Підтримка України з Кримом або удар по Північному потоку-2: чого чекати Києву від виборів у ФРН

26 вересня 2021, 07:10
Рейтинг кандидатки від Партії зелених Анналени Бербок звалився через чорний піар та її власні помилки, вважає Максим Драбок
Олаф Шольц
Олаф Шольц може стати новим канцлером Німеччини - він підтримує Україну і виступає проти анексії Криму, - журналіст / Reuters / Fabrizio Bensch

На виборах до Бундестагу Німеччини, за підсумками яких буде сформовано уряд і з'явиться новий канцлер, інтрига зберігатиметься до останнього. Фаворити перегонів - соратник Меркель Армін Лашет і соціал-демократ Олаф Шольц, у них рівні шанси на перемогу. Україні важливий результат Партії зелених, яку представляє Анналена Бербок. Політична сила послідовно виступає проти Росії і Північного потоку-2. Про це заявив журналіст Максим Драбок.

У ефірі телеканалу Україна 24 оглядач Deutsche Welle розповів про те, що шанси на пост канцлера у Лашета і Шольца приблизно рівні. Опитування показують, що партію ХДС/ХСС, соратника Меркель, підтримують 25%. Соціал-демократів на чолі з Шольцем - 26%. Вперше в історії свого кандидата висунула і Партія зелених - це Анналена Бербок. Навесні її рейтинг становив 26%, проте пізніше він знизився в результаті певних обставин. Інтрига збережеться до останнього моменту.

"За найсвіжішими опитуваннями, у Лашета приблизно 25%, а у головних конкурентів, у Шольца - 26%. За іншими соцопитуваннями, приблизний варіант 20% на 23%, це в межах статистичної похибки, тобто хто переможе, остаточно невідомо. Друга інтрига цих виборів - що вперше за свою історію німецькі "зелені" висунули свого канцлера, це Анналена Бербок. У травні і червні вона навіть була лідером, у неї було 26%, але за лічені місяці через чорний піар, її власні помилки, рейтинг суттєво знизився, і наразі це приблизно 17%. Так само Лаше і Шольц - то один попереду, то інший, такі собі американські гірки вперше на німецьких виборах. Інтрига зберігається до кінця. Крім того, 30% німців ще не визначилися і зроблять свій вибір у неділю, 26 вересня", - пояснив Драбок.читайте такожУдар по Україні призведе до краху Північного потоку-2: наступник Меркель поставив Росії ультиматум

За його словами, найбільш оптимальним варіантом для України була б перемога "зелених". Однак незважаючи на зниження рейтингу партії, політичну силу не можна недооцінювати. Буде коаліційний уряд, і якщо Бербок, яка чітко виступає за санкції проти Росії і Північного потоку-2, стане міністром закордонних справ, це вже успіх для Києва.

Дивіться відео ТСН - чому Німеччині вигідний запуск СП-2

"Не треба їх списувати з рахунків, тому що буде коаліція. Швидше за все, Бербок не переможе, відповідно, вона не буде канцлером, але вона може увійти до коаліції. Традиційно у Німеччині коаліція формувалася з двох партій, теоретично експерти кажуть, що Бербок може стати міністром закордонних справ, і це було б добре для України, тому що вона чітко висловлюється проти "Північного потоку-2" і виступає за санкції проти Росії", - додав журналіст.читайте такожШантаж Газпрому через СП-2 обрушив ринок газу Європи: в ЄС вигадали, як вибратися з капкана РФ

Цілком ймовірно, новим канцлером Німеччини стане соціал-демократ Шольц. Він підтримує суверенітет України, виступає проти анексії Криму, проте підтримує запуск російського газопроводу Північний потік-2.

"Швидше за все, переможе Шольц, але не варто посипати голову попелом, тому що він не класичний соціал-демократ часів Шредера. Швидше за все, Шольц буде більше продовжувати політику Меркель, ніж її однопартієць Лашет. Він виступає за суверенітет України і проти анексії Криму, але разом з тим підтримує "Північний потік-2", - підкреслив Максим Драбок.

Нагадаємо, вибори до Бундестагу відбудуться 26 вересня.

Позиція партії Союз 90/Зелені щодо Північного потоку-2

Німецька політична сила Союз 90/Зелені (Партія зелених), співголовою якої виступає Анналена Бербок, кандидатка в канцлери ФРН, у своїй політиці чітко дотримується курсу, спрямованого проти Росії і трубопроводу Північний потік-2. Бербок здійснювала спробу провести через Бундестаг документ, метою якого була зупинка будівництва труби Газпрому.

Колишній міністр закордонних справ України, дипломат Костянтин Грищенко стверджував, що якщо Бербок стане новим канцлером ФРН, запуск Північного потоку-2 можуть відкласти на 3-4 роки. А за цей час ставлення до магістралі у Європі може суттєво змінитися.

Раніше Анналена Бербок заявила про те, що запуск Північного потоку-2 стане "фатальним", у той же час не можна довіряти заявам Росії про збереження транзиту газу через Україну після того, як запрацює російський трубопровід. Вона оголосила про намір боротися з поставками газу трубою СП-2 до Європи у тому випадку, якщо буде представлена в наступному уряді ФРН.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти