Відхід Росії з Донбасу: у Кравчука назвали сценарій компромісу Байдена і Путіна щодо України

15 червня 2021, 06:25
Війна на Донбасі стала глобальним конфліктом – майданчиком з'ясування відносин Росії із Заходом, вважає Сергій Гармаш.
Джо Байден
Вигідний сценарій для України - визнання Путіним Росії в якості сторони конфлікту на Донбасі, - учасник ТКГ / Reuters

Якщо президенту США Джо Байдену вдасться переконати главу РФ Володимира Путіна в тому, щоб Москва відкрито визнала себе стороною військового конфлікту, тоді почнеться конструктивний діалог щодо Донбасу. Однак конфронтація у Донецькій і Луганській областях вже перетворилася на майданчик з'ясування відносин Росії і Заходу, тому Москва може залишити ОРДЛО тільки у тому випадку, якщо росіянам з точки зору економіки буде не вигідно підтримувати війну. Про це заявив представник України у ТКГ Сергій Гармаш.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що врегулювання конфлікту суттєво ускладнюється небажанням Росії визнавати себе стороною конфлікту. І якщо Байден переконає Путіна це визнати, то прогрес у перемовинах щодо Донбасу стане реальністю.

"Допоки у ТКГ не з'явиться друга сторона конфлікту, суб'єкт перемовин, жодний конструктивний діалог неможливий. Ми бачили вчора заяву глав країн Великої сімки про те, що Росія є стороною конфлікту, а не посередником. Якщо Байдену вдасться переконати Путіна прийняти цю точку зору і почати конструктивний діалог, то тоді можливі якісь зрушення",-пояснив український парламентер.читайте такожУльтиматум Зеленському від Путіна: у МЗС назвали мету України щодо Донбасу

За його словами, Росії вигідно вести конфлікт на Донбасі, тому що конфронтація вже вийшла на глобальний рівень і перетворилася на майданчик, де Москва і Захід з'ясовують свої відносини. Наразі росіяни можуть піти з ОРДЛО тільки у тому випадку, якщо підтримка конфлікту шкодитиме їх економіці.

"Донбас по суті став не регіональним, а глобальним конфліктом. Тому я не очікую на якісь проривні рішення, принаймні позитивні, від цієї зустрічі. Думаю, нам ще належить багато і повільно, цілеспрямовано працювати над тим, щоб Росія захотіла піти. А піде вона тоді, коли зрозуміє, що їй невигідно підтримання цього конфлікту, перш за все, з економічної точки зору", - підкреслив Сергій Гармаш.

Зустріч Байдена і Путіна

Саміт США і Росії, в рамках якого відбудеться зустріч президентів Джо Байдена і Володимира Путіна, пройде в середу, 16 червня, у Женеві.

Американський глава держави Джо Байден під час телефонної розмови заявив президенту України Володимиру Зеленському про те, що на зустрічі у Женеві він оголосить Путіну про підтримку територіальної цілісності і суверенітету української держави.

Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков вважає, що глава російської держави Путін спробує переконати Байдена у підтримці Штатами так званого "діалогу" Києва з представниками бойовиків "ЛДНР".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти