Експерт оцінив шанси на прорив у перемовинах Байдена і Путіна щодо України

26 травня 2021, 06:15
242
Обговорення питання відведення військ РФ від українських кордонів буде вигідним варіантом для України і США, вважає Дмитро Орєшкін.
Джо Байден
Байден на перемовинах з Путіним вимагатиме відвести війська РФ від кордонів України - політолог / Reuters

Для України буде хорошим варіантом, якщо президент США Джо Байден і глава РФ Володимир Путін обговорять під час зустрічі питання відведення військ від українських кордонів. Завданням Байдена є посилення позиції Вашингтона щодо цього питання. Однак натомість глава Кремля вимагатиме поступок від американців. Зустріч Байдена і Путіна навряд чи завершиться проривом щодо ситуації, пов'язаної з українським напрямком. Про це заявив російський політолог Дмитро Орєшкін.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що Путін намагатиметься торгуватися з Байденом щодо питань російських військ біля кордонів української держави. США планують посилити позицію Вашингтона в цьому напрямку, що вигідно Києву.

"Питання (відведення російських військ від українського кордону) дуже важливе. Я думаю, що якщо вони про це говоритимуть, то це буде добре для України і США. Тому що, думаю, позиція Байдена саме в тому, щоб посилити позицію США у вирішенні цих питань. Саме тому для Путіна було б краще відсунути це питання в сторону", - зазначив політолог.

Втім, за його словами, Путін, швидше за все, скаже, що Росія має право розміщувати війська там, де вважають за потрібне у Москві. В обмін на поступки він поставить зустрічну умову. Американо-російські перемовини навряд чи завершаться проривом у врегулюванні українського питання.читайте такожБайден віч-на-віч оголосить Путіну про підтримку України

"Тобто розмова звичайна: війська наші, де хочемо, там і розміщуємо, це наше суверенне право. Або Путін у своєму традиційному стилі скаже: гаразд, війська відсунемо, але натомість зробіть те-то і те-то. Це звичайний путінський стиль - спочатку створити проблему, а потім зажадати відкупне, щоб цю проблему вирішити. Думаю, великих проривів на українському напрямку цього разу домогтися не вдасться", - підкреслив Дмитро Орєшкін.

Зустріч Байдена і Путіна

  • 24 травня відбулася зустріч помічника президента США з питань нацбезпеки Джейка Саллівана і секретаря російського Радбезу Миколи Патрушева. Сторони провели консультації, за підсумком яких держави випустили заяви, що підтверджували наміри провести американо-російський саміт, який включає зустріч Джо Байдена з Володимиром Путіним.
  • Пізніше журналісти американського телеканалу CNN з посиланням на двох американських чиновників повідомили про те, що зустріч Байдена і Путіна може відбутися 15-16 червня у Женеві.
  • У Білому домі і Кремлі 25 травня зробили офіційні заяви, згідно з якими саміт США і Росії відбудеться 16 червня у Женеві.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти