Олег Жданов: Удар по Кремлю – сигнал про те, що в Росії вирішили злити Путіна

5 травня 2023, 10:18оновлено 5 травня 2023, 11:58
У Росії усвідомлюють швидку військову та політичну поразку і, щоб вибачитися за війну, принесуть у жертву Путіна, вважає полковник запасу Олег Жданов.
Якщо після удару по Кремлю не скасують парад 9 травня, Путін може втратити владу – Жданов
Удар по Кремлю показав, що Росія близька до військового перевороту, вважає Жданов / Главред

Росія досить швидко пройшла шлях від "Київ за три дні" до розміщення систем ППО на дахах московських будинків, над чим ще зовсім недавно іронізували в Україні. Втім, росіяни побоювалися не дарма – і не щось там, а сам Кремль атакували безпілотники, в результаті чого загорівся дах Сенатського палацу. Пожежа була швидко погашена, і в результаті удару по Кремлю ніхто не постраждав, в тому числі перша особа РФ – Володимир Путін.

От тільки тепер час іронізувати з іншого приводу – як по одному з найбільш захищених об'єктів у Росії змогли вдарити дрони, де ж була хвалена непереборна російська ППО? Схоже, вона виявилася таким самим міфом, як і розповіді про "другу армію світу".

В інтерв'ю Главреду військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов розповів, чому удар безпілотників по Кремлю – це справа рук самих російських еліт, як одне з найбільш захищених місць у РФ виявилося настільки вразливим, що свідчить про близький військовий переворот у Росії, а також хто в РФ і чому вирішив зробити Путіна "цапом-відбувайлом" за війну проти України.

відео дня

Хто, на ваш погляд, стоїть за атакою безпілотників на Кремль? Чому версія про те, що це зробила Україна, є неймовірною?

Абсолютно точно можна сказати, що нас у цій історії немає. Про це і заявив прес-секретар президента Зеленського одразу ж, як стало відомо про удар безпілотниками по Кремлю.

Стояти за цим може хто завгодно, адже в Росії зацікавлених осіб "вагон і маленький візок": за цим може стояти Легіон вільної Росії, можуть – і якісь опозиційні сили, які хочуть якомога скоріше спихнути Путіна з його посади, можуть – і російські партизани. Не хочу говорити банальностей про "Московську народну республіку", але хтось же закладає вибухівку в Росії під залізничні колії, хтось же підриває в Пітері опори ліній електропередач і "палить покришки" в районі аеродрому.

Росія сьогодні знаходиться між 1905-им і 1917 роком, вже ближче до 1917-го, коли був терор, який створив хаос у країні. Цим хаосом скористалися більшовики, які на той момент були опозиціонерами, і здійснили військовий переворот.

А ви бачите в сьогоднішній Росії або в еміграції тих, хто готовий здійснити такий переворот? Наприклад, ті представники російської опозиції в еміграції, які нещодавно підписали декларацію…

Це картонна опозиція, і я скептично ставлюся до неї. Адже у цих опозиціонерів більше шовіністичних настроїв, ніж у правлячої влади в Росії. Просто вони відчули запах крові, зрозуміли, що Акела промахнувся і слабшає. Іншими словами, вони зрозуміли, що українська армія може завдати військового розгрому Росії, а це здатне призвести до зміни влади. Тому деякі "опозиціонери" відклали свої ідеї. Наприклад, Ходорковський ще рік тому говорив, що Крим – це Росія, і це не обговорюється, а сьогодні він уже начебто згоден із тим, що Крим – це Україна.

Тому я не довіряю російській опозиції.

У Росії дійсно є люди, готові здійснити переворот. Наприклад, Патрушев, який почувається і виглядає набагато краще, ніж Путін. Патрушев замикає на собі досить серйозні силові структури в Росії: ФСБ, частково Службу зовнішньої розвідки і, цілком можливо, Росгвардію. Так, Патрушев не має впливу на міністерство оборони РФ, але тут ми йому допомагаємо з ранку до вечора. Тому що військовий розгром Росії призведе до того, що Шойгу і Герасимов опиняться біля розбитого корита, як стара баба в "Казці про рибалку та рибку": з підбитим танком, автоматом без патронів і пораненим бійцем – це все, що буде в розпорядженні у Шойгу і Герасимова.

До речі про те, що атака на Кремль не є справою рук України... У Телеграм-каналах уже ширяться карти, які свідчать про те, що якщо судити за напрямком руху дронів, то на Кремль могли напасти Тамбов, Рязань або Саратов, тобто навіть із Луганська або Харкова не могли запустити ці безпілотники.

Так, я про це і кажу.

До речі, я би не виключив можливість участі наших любителів-підпільників, оскільки в Україні призначена грошова премія тому, хто зможе посадити український безпілотник на Красній площі. Тож чому б не потренуватися? Якби не одне "але": звідки у любителів вибухівка, чому дрон виявився ударним і вибухнув.

У самій Росії охочих вдарити по Кремлю дуже і дуже багато.

От що тепер говорити Путіну? Сенатський палац Кремля за радянських часів був будівлею Верховної Ради, а це ж була святая святих! Сталін пишався тим, що за роки Другої світової війни на територію Кремля впала всього одна або дві бомби. Для історії навіть залишили ці воронки, біля яких стоять меморіальні дощечки, що, мовляв, тут впала фашистська бомба, точний час і дата. І Кремль тоді не постраждав, залишився цілим.

А зараз же йдеться про "супердержаву" з "непробивною" системою ППО і озброєнням "аналоговнет", але якийсь безпілотник вражає Кремль. Як це можливо? Адже там всюди стоять "Панцири" на дахах будівель, а дивізіони С-400 розкидані по московських парках, причому навіть проводилася вирубка дерев у паркових зонах, щоб встановити пускові РЛС цього комплексу. Як зміг якийсь дрон прилетіти і "зробити нерви"?

Чому Кремль виявився так легко вразливий?

Та тому що знову спрацював російський "авось". Росіяни думали і думають досі, що вони – великі. Більш ніж упевнений, що і розрахунки могли проспати безпілотники, і ніхто всерйоз не міг подумати, що дрон прилетить по Кремлю. Хоча дрони вже літали і в Шебекіно – місце, де знаходяться центр підготовки спецназу ФСБ, департамент Служби зовнішньої розвідки РФ і пункт постійної дислокації частин Росгвардіі. І там літав безпілотник! Причому він там політав-покружляв і полетів. Не відомо, передавав він інформацію чи ні, може, він познімав відео і полетів. Якби Росія дійсно була потужною державою, то після таких випадків у Москві навіть ворони літали б за перепустками!

Нинішня війна однозначно стане розгромом російських міфів про "другу армію світу". І зараз ми громимо черговий міф – міф про непробивну російську ППО. Як виявилося, російська ППО дірява, як решето.

Так, дійсно, спочатку "недоторканний" і "суперзахищений" Кримський міст виявився досить уразливим, тепер легко вразливим виявився Кремль. Про вразливість якого суперзахищеного об'єкта ми дізнаємося далі? Бункера?

Бункера. Втім, я все ж таки думаю, що американці не будуть застосовувати протибункерну ракету.

Той самий Патрушев прекрасно розуміє ситуацію. І складається враження, що Путіну готують долю цапа-відбувайла, тому що потрібно буде якось вибачатися перед Заходом.

У Росії розуміють, що не потягнуть війну на виснаження, що рано чи пізно їм доведеться зазнати військової та політичної поразки. А щоб вибачитися і вибачення були прийняті, потрібна буде жертва. Кого приносити жертвою на вівтар за цю війну? Звичайно ж, того, хто її почав, – Путіна.

Причому російська верхівка не зацікавлена в тому, щоб Путін дістався Заходу, припустимо, Гаазькому трибуналу, живим, оскільки він, як Мілошевич, почне розповідати правду життя. Мілошевича тоді після перших двох виступів різко схопив срцевий напад у камері.

Тому Патрушев зараз просто дасть можливість Путіну потонути в тій каші, яку він заварив.

Як ви думаєте, який психологічний ефект матиме ця атака на Кремль вона підбадьорить росіян, у результаті чого мобілізація в Росії піде веселіше, або, навпаки, це злякає і деморалізує ті російські війська, які зараз знаходяться на території України?

Це більшою мірою деморалізує росіян, ніж мобілізує. Адже сьогодні на фронті все менше і менше охочих воювати з Україною з кількох причин. По-перше, росіяни не розуміють сенсу цієї війни. По-друге, у російської армії величезні проблеми із забезпеченням і постачанням – не дарма ж зняли Мізинцева. Російські солдати починають ставити питання: за що вони воюють в Україні, за що вони вмирають. Хіба вони воюють в Росії? Ні, це Україна. НАТО в Україні? Ні, українцям просто дали західне озброєння. А далі що – росіяни підуть із автоматами проти "Леопардів"? Я думаю, що на фронті все це в купі зіграє в мінус для російських військ, а для нас – у плюс.

А от на російське суспільство, на його ура-патріотів, атака на Кремль вплине інакше. Вони вирішать, що Росії треба всіх бити, і почнуть кричати: "Де наша атомна бомба?! Викочуйте її з гаража!". Але це ілюзія обману, тому що ці ура-патріоти не встануть із диванів і не підуть воювати. Вони просто будуть кричати і чекати, коли Шойгу з Герасимовим викотять бомбу. А хто її викочуватиме – солдати, які не хочуть воювати?

А тепер знову повернемося до того, про що ми говорили вище – Росія все ближче до 1917 року. Хто тоді знімав царя? Мобілізовані, які не захотіли йти на війну! Вони сказали, що краще скинути царя, ніж іти вмирати. Росія рухається саме цим шляхом. Там зараз розгортається терор, що породжує хаос. Вже стався обвал економіки, який поставив росіян у складне соціальне і матеріальне становище. Пару днів тому глава Центробанку РФ Набіулліна звернулася до громадян Росії і закликала їх бути готовими до девальвації рубля і різкого зростання цін на все. І це вона сказала по федеральному каналу, їй рот не закриють. Набіулліна ще в перші тижні війни поклала Путіну на стіл заяву про звільнення, подейкують, що зі словами: "Я чуже лайно розгрібати не буду". А Путін тоді нібито уточнив: "А ви натякаєте, що це – моє?". До речі, Патрушев теж приносив Путіну заяву про звільнення разом із головним ФСБшником Бортніковим, але Путін сказав – ні, мовляв, якщо тонути, то всім разом.

А зараз, як я розумію, вся ця компанія тихенько сіла в рятувальну шлюпку, коли "Титанік" стрімко набирає в трюми воду. Путін думає, що вони всі разом на цьому "Титаніку" йдуть на дно, але ні, він один. Оточення Путіна готує його до сакральної жертви.

А як ви ставитеся до версії про те, що цей удар безпілотників по Кремлю був провокацією самого Кремля, влаштованою для того, щоб розв'язати собі руки для якихось більш жорстких дій проти України? Зараз, наприклад, депутати Держдуми РФ закликали завдати удару по резиденції Зеленського в Києві.

Така версія має право на життя, але, думаю, вона малоймовірна. Просто тому що Путін – боягуз по натурі, він дуже боїться. Не забувайте, що до Києва повернулися всі посольства, тому завдавати зараз удар по українській столиці загрозливо. Та й пізно вже – ППО Києва тепер добре справляється зі своїми завданнями, оскільки посилена західним озброєнням. Тобто удар по Києву буде черговим пострілом у порожнечу.

З іншого боку, якщо Росія створить реальну загрозу громадянам США, тоді може і в бункер прилетіти. Американці вже дали зрозуміти, що знають, де знаходяться бункери, і у них є "Томагавки" з протибункерною головною частиною.

Звичайно, російська пропаганда буде використовувати інцидент з ударом по Кремлю задля дегуманізації України, але Захід не повірить у російську версію. Тим більше, в результаті цієї атаки на Кремль ніхто не постраждав. Це ж не був удар по громадському місцю, наприклад, по Красній площі, коли там були люди і жертви серед цивільного населення. Ні, це була ніч, коли всі спали, і навіть купол будівлі не надто постраждав – трохи загорілася обшивка даху.

Однак це дуже символічно: удар прийшовся прямо біля флагштока купола головного російського законодавчого органу.

Тож Росія, звичайно, спробує використовувати цю історію на свою користь, але я думаю, що навряд чи їй щось вдасться.

А яких дій Росія тепер може вжити, чого нам чекати після цієї атаки на Кремль?

Момент атаки був дуже вдало підібраний, тому нам, в принципі, особливо нема чого чекати від Росії. Адже дві серії ракетних ударів вона зовсім недавно провела, а на третю у неї вже не вистачило ракет, тому нас бомбанули "шахедами", та й то всього двадцятьма.

Можливо, Росія нашкребе десяток ракет і десяток "шахедів", але не більше того.

Втім, цілком може бути, що Росія взагалі проковтне цей удар. Якщо буде так, значить, я правий у тому, що опозиційні сили прийняли рішення "злити" Путіна і дають йому потонути у власноруч завареній каші.

До речі, а чому, на ваш погляд, удар був уночі, а офіційні повідомлення з'явилися не одразу, а значно пізніше тільки після обіду? Чому так довго тягнули?

Російська влада взагалі не хотіла про це говорити. Якби в мережі не з'явився запис цього удару по Кремлю, на якому добре видно оздоблення Червоної площі до 9 травня, задрапірований Мавзолей і трибуни, вони б і не повідомляли, що була атака.

Це відео з'явилося не просто так, знімала його якась дуже хороша людина, явно, не співробітник російських спецслужб. Адже якби це відео не з'явилося в мережі, російські спецслужби постаралися б усе зам'яти. Але – була подача ззовні, тому російська влада була змушена реагувати.

Чи можуть після цього скасувати парад перемоги 9 травня на Красній площі?

Так, цілком можуть.

А якщо не скасують, то які сюрпризи в цей день можуть чекати на Путіна і Росію?

Це може призвести до найбільш непередбачуваних наслідків, аж до втрати влади Путіним. Тому що буде дуже багато охочих просто пролетіти дроном з українською символікою, з прапорцем, над Красною площею. Цього буде достатньо: якщо так станеться, Путіну – кінець, просто встав і вийшов. Адже вже зараз громадська думка захиталася – як так, якщо навіть уже на самого Путіна замахнулися. А якщо на Красну площу під час головного параду Росії прилетить дрон з українською символікою (навіть якщо це будемо не ми, а російські спецслужби), це може стати тим самим "чорним лебедем", який допоможе російському суспільству зробити крок від любові до ненависті. Тоді російський народ і скаже: "Король же голий!".

Пригожин після цього удару по Кремлю заявив, що фактично почався наступ ЗСУ, і активна фаза може бути найближчими днями. Як ви вважаєте, чи дійсно це так?

Ні. Пригожин просто ловить момент: він робить гучні та навіть скандальні політичні заяви, щоб набрати політичну вагу. У Бахмуті Шойгу з Герасимовим намагаються позбавити його силової складової, множачи на нуль військову організацію Пригожина – ПВК "Вагнер". А без бойовиків Пригожин – ніхто. Тому він намагається збільшити свою політичну вагу і врятувати свою організацію, щоб на неї спиратися.

А Путін – боягуз, він боїться кардинальних рішень. Подивіться, за останні 14 місяців він змінив 17 генералів, але назвіть хоча б одного російського генерала, який би був покараний Путіним. Жодного! Путін просто переміщує їх з однієї посади на іншу – кидає щуку у в річку, тобто він знімає генерала з однієї "годівниці" і ставить на іншу. Путін нікого не покарав, бо просто боїться. Боїться, що буде реакція.

А якими можуть бути цілі реальних українських атак напередодні контрнаступу ЗСУ, до того ж 9 травня?

До 9 травня можливі політичні акції. Наприклад, безпілотник може пролетіти над Красною площею і скинути листівки: "Вітаємо з 9 травня. Слава Україні!".

Ми не прив'язуємося до символічних дат, вживаючи будь-які дії, і це дуже добре. Це змушує супротивника кидатися зі сторони в сторону, не знаючи, що робити. У росіян паніка, вони не розуміють, де, якими силами і коли наступатиме українська армія. Вони кидаються з однієї ділянки фронту на іншу: тут вдарять, там вдарять, там їхня розвідка спробує щось з'ясувати. А ми при цьому просто ведемо підготовчі дії то тут, то там, тим самим, не даючи ворогові зосередитися.

Думаю, наш Генштаб буде завдавати ударів, виходячи з практичної доцільності. База в Тамані – це перевалка, база в Севастополі – це перевалка, ешелон із паливом у Брянській області – це не наша робота, але це теж допомога фронту.

Це корисні заходи в рамках підготовки до контрнаступу позбавляти противника військових складів, сховищ палива та іншого.

Правильно. Взагалі, я не думаю, що наші будуть витрачати безпілотники на якісь політичні заходи – для цього вистачить тих, хто спробує заробити 20 мільйонів гривень, обіцяні за безпілотник на Красній площі 9 травня. А Генеральний штаб буде завдавати ударів по практичних цілях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти