"Літаки знищені": експерт пояснив, чим і як били по псковському аеродрому

31 серпня 2023, 02:35
1259
Дрони зроблені з матеріалів, які вкрай слабо відображають сигнал радіолокатора, пояснив Валерій Романенко.
Романенко
Валерій Романенко оцінив удар по псковському аеродрому / Колаж: Главред, Фото: building-tech.org, Главком

По аеродрому в російському Пскові могли вдарити БПЛА UJ-22 або дрони типу "Бобер", заявив авіаексперт Валерій Романенко.

"Україна зараз розробляє цілу серію далекобійних дронів, які досить успішно проходять лінію протиповітряної оборони і лінію РЕБ уздовж кордону і вздовж лінії фронту", - підкреслив він у коментарі Сurrenttime.

Експерт пояснив, що ці дрони йдуть на досить малій висоті. Крім того, вони зроблені з таких матеріалів, які вкрай слабо відображають сигнал радіолокатора, при цьому вони не залишають за собою теплового сліду.

відео дня

"Виявити їх навіть вночі інфрачервоними приладами або тепловізорами досить складно. Усілякими пасивними сенсорами їх виявити важко - тільки візуально. Тому вони проходять систему протиповітряної оборони на невеликій висоті", - зазначив він.

Співрозмовник зазначив, що, судячи з полум'я після удару БПЛА по псковському аеродрому, горіло авіаційне паливо.

"Це реально потрапляння в літак. Авіаційне паливо горить з трохи помаранчевим відтінком. Але оскільки тут вся гамма зміщена в червоне, то тут явно інтенсивне горіння палива. Інші матеріали горять не так інтенсивно. Схоже, що літаки знищені - як кажуть, як мінімум два літаки. І якщо вони так добре горять, то відновленню вони точно вже не підлягають. А літаки на аеродромі, як правило, стоять заправлені. І якщо відбувається попадання, якщо літак уражений і починається пожежа, то він вигорає", - пояснив експерт.

Він також уточнив, що на таких безпілотниках встановлена досить точна система доведення.

"Я не знаю, як здійснюється зв'язок з оператором, але там існує або прямий зв'язок з оператором, що на 700 кілометрів мало реально. Дальність прямого зв'язку 200 кілометрів. Або настільки чітко з'ясовані координати літаків, що по GPS з точністю до метрів можна навести ці безпілотники. Або там зашиті образи літаків, і безпілотник вже самостійно визначає мету і доводиться самостійно на кінцевій ділянці траєкторії – на термінальній ділянці", - додав Романенко.

Хто такий Валерій Романенко

Валерій Романенко - авіаційний експерт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації імені О.К. Антонова. В якості експерта коментує питання, пов'язані з авіацією, на радіо, телебаченні та інтернет-ресурсах.

Раніше в РФ гриміли потужні вибухи, у Пскові горів аеродром. Військовий аеродром у Пскові атакували безпілотники. Прогриміли як мінімум три вибухи. Спалахнула пожежа на площі 300 "квадратів".

Вночі 28 серпня в країні-агресорі Росії поскаржилися на атаку безпілотників. Вибух прогримів у підмосковному місті Люберці. У Міноборони РФ заявили про те, що сили Російської ППО збили кілька дронів і звинуватили в атаці Україну.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти