Страйки пішли у свисток: експерт назвав причину провалу протесту в Білорусі

7 грудня 2020, 05:29
748
Ігор Тишкевич назвав головну проблему для режиму Олександра Лукашенка.
Страйк Білорусь
У Білорусі страйки не призвели до результату / скріншот

Масові протести у Білорусі призвели до патової ситуації, заявив експерт-міжнародник Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич.

Як підкреслив він в ефірі каналу Україна 24, на вулиці міст у Білорусі за останні місяці виходили представники різних соціальних груп.

Водночас експерт звернув увагу на те, що для режиму Олександра Лукашенка великою проблемою залишається те, що ядром протестів є міський середній клас.

"Про це свідчить навіть статистика затримань: понад 57% працюють в недержавній сфері, це насамперед ІТ, технології. Влада не може задушити цей протест, тому що вона не вміє говорити з цією групою", — сказав він.

При цьому політолог зазначив, що противники Лукашенка не змогли поширити протест на інші соціальні групи, тому анонсовані раніше страйки зазнали невдачі.

"Не відбулися масові протести за межами великих міст, ситуація станом на сьогодні патова", — додав Тишкевич.

читайте такожНаступник Лукашенка: у Білорусі назвали кандидата на "трон"

Протести в Білорусі: що відомо

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи проти опозиціонерів.
  • В Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили ввести санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.
  • 20 жовтня Лукашенко на зустрічі в СІЗО пообіцяв, що це його останній президентський термін.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти