут усе те, що ми бачили і чули протягом минулого року.

Після параду, можливо, компенсуючи цим його тривалість, Путін демонстративно пройшовся Червоною площею разом із керівниками країн СНД. Як пояснити цей його похід у народ (бо раніше за ним такого спостерігалося)?

Він не йшов у народ, там до нього було дуже далеко. Він мав зробити щось подібне, аби показати, що він нібито нічого не боїться. Хоча усі прекрасно розуміють, що натиск на президентів став можливим лише з однієї причини – росіяни дуже боялися, що невідомі дрони впадуть на Червону площу під час параду.

А яким саме чином лідерів країн вдалося вмовити приїхати на парад? Бо з лідерами Вірменії чи Білоруси це ще можна зрозуміти, але чому, наприклад, приїхав лідер Казахстану?

Скоріше за все, це була домовленість між лідерами країн Центральної Азії напередодні саміту Китай-Центральна Азія. Тобто це, з одного боку, стало можливим не без допомоги Китаю, а з іншого боку, хоч ці країни і віддаляються від РФ, але остаточно розривати з нею стосунки ще не хочуть. Тому, відповідно, і було ухвалене політичне рішення щодо поїздки до Москви, за яким насправді нічого не стоїть. Адже усі ці країни, окрім Вірменії, рухаються у бік Китаю, і для них саме Китай набагато важливіший партнер, аніж Росія. Але подивіться наскільки демонстративно вони виказували зневагу, бо усі лідери на параді були без георгіївських стрічок. Лише Лукашенко одягнув її безпосередньо перед покладанням квітів, а президент Узбекистану взагалі приїхав зі стрічкою у вигляді узбекського прапору.

Ви сказали про те, що Путін під час промови не відповів на питання російського суспільства. Чи може цей парад та подальша ситуація у Росії, якщо вона загострюватиметься, якось відбитися на росіянах та на авторитеті Путіна?

Провальний парад сам по собі навряд чи на щось може вплинути. Більш важливо те, що він відбувся на фоні заяв Пригожина, у яких він прямим текстом звинувачує вище керівництво РФ. Зокрема, він говорить про те, що російська 72 бригада оголила фланги та втекла з поля бою під Бахмутом, а також заявив про влучання "Хаймарсу" в один з керівних пунктів неподалік міста. По суті, це свідчить про те, що всередині російських еліт насправді може назрівати певний розкол. Чи перетворяться ці чвари на реальний конфлікт еліт – поки говорити зарано. Але те, що вони вже стоять на порозі глобального внутрішньоелітного конфлікту, який теоретично може вибухнути протягом наступних кількох місяців – це факт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти