Оточення Путіна влаштувало ГКЧП-2 і тепер ділитиме владу - Михайло Притула

1 липня 2023, 09:22
Пригожин виставив Путіна слабким, диктатора запроторять у бункер і ділитимуть владу, переконаний експерт.
Оточення Путіна влаштувало ГКЧП-2 і тепер ділитиме владу - Михайло Притула
Оточення Путіна влаштувало ГКЧП-2 - Михайло Притула / Главред

Після заколоту, який влаштував глава ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, серед російського військового керівництва, ймовірно, розпочалося "полювання на відьом". Першим під роздачу потрапив замкомандувача об'єднаним угрупуванням російських військ в Україні Сергій Суровікін, який нібито підтримував заколотників.

В інтервʼю Главреду військовий експерт, полковник запасу СБУ Михайло Притула розповів, чому затримали Суровікіна, хто наразі керує Кремлем, як довго Путін зможе контролювати владу в Росії, та коли російська влада завершить війну.

Чи є сенс для Путіна в арешті Суровікіна? Адже він був одним із тих генералів, які в день заколоту закликали Пригожина одуматися.

відео дня

Коли ми дивимося на історію Російської Федерації та зміни влади у Москві, то маємо звертати увагу на багато деталей. Є стара мудрість, яку знають усі ті, хто сидів за столом у Путіна – немає відповідальності за державний заколот, є відповідальність за спробу.

Тобто якщо спробували і не вийшло, то буде відповідальність. Ми бачимо, що відповідальності у Пригожина не було, а він кудись втік. Щось відбувається з Суровікіним, чи ще якимось генералом.

У 1991 році невдоволені політикою Горбачова очільники Кремля вирішили влаштувати путч ГКЧП. Вони сховали Горбачова у Форосі, а самі організували ГКЧП, ввели танки до Москви, до Києва, після чого Україна стала незалежною. Сьогодні ситуація аналогічна – Пригожин йде на Москву, після чого Путін летить кудись на Валдай. Літак Медвєдєва теж кудись відлітає, потім виходить якась особа, схожа на Путіна (але не така харизматична і трошки не схожа) і замість того, щоб говорити щонайменше півгодини, як властиво Путіну, говорить усього п'ять хвилин. Потім ще раз говорить п'ять хвилин. Чому не зробити припущення, що це був вдалий державний заколот, своєрідний ГКЧП-2? Путіна сховали десь на Валдай, він там сидить і читає довідки про те, як це погано, що йому треба там сидіти тривалий час.

А тим часом вже виставили "двойку" – це термін, яким у Кремлі називали двійників Путіна.

Таким чином, можливо, відбувся успішний заколот. Пригожин злякав Путіна. Можливо, варіант був таким, що після маршу Пригожина, який все-таки позиціонувався як "людина Путіна", інші генерали, які злякались, посунули б Путіна, а Пригожин би кудись втік.

Тепер вони зрозуміли, чому заарештували Суровікіна, викинули Пригожина та знищили його "фабрику тролів". Як наслідок, ми вже побачили засідання нового ГКЧП-2. Отже це був путч, який зробили так, що ніхто навіть не здогадався. Зараз Кооператив Озеро витягнули "двойку", щоб усі побачили, що Путін є, а самі і далі продовжуватимуть вести свою війну.

Про що взагалі свідчать подібні дії Кремля? Вони шукають зараз цапів-відбувайлів в особі цих генералів?

Ні. Пригожин – це абсолютна людина Путіна. Путін якимось чином опирався ще й на армію, на Шойгу. Таким чином вони не цапи-відбувайли, а такі самі учасники путчу, але з іншого боку.

Тобто це люди Пригожина, які, можливо, були віддані Путіну, бо він кидав їх у найбільш "гарячі" місця, як, наприклад, Суровікіна, якого зараз просто пресують як свого конкурента. Таким чином вони вирішили переграти ситуацію, і зараз командування всієї Росії знаходиться в руках цього колективного ГКЧП.

Якщо в Росії почнуться масові чистки серед генеральського складу, як це вплине на ситуацію? Адже цей заколот показав багатьох з тих, хто не настільки лояльний до Путіна.

Справа в тому, що ті, хто були за чи проти, могли просто не знати всього задуму, тому вони стали на чийсь бік. Але одна з московських мудрощів полягає в тому, щоб почекати. Так, як зробили "кадирівці", котрі дуже повільно почали їхати до Ростову, щоб не дай боже вчасно не приїхати.

Бо є не зовсім зрозумілі моменти. Наприклад, 16 червня Путін заявляє про те, що до Білорусі доставлена перша частина ядерної зброї, яку він обіцяв там розмістити. Цю зброю вони розміщують на колишніх складах в Осиповичах. За тиждень відбувається заколот, і до Осиповичів їдуть 8 тисяч бійців "Вагнера".

Дивно, правда? Далі Лукашенко повідомляє, що "вагнерівці" не будуть охороняти склади з ядерною зброєю. Відповідно, усе може бути навпаки, а не так, як ми це бачимо. Тому треба подивитись, як вони будуть там викручуватись, і потім ми можемо зробити висновок про події, які відбуваються. Зараз я би не робив жодних висновків.

Коли Пригожин влаштовував заколот, то говорив про те, що основна його причина – звільнити з посади Герасимова і Шойгу. Путін зараз може їх звільнити, чи протягом найближчого часу, коли усе трошки стихне?

Путін опирався на Шойгу, тому якщо він буде його звільняти, то втратить свою підтримку. Таким чином стає не зовсім зрозумілою позиція, коли Путін спочатку обіцяє його звільнення, але потім цього не робить. Скоріше за все, що Шойгу переміг у цьому бою переміг, і сьогодні у Кремлі знаходиться той Путін, який не звільнятиме Шойгу.

Тобто Путін буде цим тягнути максимально, так?

Так, бо Шойгу – це фактично особа, яка його заміщує. Це секрет полішинеля для Москви – усі знають, коли виступає "двойка", і бачимо, що Путін часто тримає дистанцію у кілька метрів зі своїми прибічниками, а наступного дня ручкається з представниками африканського континенту. Тому є нелогічні моменти у поведінці Путіна, та тієї особи, яку нам показали після заколоту.

Логіка тут досить проста. Якщо заколот був проти Шойгу, і частина людей його підтримали та пішли за ним, то Путіна сховали, а Пригожина прибрали.

А до чого це може призвести для Путіна, якщо частина людей з його оточення підтримала Шойгу?

Для Путіна наслідком цього плану може стати те, що якийсь час він буде у місці, де його будуть ізолювати від суспільства, поки не вирішать, як будуть ділити владу.

А потім "двойка" вийде, скаже: "Я устал, я ухожу", і владу ділитимуть вже на виборах. Тоді, можливо, і Шойгу стане президентом Росії, бо фактично він був другою особою у державі.

А на обороноздатності російської армії всі ці заколоти та підкилимні інтриги можуть позначитися?

Ми бачили, що у Бахмуті насправді вирішувались питання кремлівських інтриг – хто з них візьме Бахмут за три дні чи за 5 мільярдів доларів (а саме стільки, за словами Путіна, витратили на штурми міста протягом року). І, так би мовити, вони будуть рахувати гроші, бо нащо їм вже той Бахмут? Певно, що вони будуть згортати військові дії, тому що вони вирішили свої питання, владу перехопили. Та й війна була потрібна Путіну, але не всім іншим.

Хто такий Михайло Притула

Михайло Притула - військовий експерт, полковник запасу Служби безпеки України у відставці. Колишній президент фонду "Право народу".

Зважаючи на поведінку Путіна у цій ситуації, наскільки довго він в принципі у такому випадку зможе утримувати владу?

Ще до кінця незрозуміло, що там відбулося. Але, скоріш за все, ситуація з заколотом, що відбувся, життєздатна, і в такому випадку Путін вже не має влади.

Це кіно, яке нам зараз показують, має багато нелогічних моментів. Для України ця незрозумілість у Росії мало що змінює, бо поки що вони як воювали, так і далі продовжуватимуть. Росіяни не будуть зупиняти цю війну, доки не вирішать своїх питань розподілу влади. Особливої небезпеки це не становить, за винятком того, що "вагнерівці" зʼявилися в Осиповичах неподалік від ядерної зброї. Тож як кажуть психіатри – будемо спостерігати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти