Ліквідація Дугіної, або Як "хорошие русские" провалили тест на вошивість - інтерв`ю зі Ступаком

29 серпня 2022, 06:00
Системної опозиції поза межами РФ не існує - коли справа дійде до поділу посад, опозиціонери капітально пересваряться і поперегризають одне одному горлянки.
Дарья Дугина, Иван Ступак
До загибелі Дар'ї Дугіної причетні спецслужби Росії - Іван Ступак / УНІАН, соцмережі, facebook.com

Вбивство доньки ідеолога "русского мира" Олександра Дугіна, Дар’ї Дугіної розділило російських лібералів на два табори - тих, хто співчуває Дугіну та тих, хто вважає інцидент роботою російських спецслужб.

В інтерв’ю Главреду військовий експерт Українського інституту майбутнього, консультант комітету ВРУ з питань національної безпеки та оборони Іван Ступак розповів про те, чому вбивство Дугіної розділило російську опозицію, чи могло мати місце інсценування та яка мета російських спецслужб у вбивстві Дугіної, а також чи можуть спецслужби РФ фізично ліквідувати Путіна чи Шойгу.

Реакція російських опозиціонерів на вбивство Дар’ї Дугіної досить неоднозначна — є ті, хто хто відкрито співчувають, і ті, хто критикують, вважаючи це роботою російських спецслужб. Про що свідчить така реакція?

Реакція дійсно різна — я бачив, як на це реагували російські ЛОМи (лідери думок) на кшталт Собчак. Зрозуміло, що така реакція, яка засуджує цю смерть, для українців незрозуміла. Мовляв, як так? У нас гинуть сотні дітей, а тут йдеться про 29-річну жінку. Тому в нас знову почалося розділення на "хороших русских".

Важко сказати, чому так сталося, але, за великим рахунком, нам повинно бути байдуже на реакцію російського суспільства. Для нас ключовий показник - чи виходить росіянин на протести проти режиму, чи робить він бодай щось чи тихенько "протестує", сидячи на дивані. Ось у цьому різниця.

Але, тим не менш, на що спрямований цей розкол - це спроба кожного з російських лібералів (чи опозиційних груп) знайти собі місце у новому режимі?

Кожен із них висловлює свою думку. Але питання у тому, як українці це сприймають. Зрозуміло, що до Ходорковського, який висловив cпівчуття, в українського суспільства було обережне ставлення. Так, він опозиційний політик, відсидів 10 років, критик режиму, але в той же час він заробив свої статки, розпилюючи російський бюджет. Ось на таких речах опозиціонери і починають "колотися" — тобто або ти виступаєш за Україну, або проти неї. Після того як Ходорковський поспівчував Дугіну, українське суспільство сприйняло його як "консерву", яка розкрилася. Те саме було і з Навальним - він, начебто, теж опозиційний політик, але у соцмережах знайшли його слова про Крим, який "не бутерброд, щоб його повертати", після чого багато хто в Україні перестав його підтримувати. Тобто через свої висловлювання російські ліберали втрачають свою підтримку з боку українців.

Тобто ні про які подальші розбірки у лавах лібералів, адже хтось хоче потрапити у владу, не йдеться?

Думаю, що ні. Немає єдиної опозиції у Російській Федерації — як всередині країни, так і в екзилі. Ті, хто всередині - сидять за ґратами. Останній приклад - Євген Ройзман, мер Єкатеринбургу. Його "закрили" і, зрозуміло, що тепер йому "шитимуть" статті.

Якоїсь системної опозиції поза межами РФ не існує - зараз вони плюс-мінус об’єднані, але коли дійде справа до поділу посад, хто буде головним, там усі вони капітально пересваряться і поперегризають одне одному горлянки.

Бо кожен з них думає лише про себе - про свій рейтинг, потенційний електорат, можливість входу до певних владних кабінетів, рукопожатність у Конгресі США, у Великій Британії, тощо.

Раніше в інтерв’ю ви говорили, що інцидент з дочкою Дугіна міг бути спрямований проти самого Дугіна. На що Кремль у такому випадку розраховував? Адже фактично вони втрачають людину, яка збудувала усю нинішню російську ідеологію.

У Росії немає єдиної людини, на яку можна навісити ярлик "архітектора" російської ідеології. Наприклад, був Владислав Сурков, ідеолог "русского мира" та "русской весны". Від нього взяли усе, що було потрібно і викинули на смітник. Якщо у російської влади буде необхідність - його знову викличуть на службу.

Те саме і з Дугіним - якісь його ідеї бралися до уваги. Але зараз у Росії працює правило - чим більш юродивий політик чи громадський діяч, тим активніше його слова розганяють по федеральних каналах. Ми бачимо, що чим більше "відбитий" гість на федеральному каналі, тим частіше його туди запрошують.

Тому, можливо, було ухвалене рішення про те, щоб прибрати ідеолога. Цим вони б досягнули своєї мети - російське суспільство було б обурене, а градус протистояння і антиукраїнської істерики у ньому б підвищився.

Адже у них є проблема з мобілізацією - людей не вистачає. До того ж, навесні була проблема з набором на строкову службу - за окремими підрахунками, росіяни не набрали близько 30% від плану. Зараз є тенденція до того, що під час призову восени буде ще більше просідання - зокрема, у деяких пабліках вже обговорюють способи ухилення від призову. Тож, можливо, таким чином [за допомогою інциденту з Дугіною] у РФ намагаються підняти "диванних патріотів", аби ті йшли "защищать Родину".

А для чого нинішньому режиму Кремля така "сакральна жертва"? Як вони можуть її використати?

Спробуємо пофантазувати. По-перше, для антиукраїнської істерії - що українці, мовляв, нелюди, звірі, для яких немає нічого святого. Зрозуміло, що свої діти їм ближчі, бо громадянка Росії загинула на російській території. Але росіяни, хоч і показали "злих українців, не врахували того, що усе сталося на рубльовському шосе, де неподалік проживають сенатори, депутати, міністри, Патрушев, Сєчін і там, зненацька, опинилися українські спецслужби і підірвали авто? А де тоді контррозвідка? По-друге, для того, щоб поширити на Заході, у Європі та США, недовіру до України. Мовляв, вони підтримують "київський злочинний режим", а він вчиняє такі речі на території РФ. Адже було багато розмов про те, щоб та зброя, яка передається Україні, не використовувалася проти цивільного населення на російській території. Тож, як варіант, це роблять, аби Захід перестав постачати Україні озброєння та надавати фінансові ресурси.

А чи може Росія після цього оголосити загальну мобілізацію та замість "спецоперації" піти у відкриту війну?

Є багато розмов про те, що мобілізація у Росії відкрито не оголошується з політичних причин. Вони не можуть її оголосити, бо внутрішньо-політичний блок у Кремлі щоразу розкладає пасьянс і кожного разу виходить, що мобілізація буде голом у свої ворота чи пострілом у ногу. Тому вони намагаються обережно набрати людей.

Але є і економічний аспект. Адже Росія не перевела свою економіку на військові рейки - на це немає політичного рішення. Та навіть якщо воно буде ухвалено, то чим годувати усю ту ораву, яку вони назбирають. Навіть на пару тижнів, під час навчань, потрібно буде їх годувати і одними сухпайками цього не зробити, економіка РФ не витримає. Бо усе, чим їх годують, потрібно масштабізувати. Їм також треба дати зброю, але чи є вона на складах. Піхота теж має підтримуватися важкою технікою. І, розуміючи це, росіяни самі не підуть на мобілізацію.

Повертаючись до інциденту з Дугіною, хотіла б уточнити. Росіяни заявляли, що тіло начебто повністю обгоріло, але були фотографії з відкритої труни на похороні. Чи могло мати місце інсценування?

Якщо воно дійсно мало місце, то її ховали б у закритій труні - мовляв, вона загинула і немає що показувати. Я так бачу (і були окремі повідомлення), що це була пластика. Тобто підготовка тіла до поховання - є певні технології, де за допомогою силікону та інших сучасних матеріалів можна відтворити структуру шкіри людини. Орієнтовно це коштувало, враховуючи швидкість підготовки до поховання, приблизно $8-10 тисяч. Зрозуміло, що була неоднозначна реакція Дугіна, він посміхався і це багатьох збило з пантелику. В Україні похорон дитини - це трагедія, але у РФ ми бачили росіян, які вихваляються тим, що за загиблого сина отримали "Ладу". Чи тим, що матір росіянина поховала сина, їй дали медальку і вона говорить про те, що пишається сином. Для нас це дикість, але, можливо, Дугін вважає себе месією, а загибель доньки сприйняв як жертву, якої від нього вимагає час і суспільство.

Було повідомлення про те, що відповідальність за інцидент взяла на себе "Национальная республиканская армия". Наскільки практика появи такого роду організацій може бути поширеною і наскільки це небезпечно для режиму Путіна?

Я маю великі сумніви, що у РФ є організація, яка може це зробити. Якщо це зробив би одинак, то питань би не було. Але якщо у РФ щось робиться у компанії більше, ніж двох людей, стовідсотково серед них є інформатор ФСБ, Росгвардії, поліції чи якоїсь іншої силової структури. Варто згадати свіжий приклад - один з активістів штабу Навального заявив про те, що він був "на зв’язку" з ФСБ і, за його словами, ледь не в кожному відділенні Фонду боротьби з корупцією був інформатор ФСБ. Тобто якщо така організація і була б, то чи могли б вона зібратися, обговорити плани, розподілити ролі для виконавців, придбати вибухівку, людина з досвідом сапера пробралася на місце, підклала вибухівку, спостерігала б до та після інциденту за автівкою, і щоб при цьому ФСБ нікого не затримало і ні про що не дізналося? Я в це не вірю. Упевнений, що це зробили всередині Росії і за санкції російських спецслужб. Бо їм байдуже кого підривати. Вони могли б і міністра підірвати і це, навпаки, було б ще краще для Путіна. Адже тоді одразу з’явилися б відео, де Путін "утешает вдову" міністра, дав би їй медаль та присягався би помститися, допоки він перебуває на посаді. Росіянам байдуже на своїх людей.

Тобто поширення таких організацій для Росії - нонсенс?

Я на 99 відсотків впевнений, що так. Бо неможливо там просто так зібратися. Росіяни не можуть зробити автівку, телефон, але ФСБ у Росії працює настільки якісно (і це - єдине, що в них працює), що вони вираховують людей, які ставлять лайки у соцмережах під вигаданими іменами. Тобто у них серйозні технічні, агентурні можливості і настільки висока ступінь проникнення інформаторів спецслужб у всі верстви населення та сфери життя, що це дійсно нонсенс.

Зважаючи на цю ситуацію і те, що у Росії нічого не виходить зі "спецоперацією", чи можуть бути ситуації, за яких небезпека може загрожувати Путіну чи Шойгу як її дійовим особам?

Ви маєте на увазі фізичне знищення?

Так.

У Росії теоретично це можливо - зокрема, вони посадили колишнього міністра економіки Улюкаєва. Але найближчим часом можливі:

  • гучні посадки;
  • випадкові самогубства серед "топів" військово-промислового комплексу РФ.

Оскільки багато вандервафлів, "убийц авианосцев" і "аналоговнет" під час війни виявилися неефективними. Зокрема, про ЗРК С-300, С -400, Панцирі у РФ говорили, що вони не пробиваються, а це не так. Тож, зрозуміло, що Путін ставитиме запитання про те, як це сталося. ФСБ ритиме землю і стовідсотково знайде історії, коли бралися мільярди доларів на виробництво певних засобів і третина або дві з цих коштів розкрадалися. Тим паче, що ніхто в РФ не розраховував, що війна буде саме такою - якщо у РФ її і прогнозували, то думали, що росіяни сюди зайдуть, швидко зроблять з усіх вінегрет і на цьому все завершиться. Але в Україні триває затяжна війна і те озброєння, що має РФ, просто не може конкурувати з західним. Тому коли Путіну на стіл покладуть ці доповідні, то будуть і відповідні рішення щодо чиновників - або їх у "кутузку", або викинути з вікна Москва-сіті. Адже і зараз є випадки, коли російські "топи" "випадково" помирають.

Шойгу, думаю, триматимуть до останнього лише з однієї причини - його немає ким замінити. Він дуже зручний для Путіна, бо він керований і не має політичних амбіцій. І Путін боїться, що у разі, якщо відправить Шойгу на 10 років за провал "спецоперації" до тюрми та призначить когось нового, то, можливо, той новий захоче зробити собі політичну кар’єру і вивести війська на Червону площу. Звичайно, Путін не може цього допустити.

Якщо говорити про боротьбу "башт" Кремля, чи можуть самі спецслужби знешкодити Путіна найближчим часом чи він недосяжний для них?

Звичайно, це можливо. Путін постійно змінює своє оточення - і охоронців, і ФСО. Такий варіант не виключено тільки за умови, коли багатьом великим посадовцям стане зрозуміло, що подальше існування Путіна стає перепоною для їх нормального життя. Адже раніше вони могли у четвер сісти на private jet, полетіти в Ніццу, зіграти в казино у Монако, а у неділю повернутися. Зараз такого немає - грошей вище даху, а витратити їх не можна. І коли ситуація стане критичною для генералів, тоді, можливо, вони ухвалять таке рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти