Мінськ показав Києву кулак: у Лукашенка розгнівалися через авіаційну блокаду

25 травня 2021, 14:04оновлено 25 травня 2021, 14:46
Білоруська сторона розраховує, що "обурливе рішення" України щодо авіаційної блокаду Республіки Білорусь буде найближчим часом скасовано.
літак
У Лукашенка вознегодовали через припинення авіасполучення з Україною / Reuters

Посольство Білорусі направило до Міністерства закордонних справ України ноту протесту у зв'язку з ухваленням Україною рішення про припинення авіасполучення між двома країнами.

"У цій ноті зазначено, що білоруська сторона з подивом сприйняла рішення української сторони про припинення авіасполучення між Україною та Республікою Білорусь через авіаційну подію, яка не має відношення до України. Увага зовнішньополітичного відомства України звернена на те, що це нічим не обґрунтоване рішення України виглядає особливо абсурдним з урахуванням наступних обставин", - сказано в повідомленні на сайті МЗС Білорусі.

Білоруські дипломати нагадали, що 21 жовтня 2016 року за рішенням України літак авіакомпанії "Бєлавіа", що виконував рейс за маршрутом Київ-Мінськ, було повернуто українською стороною до київського аеропорту "Жуляни" під загрозою застосування бойової авіації.

У диппредставництві зазначили, що шкоду від прийнятого українською стороною політичного рішення зазнає насамперед Україна та її громадяни.

"Авіаційна блокада, організована Україною, не дозволить громадянам Республіки Білорусь повною мірою скористатися рекреаційним потенціалом України у розпал туристичного сезону. Значно зросте і вартість поїздок до України з урахуванням необхідності використання для перельотів альтернативних аеропортів", - пояснили у посольстві.

Білоруська сторона розраховує, що "обурливе рішення" України про авіаційну блокаду Республіки Білорусь буде найближчим часом скасовано з урахуванням об'єктивного розгляду всіх обставин посадки 23 травня 2021 року в Національному аеропорту "Мінськ" літака авіакомпанії Ryanair, наголошується в ноті.

"Викрадення" літака Ryanair та авіаційна блокада Білорусі:

  • 23 травня у Мінську екстрено сів літак компанії Ryanair, що виконував рейс Афіни-Вільнюс, нібито через закладену на борту бомбу. Вибуховий пристрій не знайшли.
  • Серед пасажирів знаходився опозиційний блогер, творець телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич. Його затримали білоруські силовики.
  • Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська назвала це "операцією спецслужб" і зазначила, що Протасевичу в Білорусі може загрожувати смертна кара.
  • Глава компанії Ryanair Майкл О'лірі назвав вимушену посадку в Білорусі літака, що виконував рейс Афіни-Вільнюс, "державним викраденням" літака і "повітряним піратством" з боку білоруської влади.
  • Після того, як авіаперевізників Європейського Союзу закликали відмовитися від польотів над територією Білорусі, над нею майже зникли літаки.
  • Україна теж ухвалила рішення про припинення авіасполучення з Білоруссю через дії Олександра Лукашенка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти