Борт Ryanair міг сісти в Києві: у Мінську зробили несподівану заяву

24 травня 2021, 19:01оновлено 22 серпня 2023, 14:37
Підірвати літак Ryanair нібито погрожували "солдати ХАМАС", розповіли в Білорусі.
Спливли деталі екстреної посадки Ryanair в Мінську
У Білорусі розповіли про екстрену посадку літака Ryanair / Reuters

Директор Департаменту з авіації Міністерства транспорту і комунікацій Білорусі Артем Сікорський прокоментував екстрену посадку в Мінську літака, що прямував рейсом Афіни-Вільнюс, на борту якого перебував засновник опозиційного Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич.

За його даними, повідомлення про мінування повітряного судна нібито надійшло профільному відомству від людей, які представилися "солдатами ХАМАС", повідомляє Onliner.

"Ми, солдати ХАМАС, вимагаємо, щоб Ізраїль припинив вогонь у Секторі Газа. Ми вимагаємо, щоб Європейський союз відмовився від підтримки Ізраїлю в цій війні. Відомо, що учасники Delfi Economic Forum повертаються додому рейсом 4978. У цей літак закладена бомба. Якщо ви не виконаєте наші вимоги, бомба вибухне 23 травня над Вільнюсом", - процитував він загрозу.

Білоруський чиновник уточнив, що після встановлення зв'язку між білоруським диспетчером і екіпажем повітряного судна, відразу ж була доведена інформація про загрозу, що надійшла.

"У цей момент екіпаж міг скористатися можливістю і прийняти рішення повернутися до Львова, до Києва, сісти у Варшаві, продовжити політ до Вільнюса і так далі", - підкреслив Сікорський.

У свою чергу командувач ВПС і військами ППО збройних сил Білорусі Ігор Голуб повідомив, що "ніякого примусу до посадки літака Ryanаir не було".

За його словами, сигнал про лихо від літака Ryanair надійшов о 12:47. Оперативному черговому команда від диспетчера надійшла о 12:48, тобто через хвилину.

"Після відповідних процедур мною було прийнято рішення о 12:58, і черговий екіпаж Міг-29 здійснив зліт о 13:04", - сказав Голуб.

читайте також"Повітряне піратство" Лукашенка: в ЄС розповіли, як закривають небо від Білорусі

Раніше президент Володимир Зеленський доручив уряду підготувати рішення про припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю.

Затримання Романа Протасевича:

  • Нагадаємо, 23 травня в Мінську екстрено сів літак компанії Ryanair, що виконував рейс Афіни-Вільнюс, нібито через закладену на борту бомбу. Вибуховий пристрій не знайшли.
  • Серед пасажирів знаходився опозиційний блогер, засновник телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич. Він був затриманий білоруськими силовиками.
  • Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська назвала це"операцією спецслужб".
  • В Євросоюзі різко відреагували на дії Мінська і зажадали пояснень від білоруської влади.

У чому звинувачують Романа Протасевича в Білорусі:

  • Як зазначає TUT.by, Протасевич проходить обвинуваченим за такими статтями:
  • ч. 3 ст. 130 (вчиненні умисних дій, спрямованих на порушення соціальної ворожнечі за ознакою професійної приналежності);
  • ст. 293 (організація масових заворушень);
  • ст. 342 (організація групових дій, грубо порушують громадський порядок).
  • Ні по одне з цих статей не передбачена виняткова міра покарання, додає видання.
  • Санкції статей, за якими проходить в якості обвинуваченого затриманий в неділю в аеропорту Мінська Роман Протасевич, припускають покарання аж до позбавлення волі на строк до 15 років, йдеться в Кримінальному кодексі Білорусі.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти