Після вибухів у Новофедорівці Кримський міст стає ціллю номер один – Олег Жданов

9 серпня 2022, 20:32
Тепер Україна починає диктувати умови перебігу війни з Росією, вважає полковник запасу.
За удар по Криму Росія мститиме – Жданов
Вибухи в Новофедорівці – це тільки початок, наступний удар може бути по Кримському мосту / Колаж Reuters, Главред, скріншот

Курортний сезон-2022 у Криму став по-справжньому "гарячим". 9 серпня на військовому аеродромі в Новофедорівці в Сакському районі окупованого Росією Криму сталися вибухи. І хоча в Міноборони РФ запевнили, що аеродром ніхто не обстрілював, просто на майданчику зберігання здетонували кілька авіаційних боєприпасів, окупаційна влада Криму оголосила евакуацію з Сакського району, а охочі залишити півострів створили на дорогах і Кримському мосту величезні пробки.

Главред поговорив із полковником запасу, військовим експертом Олегом Ждановим про значення перших вибухів на території Криму, можливу реакцію і способи помсти Росії, про нові цілі для ударів українських військ, а також про те, як вибухи в Новофедорівці можуть вплинути на подальший перебіг війни.

Враховуючи, що вибухи на військовому аеродромі в Новофедорівці – це, по суті, перші резонансні "феєрверки" в Криму, яке їхнє значення? Що змінить ця подія? Що вона змусить усвідомити Росію, з чим вона тепер буде змушена рахуватися?

відео дня

Перш за все, це важлива політична подія. Не стільки військова, скільки політична. Тому що Російська Федерація вважає Крим російською територією, а Україна і весь цивілізований світ вважають його територією України. Тому ми і завдали удару. Рано чи пізно це мало статися.

До речі, для мене позитивно і показово те, що президент Зеленський наважився на нанесення цього удару. І ми тепер чітко заявили, що Крим – це Україна.

Дуже цікаво подивитися на реакцію Путіна, що він буде тепер говорити.

Які ваші припущення, як Росія може відреагувати на цю подію, враховуючи те, наскільки болісно РФ сприймає все, що стосується Криму? Чи чекати нам у відповідь прильотів по Києву або інших містах? А також чи стане Росія відганяти кудись подалі свій флот, переміщати свої бази, розташовані в Криму?

Заяв, я думаю, буде купа, причому навіть на рівні істерики. Будуть крики, будуть погрози…

Так, я не виключаю, що можуть бути прильоти, тобто ракетні удари по нашій території. До речі, це єдине, що залишилося у Російської Федерації проти України, коли їй потрібно діяти або помститися за якийсь наш крок. Тому не можна виключити, що найближчим часом будуть завдані ракетні удари по території України.

А в іншому росіянам зараз навіть нічого пред'явити. Що вони зараз будуть робити? Почнуть пояснювати всім, що Крим – це територія Росії? У всьому світі у відповідь на це їм скажуть: "Вибачте, це – територія України. Ви її анексували". Так скажуть усі, крім тих країн, які підтримали Російську Федерацію, але вони – не авторитет у світі.

Для кримчан це означатиме, що Крим – це Україна, і ми збираємося його захищати. Припускаю, що буде серйозна хвиля охочих виїхати з Криму, особливо тих, хто туди переїхав.

Ну, і може бути ядерний шантаж із боку Росії. Хоча він, по-моєму, вже досягнув свого піку. І далі накручувати цей шантаж просто нема куди, залишилося тільки підривати станцію (Запорізьку АЕС, яку зараз контролюють російські окупанти, – ред.), якщо вони не блефують. А, судячи з усього, вони блефують.

Як ви оцінюєте масштаб сьогоднішніх вибухів? З боку Росії звучать запевнення, що збиток мінімальний, ніхто не постраждав і нічого не постраждало. Але, тим не менше, аеродром оточений і, за попередньою інформацією, оголошена евакуація з Сакського району. Тобто, виходить, що попадання було точним, і щось все-таки детонує…

Там – військова база. Там можуть детонувати торпеди і морські бомби.

Що таке Новофедорівка? Це місце, де стояла бригада морської авіації – та єдина бригада, яка свого часу встала і полетіла з Криму до Одеси, і ми зберегли цю бригаду. Але у них залишався в Новофедорівці боєзапас.

А біля цієї бригади знаходиться і військова база. Швидше за все, в цей склад і влучили, саме він і детонує.

Скажу так: це дуже чудово, це навіть тішить, що Росія так коментує те, що сталося. Тому що, якщо з боку Росії лунають заяви в дусі "та нічого страшного", мовляв, "ми потерпимо", значить, росіяни здулися. Значить, вони прекрасно розуміють, що Крим – це територія України, і рано чи пізно Україна поверне собі цю територію.

Тому що, якби зараз почалися грізні заяви, виступи Лаврова і Пєскова про те, що "зазіхнули на територію Росії, оголошуємо війну Україні, наносимо ядерний удар", тоді була б інша справа. А якщо вони виправдовуються, значить, Росія здулася…

Ще не вечір, можливо, ще пролунають подібні заяви…

Подивимося. Перші заяви обнадіюють.

Як ви вважаєте, сьогоднішні вибухи в Криму – це буде поодинокий епізод, або вони відкриють серію подібних вибухів на півострові? До чого готуватися Криму і Росії?

Думаю, це тільки початок – перший крок, перший удар. Цим першим ударом ми показуємо, що будемо наносити вогневе ураження по мірі досяжності нашої зброї на всю глибину території Криму. Ось чим це важливо.

У РФ, а, в першу чергу, в Криму це повинні зрозуміти: ніхто Крим не забув, ніхто його не залишить росіянам. Це – територія України, і ми будемо за неї боротися.

Олег Жданов
Олег Жданов / Главред

Як ви вважаєте, Кримському мосту і флоту в Севастополі потрібно приготуватися?

До речі, а флот звідти вже пішов. Це сталося, тільки-но пішли розмови про ракети ATACMS, тижні три тому. Тоді велика частина ескадри передислокувалася до Новоросійська. Це теж хороший сигнал для нас, який говорить про те, що Росія розуміє, що ми будемо її звідти вибивати. Ті ж ракети "Калібр" росіяни вже завантажують тільки в Новоросійську…

Тож флот звідти звалив заздалегідь. А що залишилося, звичайно, будемо вибивати.

А Кримський міст тепер стає об'єктом номер один одразу після появи відповідних ракет в Україні.

До речі, сьогодні багато хто зрадів, вирішивши, що у ЗСУ вже, виявляється, є ракети дальністю 200-300 км, просто цього не афішували. Вибухи в Новофедорівці дійсно свідчать про наявність у нас таких ракет?

Стривайте, до Сак, по-моєму, дістають HIMARS-и. Від Миколаєва до Сак близько 80 км, але це потрібно перевірити.

Крім того, це могли бути комплекси Harpoon, він б'є до 300 км. Це протикорабельний комплекс, але, якщо він може завдавати ударів і по суші, то наступний удар може бути по мосту в Криму.

Складається враження, що можливість прильотів до Криму з боку України стала несподіванкою для Росії. Виникає питання про ефективність російської розвідки. Вона не знала і не могла передбачити можливість таких дій із боку України?

Я думаю, що російська розвідка знала. Цілком можливо, що знав генеральний штаб, і, можливо, навіть доповідали Путіну. Просто вони не знають, що під це підкласти. Потрібен якийсь привід, щоб піднімати хвилю в світі. Там же не всі фанати і не всі дурні люди. Вони прекрасно розуміють, що весь світ проти них, а вони залишилися на самоті. Так, Лавров і Пєсков пнуться перед камерами, розповідаючи, як вони завоюють Україну і на цьому не зупиняться. Але той же Лавров – не дурна людина і розуміє, куди вони влізли, просто він залежний і не може по-іншому.

Тому цілком можливо, що вони просто не знали, коли цей момент настане.

Зараз настає той момент, коли ми починаємо диктувати умови перебігу цієї війни.

Тобто ми можемо говорити про те, що сьогоднішній день відкриває новий етап війни?

Не те щоб новий етап... Цей день чітко продемонстрував цілі і наміри України. Те, про що говорив Зеленський – вихід на кордони 1991 року є умовою для початку переговорного процесу з Російською Федерацією.

У будь-якому випадку, курортний сезон у Криму точно вже зірваний…

Скажу навіть так: можливо, нам варто почекати з ударом по Кримському мосту. Адже зараз натовп туристів, який виїжджатиме з Криму, сам його обвалить. Це, звичайно, жарт. Але в кожному жарті є частка жарту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти