Всіх вивезти не змогли: Британія завершує евакуацію цивільних з Афганістану

28 серпня 2021, 14:27
Міноборони Великої Британії заявило, що евакуйовано понад 14,5 тис. афганських і британських громадян за два тижні з того часу, як таліби захопили країну.
Афганістан, Кабул, Евакуація
Багато афганців, яких не змогли евакуювати, вважають, що їхати в аеропорт Кабула занадто небезпечно / Фото Reuters

У суботу, 28 серпня, британські війська завершать евакуацію мирних жителів з Афганістану. Як повідомив головнокомандувач збройними силами генерал Нік Картер, всіх вивезти з країни не вдалося.

На літаках, що залишилися, з Афганістану евакуюють британських військових, повідомляє агентство Reuters.

"Ми наближаємося до кінця евакуації, яка відбудеться впродовж сьогоднішнього дня. А потім необхідно буде вивезти наші війська на літаках, що залишилися", - сказав Картер.

За його словами, було кілька дуже складних рішень, які довелося ухвалити на місці.

"Ми не змогли вивезти всіх, і це було жахливо", - додав Картер.

Пізно ввечері в п'ятницю, 27 серпня, Міністерство оборони Великої Британії заявило, що евакуйовано понад 14,5 тис. афганських і британських громадян за два тижні з того часу, як таліби взяли країну під свій контроль. При цьому багато афганців, яких не змогли евакуювати, вважають, що їхати в аеропорт Кабула занадто небезпечно.

читайте також"Я бачив кінець світу": чоловік, який вижив після теракту в Кабулі, розповів, як все було

Як відомо, Велика Британія була ключовим союзником Вашингтона з самого початку операції в Афганістан під керівництвом США в 2001 році, в результаті якої був повалений Талібан, який правив тоді.

Ситуація в Афганістані - про що раніше писав Главред:

  • США після 20-річного перебування в Афганістані ухвалили рішення про виведення своїх військ з країни. Американський військовий контингент повинен повністю піти з території афганської держави до 31 серпня.
  • Талібан стрімко захопив владу в Афганістані. 15 серпня бойовики угруповання заявили про контроль над Кабулом. Президент країни змушений був рятуватися втечею.
  • Афганістан охопила паніка. Люди намагаються втекти з країни. 16 серпня світ облетіли шокуючі кадри – афганці штурмували американський транспортний літак в аеропорту Кабула. Люди залазили на крила і шасі літака в надії вибратися з країни. Закінчувалося все трагічно - після зльоту люди падали на землю з величезної висоти.
  • 25 серпня стало відомо, що президент США Джо Байден доручив Пентагону розробити запасний план на випадок непередбачених обставин, щоби скорегувати графік евакуації, якщо в цьому виникне необхідність.
  • 26 серпня у Кабулі прогриміли вибухи - загинули 72 людини, зокрема 13 американських військовослужбовців. Ще щонайменше 158 осіб дістали поранень.

  • Відповідальність за атаку на аеропорт Кабула взяла на себе терористична організація "Ісламська держава" (ІДІЛ). Причетність "ІДІЛ" до атаки підтвердили у військових відомствах США і Великоїій Британії.
  • Президент США Джо Байден звернувся до нації після терактів у столиці Афганістану. Він взяв на себе відповідальність за подію і віддав наказ готувати удари по лідерах і позиціях терористичної організації "Ісламська держава" (ІДІЛ) після терактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти