Путін мстить Саакашвілі, але його можуть повернути в Україну за втручання США - Васадзе

6 липня 2023, 12:00оновлено 6 липня 2023, 12:49
Кейс Михайла Саакашвілі повинен бути одним з питань на переговорах із Заходом. Тому що це не питання особисто Саакашвілі, а війни з Росією.
Путін мстить Саакашвілі, але його можуть повернути в Україну за втручання США - Васадзе
Путін мстить Саакашвілі за війну в Грузії - Гела Васадзе / Главред

Судовий процес над експрезидентом Грузії Михайлом Саакашвілі за звинуваченням у розгоні мітингу опозиції триває з 2021 року. Весь цей час грузинський лідер перебуває у в'язниці, він дуже сильно схуд, і у нього почалися проблеми зі здоров'ям. При цьому грузинська влада навідріз відмовляється видавати Саакашвілі Україні, незважаючи на те, що політик має громадянство України.
В інтерв'ю Главреду експерт Georgian Strategic Analysis Center Гела Васадзе розповів, чому грузинська влада утримує Саакашвілі, чи є шанс видати його Україні і що буде в майбутньому з Грузією.
Як ви вважаєте, чому Грузія за весь цей час не віддає і не погоджується віддати Саакашвілі в Україну, хоча він юридично є її громадянином?

Давайте почнемо, що називається, спочатку. Саакашвілі сидить більше 2,5 років. Слава богу, нарешті влада України звернула увагу на те, що громадянина України посадили абсолютно з політичних мотивів. А вбивають його близько двох років. І зараз Україна нарешті зробила відповідні рішення.

Насправді, для цього знадобилося дуже багато зусиль друзів Михайла Саакашвілі і його прихильників як в Україні, так і в Грузії.

відео дня

Якби це було зроблено раніше, то, можливо, і результат був би інший. А зараз ми бачимо людину, практично змучену тортурами, тому що той стан, в якому знаходиться Саакашвілі – це саме тортури.

Я прекрасно розумію, що після 24 лютого 2022 року владі України було трошки не до цього. З іншого боку, я завжди закликав подумати про те, наскільки міг би бути сьогодні корисним Саакашвілі з його міжнародними зв'язками і авторитетом. У нього дійсно є друзі на Заході, причому не тільки в консервативній частині, яка дуже часто ставиться з недовірою. Тому я думаю, що зараз це дуже важливий пріоритет. Не для Саакашвілі - це окрема людина і окрема гуманітарна проблема для його близьких. Але для України і, напевно, для всього вільного світу.

МЗС України нещодавно висловило ноту протесту послу Грузії і відправили його назад до Тбілісі. Як ви вважаєте, як це відіб'ється на процесі повернення Саакашвілі - чи допоможе це йому, або навпаки? Тому що, знову-таки, була і реакція Грузії вже на на цю ноту протесту.

Конкретно це не допоможе. Допоможе, якщо втрутяться Сполучені Штати. Але вони не втрутяться, якщо це не буде активно просуватися. Сьогодні українське питання у Грузії (та й не тільки сьогодні, практично з 2014 року) – питання внутрішньополітичне. Це повинні добре розуміти, бо це питання за чи проти України – за опозицію чи за владу, тобто процес боротьби конкретних політичних сил.

При цьому, коли вже весь вільний світ за Україну, долю Михайла Саакашвілі авторитет США зміг би вирішити, але, на жаль, цього теж не роблять.

А що може вплинути на рішення Штатів, по-вашому?

Активна позиція позиція України – президента і так далі. Тобто фактично не тільки США, але і Європи теж. Кейс Михайла Саакашвілі вже як два роки має бути одним із питань на переговорах із Заходом. Тому що це не питання особисто Саакашвілі, а війни з Росією. І сьогодні Зеленський правильно сказав, що Саакашвілі вбиває Путін. Але він вбиває його вже 2 роки.

Як ви вважаєте, чому з Саакашвілі це відбувається вже два роки?

Чому Путін вбиває Саакашвілі? Тому що він перший, хто кинув виклик Путіну. Ніхто у 2008 році, у 2006 році, жоден лідер пострадянського простору не кинув. Саакашвілі опинився практично в ізоляції, якщо не брати до уваги лідерів балтійських країн і президента України, оскільки тодішній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко активно спілкувалася з Путіним, поки він бомбив Грузію. Про це теж варто пам'ятати. Тому Путін не пробачив Саакашвілі того, що той показав, що проти нього можна виступати на пострадянському просторі. Те, що сьогодні відбувається з Путіним – це, в тому числі, і провина Михайла Саакашвілі. І він це добре пам'ятає.

Тобто це особиста образа Путіна на Саакашвілі?

Не зовсім особиста помста, це – помста системи. Розумієте, в чому справа – Путін в даному випадку є символом російського імперіалізму. Того самого, який сьогодні в Україні вбиває. І якби у 2008 році Путіна б поставили на місце, сьогодні в Україні не гинули б люди. А якби Україну не підтримали б, то завтра люди гинули б у Європі, а лінія фронту була б біля Варшави. Зараз вони це розуміють. Але тоді не розуміли.

Якщо з Саакашвілі що-небудь трапиться, летальний випадок, умовно кажучи, як будуть можуть реагувати? Що буде в Грузії в такому випадку?

Я не знаю. А що буде в Грузії в умовах того, що опозиція практично розгромлена і не має достатньої підтримки ззовні? В умовах того, що опозиція фактично фрагментована, а лідер опозиції помирає у в'язниці? Тобто той самий лідер, який міг би це змінити? Важко припустити. Прихильників Саакашвілі сьогодні 10-15 відсотків, не більше – це все, що залишилося. Це вже ті люди, які це не приймали, але які, незважаючи ні на що, все одно вірять в нього і в те, що він зуміє піднятися і вивести Грузію з того болота, до якого її загнали.

А без Саакашвілі, чи можуть навіть цих 10-15 відсотків зараз вийти на вулиці, якщо щось таке станеться?

Та виходять вони на вулиці. Що Ви маєте на увазі?

Чи може, умовно кажучи, повторитися та історія, яка була не так давно в Тбілісі?

Так вони можуть повторюватися скільки завгодно. Ні, молодь за Саакашвілі не вийде. Вона вийде за Європу, за демократію, але не за Саакашвілі, тому що протягом багатьох років його просто оббрехала пропаганда. Ця людина правила 9 років, у нього були свої косяки, у нього є вороги, але це внутрішня політика. Але от вважати так, коли за Європейський союз вийшло 100 тисяч, то тут їх не буде.

І це - теж реальність.

А скільки реально взагалі може вийти в такому випадку людей?

10-15 тисяч за Саакашвілі завжди виходили стабільно. А взагалі ми бачили і 100 тисяч. І їх розганяли і не могли розігнати. Стріляти вони зараз, звичайно ж, не стали, тому що тоді б почалася зовсім інша ситуація. Але вийшли, постояли. Ну то й що?

Хто такий Гела Васадзе?

Гела Васадзе народився 27 вересня 1968 року в місті Одеса. Закінчив Казанський державний університет, магістр соціально-політичних наук. Активний учасник "Революції троянд" в АР Аджарія. У різний час працював у структурах неурядового та комерційного сектора, а також у системі виконавчої влади.

Чи правильно я вас розумію, що якщо з Саакашвілі щось станеться, то буде остаточно поставлений хрест на європейських перспективах Грузії?

Ні. В Європі добре знають географічну карту і Європа прекрасно розуміє, що Грузія Це – ключ до Центральної Азії. Тому не буде поставлено ніяких хрестів. Вони давно мали бути, якби хтось жив по совісті і цінностям. Це - realpolitik.

Іванішвілі, який зараз є владою в Грузії, може тягнути до останнього з цим проросійським урядом, потім може сам замінити його на прозахідний і стати кращим другом Заходу, а Саакашвілі як сидів, так і буде сидіти далі.

Це теж можливо, та все що завгодно можливо, запевняю вас. Я вже стільки на це надивився, що мене вже нічим не здивувати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти