"Щелепи не розтискає": у Росії плани Путіна щодо "ЛДНР" і України

5 червня 2021, 16:09
Мінські угоди щодо Донбасу вже вичерпали себе і не допоможуть вирішити конфлікт, вважає Дмитро Орєшкін.
Путина
Путін віддасть Україні Донбас тільки на умовах Кремля - експерт / Reuters

Мінські угоди виконали своє головне завдання - зупинили великий військовий конфлікт на Донбасі. Ці домовленості не зможуть повністю врегулювати конфлікт, оскільки угоди себе вичерпали. Президент РФ Володимир Путін не збирається приєднувати ОРДЛО і готовий повернути ці території тільки на умовах, які вигідні Москві. Про це заявив російський політолог Дмитро Орєшкін.

У ефірі Апостроф Live він розповів про те, що Мінські домовленості змогли зупинити масштабний військовий конфлікт на Донбасі. Тоді потрібно було підписувати будь-які документи, щоб припинити велику війну. З цієї точки зору угоди своє завдання виконали.

"Тобто зупинити справжню війну, в якій би брали участь танки, гармати, літаки і так далі. І тут треба було підписати який завгодно документ з тим, щоб просто припинити знищення людей тисячами і вигнання біженців мільйонами. Мінські угоди, за що їм низький уклін, вищезазначене завдання вирішили. Жодного іншого завдання вони вирішувати не можуть", - вважає політолог.

За його словами, Росія не планує приєднувати окуповані райони Донбасу, тому що це призведе до колосальних витрат. У той же час Москва прагне до того, щоб ОРДЛО повернулися до складу України на вигідних для Кремля умовах, за яких росіяни контролюватимуть ситуацію на цих районах.читайте такожЗеленський запустив процес "мирного врегулювання конфлікту на Донбасі"

"Путін, як крокодил, щелепи не розтискає. Тому повертати назад під управління Києва "ДНР" і "ЛНР" він жодною мірою не збирається. У той же час, він їх не збирається інкорпорувати до складу РФ, тому що це пов'язано з жахливою кількістю витрат: фінансових, дипломатичних і яких завгодно. Йому вигідно тримати це гниюче утворення формально у складі України з тим, щоб ситуацію визначав Кремль, а за розбиті горщики платила Україна", - зазначив Орєшкін.

Також він додав, що Мінські угоди фактично в глухому куті: Київ не збирається організовувати вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей допоки, доки там присутні російські війська. Росія, в свою чергу, не буде виводити збройні формування, тому що в такому випадку Україна отримає шанс повернути ОРДЛО на вигідних умовах.читайте такожУ Путіна вибухнули ультиматумом на адресу Києва щодо ситуації з війною на Донбасі

"Вже зрозуміло, що Україна не проводитиме вибори, доки там російські війська, а Росія не виводитиме війська, тому що як тільки вона їх виведе, так "ДНР-ЛНР", як стигле яблуко, впадуть в козуб Києва. Тому ця ситуація буде висіти довго", - підкреслив Дмитро Орєшкін.

Перемовини щодо Донбасу

Президент України Володимир Зеленський заявляв, що Банкова і Кремль вже ведуть перемовини щрдр можливості організації зустрічі українського гаранта з російським главою держави Володимиром Путіним.

У Кремлі підтвердили, що такі перемовини дійсно йдуть. З російського боку веде діалог заступник глави Адміністрації президента РФ Дмитро Козак. Однак, як вважає прессекретар російського президента Дмитро Пєсков, у Москві наразі не впевнені в тому, що зустріч Путіна і Зеленського все ж таки відбудеться.

Президент Зеленський вважає, що для врегулювання російсько-українського конфлікту на Донбасі треба вести перемовини в нормандському форматі, проводити прямі перемовини з Путіним і підключити до дискусії США.

Радник голови Офісу президента Олексій Арестович вважає, що Зеленський і Путін можуть домовитися щодо Донбасу. Існує ймовірність узгодження важливих питань, проте вирішити проблему "ЛДНР" у ОРДЛО стане складним завданням.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти