США і Росія підтвердили зустріч Байдена і Путіна

24 травня 2021, 22:23
Вашингтон і Москва мають намір шукати шляхи досягнення компромісу.
Путін Байден
У Кремлі вперше підтвердили зустріч Путіна і Байдена / Reuters

Москва погодилася на проведення саміту Росії і США, у рамках якого відбудеться зустріч президента Росії Володимира Путіна і господаря Білого Дому Джо Байдена. У Білому домі також назвали американо-російський захід запланованим і випустили практично ідентичну заяву. Про терміни проведення саміту і місце зустрічі буде оголошено пізніше.

Як зазначено у заяві Ради безпеки РФ, за підсумками перемовин секретаря Радбезу Миколи Патрушева з помічником американського президента з питань нацбезпеки Джейкобом Салліваном, які відбулися в понеділок, 24 квітня, у Женеві, пройшла важлива зустріч на шляху запланованого саміту США і Росії. Терміни і місце проведення зустрічі будуть уточнені з часом.

"Зустріч, що відбулася (у Женеві), стала важливим етапом на шляху підготовки планованого російсько-американського саміту, про терміни і місце проведення якого буде оголошено додатково", - йдеться у заяві російського Радбезу.

Примітно, раніше у Кремлі і МЗС РФ не підтверджували, що російський президент Володимир Путін офіційно готовий провести зустріч з американським главою держави Джо Байденом.читайте такожЖурналіст пояснив, чому Кремль побоюється зустрічі Путіна і Байдена

Як зазначено у повідомленні, Патрушев і Салліван під час перемовин обговорили низку питань, пов'язаних з російсько-американськими інтересами і акцентували увагу на ситуації зі стратегічною стабільністю. Сторони припустили, що за певними напрямками можуть бути вироблені рішення, які влаштують і Москву, і Вашингтон. При цьому вони припустили нормалізацію відносин двох країн.

"Сторони погодилися з тим, що нормалізація російсько-американських відносин відповідала б не тільки інтересам двох країн, але й сприяла б передбачуваності і стабілізації на глобальній арені", - стверджують у Радбезі РФ.читайте такожПутін домігся свого і наразі знижує напруження - Байден пішов на діалог

Примітно, у Білому домі опублікувавли практично ідентичну за текстом і змістом заяву. У Байдена офіційно заявили, що саміт США і Росії знаходиться в статусі "запланованого".

"Зустріч стала важливим кроком у підготовці до запланованого російсько-американського саміту, дата і місце проведення якого будуть оголошені пізніше", - йдеться в повідомленні американської адміністрації.

Також у Білому домі підтвердили, що представники Москви і Вашингтона обговорювали питання стратегічної безпеки, і також не виключили досягнення компромісу за низкою напрямків.

"Обговорено широке коло питань, що становлять взаємний інтерес, з акцентом особливої уваги темі стратегічної стабільності. Сторони висловили впевненість, що взаємоприйнятні рішення можуть бути знайдені за низкою напрямків", - підкреслюється у заяві.

Зустріч Байдена і Путіна

  • Американський президент Джо Байден 13 квітня провів телефонні перемовини з главою РФ Володимиром Путіним, під час яких запропонував йому провести зустріч в Європі для обговорення американо-російських відносин.
  • Відносини Штатів і РФ після цієї розмови погіршилися: Вашингтон і Москва обмінялися санкціями, а російська влада включила США до списку недружніх країн.
  • Однак перемовини щодо зустрічі Путіна і Байдена, як і раніше, тривають. У Кремлі казали, що саміт Росії і США може відбутися в червні.
  • Держсекретар США Ентоні Блінкен стверджував, що перемовини Байдена і Путіна можуть пройти вже найближчими тижнями. Ймовірне місце зустрічі - Ісландія.
  • Швейцарська газета Tages-Anzeiger і журналіст американського телеканалу Джефф Беннет повідомили про те, що зустріч Байдена і Путіна, швидше за все, відбудеться в найближчі два тижні у Женеві.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти