Іран та Вірменія стають головними партнерами російської агресії

28 березня 2023, 15:08
Іран і Вірменія

За час повномасштабного вторгнення до України Вірменія відчула неабияке економічне піднесення. Експорт та імпорт між Іраном, Вірменією та росією непропорційно та відчутно зріс. А все тому, що москва давно перетворила Єреван на перевалочний пункт для підсанкційних товарів, а також на транспортно-торговий хаб для поставок озброєння, котре використовується для атак на українські міста.

Вірменія беззаперечно відіграє особливу роль у відносинах Ірану та росії. По суті, ця країна давно перетворилася на торгового посередника в військово-стратегічному альянсі країн-агресорів. Намагання прем'єра Вірменії Нікола Пашиняна створити враження переорієнтації на Захід виглядають безпомічно, особливо на фоні відкритої співпраці з режимом московського тероризму. По суті Вірменія не просто виконує роль великого хаба поставок до РФ санкційної продукції та бази військово-технічного постачання агресії проти України, а й служить військово-логістичною опорою російсько-іранського альянсу.

Про це пише "Телеграф".

відео дня

Протягом року війни в Україні президент Ірану Ібрахім Раїсі 8 разів робив заяви про важливість відносин з Вірменією та виступав за їхню активізацію. В основному такі заяви стосувалися спільних безпекових та економічних інтересів.

Ще восени Міноборони Вірменії визнало, що Іран постачав через країну ударні дрони до рф, і того ж місяця іранці безоплатно передали вірменам 600 ракет. Також між країнами було підписано меморандум про взаєморозуміння та співпрацю у сфері енергетики.

Тож цілком закономірно, що саме на тлі війни в Україні різко підвищився товарообіг між двома країнами: у 2022 р. експорт з Вірменії до Ірану склав $111,2 млн – на 70% більше за показники попереднього року; іранський імпорт до Вірменії становив $599,7 млн – збільшення на 37%.

Про рівень підтримки офіційним Єреваном теократичного режиму свідчить промовистий факт, що залишився непоміченим на Заході: незабаром після звірячого придушення протестів в Ірані, однією з головних причин яких була жорстка дискримінація жінок, дружина прем'єра Вірменії Анна Акопян відвідала Тегеран. Там 18 січня вона взяла участь в організованому владою "Першому міжнародному конгресі впливових жінок".

Ці факти - лише штрихи до загальної картини масштабної роботи Єревану у якості військового хабу для росіян.

Поки російські війська громлять українські мирні міста іранськими ударними дронами та ракетами, влада Вірменії публічно ставиться до президента рф путіна як до дійсного світового лідера, що має користуватися повагою. А Пашинян на публічних заходах звертається до лідера росіян "шановний Володимир Володимирович".

За такою повагою стоять великі гроші і значний товарообіг в трикутнику росія-Іран-Вірменія. На тлі війни в Україні товарообіг Вірменії з РФ буквально "злетів": у 2022 р. вірменський експорт до РФ становив $2.4 млрд – на 185.7% більше за показники 2021 р.; російський імпорт до Вірменії становив $2.6 млрд – збільшення на 44.5%. 2 лютого поточного року Пашинян із задоволенням констатував: "У наших торговельно-економічних відносинах є хороше і велике зростання". Він наголосив на "особливій особистій ролі Володимира Путіна… у цій динаміці".

Крім того Вірменія продовжує політику незасудження та міжнародної підтримки Ірану і росії в рамках роботи великих міжнародних організацій. Це було неодноразово зафіксовано на засіданнях Радбезу ООН.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти