Чи існуватиме Іран? Відокремлення чотирьох провінцій у Південному Азербайджані може скінчитися розпадом країни

3 березня 2023, 08:32
Іран
фото ілюстративне pixabay.com

Днями за ініціативою телеграм-каналу AZfront у іранському Тебризі розпочалася безпрецедентна акція об’єднаних демократичних сил за незалежність Південного Азербайджану.

Про це повідомляє "Телеграф".

В кампусі Тебризького університету та на прилеглих територіях з’явилися листівки з закликом до незалежності регіону Південний Азербайджан. У акції за незалежність взяли участь Фронт національного визволення Південного Азербайджану; Азербайджанська національна організація опору; Азербайджанський студентський рух; Партія незалежності Південного Азербайджану; Демократична Тюркська спілка Південного Азербайджану; Демократична партія Південного Азербайджану; Ліберально-демократична партія Південного Азербайджану та Партія Центру Азербайджану.

відео дня

Рух кількох молодіжних організацій став першим серйозним кроком для дестабілізації всередині Ірану. Молодь регіону вперше виступила єдиним фронтом.

Чи існуватиме Іран? Відокремлення чотирьох провінцій у Південному Азербайджані може скінчитися розпадом країни

Незважаючи на справжнє полювання воєнізованого угрупування "Басидж" та співробітників Корпусу вартових ісламської революції на учасників руху за незалежність жоден з учасників акції не був упійманий, і це неабиякий виклик іранській владі.

Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з главою МЗС Ізраїлю Елі Коеном у Києві заявив, що Іран – це спільний ворог обидвох країн. Сторони домовилися про поглиблення співпраці у боротьбі проти Ірану на міжнародній арені.

Іран є основним військовим партнером путінської росії та важливим донором зброї та обладнання для армії рф, тож подібна політична активність безумовно співпадає з зовнішньополітичними інтересами України, тим більше, що Іран має довгу історію недружньої політики стосовно України. Саме іранська ракета збила літак МАУ — Boeing 737 над Тегераном 8 січня 2020-го р., коли загинули 176 людей.

Набуття Південним Азербайджаном незалежності зі столицею у Тебрізі може призвести до розпаду Ірану як держави. Відділення регіону з 30-ма мільйонами етнічних азербайджанців його суттєво послабить.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти