Експерт пояснив, чому Лукашенко оголосив про затяжні протести у Росії

1 лютого 2021, 00:55
Протести у Білорусі-2020 не були спрямовані проти Росії, стверджує Юрій Губаревич.
Лукашенко
Лукашенко намагається використовувати протести у Росії на свою користь - білоруський політик / Reuters

Попередніми роками протести у Білорусі ґрунтувалися не тільки на вимозі демократичних змін в країні, а й на факторі можливої російської загрози. Однак минулорічні мітинги були спрямовані швидше проти диктатури Олександра Лукашенка, фальсифікації виборчого процесу і насильства проти активістів. При цьому заявою про вуличні акції у Росії глава республіки намагається діяти в своїх інтересах.

Як заявив білоруський опозиціонер, лідер громадянського руху за свободу Юрій Губаревич в ефірі телеканалу Україна 24, у минулі роки протестні настрої значною мірою базувалися на потенційній російській загрозі для Білорусі та прагненні до демократії. Але минулорічні політичні акції - це вже виступи проти особистої влади Лукашенка в країні.

"Те, що відбувалося у 2020 році, швидше ґрунтувалося на протестах проти диктатури Олександра Лукашенка, сфальсифікованих виборів. І також окремим рядком можна прописати протести проти застосування надмірного насильства. Зовнішньополітичний вектор не відігравав значної ролі", - зазначив політик.читайте також"Геть царя": Росію охопила хвиля протестів проти Путіна, понад 5000 затриманих

Втім, він акцентував увагу на тому, що Лукашенко не просто так попередив Росію про протести. Його слова не адресовані білоруському суспільству, яке не реагує на заяви політика. Це гра з метою використати зовнішню ситуацію на власну користь.

"Не треба бути великим пророком, щоб передбачити, що і путінський режим, який тривалий час обкрадає росіян і утримує їх у стані слухняних рабів, як це намагається робити і Лукашенко, викличе протести всередині Росії. Однак Лукашенко спробує використати це на свою користь", - підкреслив Губаревич.

Олександр Лукашенко новини

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти