Президент Киргизстану зробив заяву про події в країні

6 жовтня 2020, 10:22
Сооронбай Женбеков не виключив проведення нових парламентських виборів у Киргизстані.
Сооронбай Жеенбеков
Сооронбай Жеенбеков закликав опозицію Киргизстану діяти за законом / Reuters

Вночі, 6 жовтня, у республіці Киргизстан відбулася спроба незаконного захоплення влади. Правоохоронні органи не чинили опору через відсутність відповідного наказу. Лідери протесту повинні діяти в рамках законодавства, а ЦВК за можливості може скасувати результати парламентських виборів.

Про це заявив глава держави Сооронбай Жеенбеков, повідомляє видання 24.kg.

За його словами, активісти повинні перевести свій протест у русло закону, а громадянам не слід ставати учасниками провокаційних заходів.

"Минулої ночі деякі політичні сили спробували незаконно захопити державну владу. Використовуючи підсумки виборів як привід, вони порушили громадський порядок", - сказав Жеенбеков.

Крім того, киргизький глава держави виступив з пропозицією до Центральної виборчої комісії за певних обставин скасувати результати голосування.

Тим часом представники опозиції мають намір "призначити" свого тимчасового главу уряду.

Також вони вже "обрали" тимчасового градоначальника Бішкека - Жоошбека Коеналієва, представника партії Республіка.читайте такожПротести у Бішкеку: протестувальники звільнили експрезидента Атамбаєва з СІЗО, горів Білий дім

Події у Киргизстані

  • У понеділок, 5 жовтня, у Киргизстані були оголошені попередні підсумки парламентських виборів. Опозиція до Жогорку Кенеш не пройшла - її представники заявили, що не мають наміру визнавати результатів виборчого процесу.
  • Політики вивели людей на акцію протести на площу Ала-Тоо у Бішкеку.
  • Через деякий час мирні акції переросли в заворушення – активісти намагалися захопити Білий дім, де розташовані адміністрація президента і парламент. Відбулися зіткнення з силовиками і на той момент взяти будівлю під контроль протестувальникам не вдалося.
  • У ніч з 5 на 6 жовтня активісти захопили будівлю парламенту, яку під час подій було підпалено. Також вони звільнили колишнього президента Алмазбека Атамбаєва, який з серпня минулого року перебував у в'язниці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти