Зеленський ввів у дію рішення РНБО про подвійне громадянство

5 березня 2021, 07:00
В Україні повинні будуть розробити законопроект, в якому будуть розписані заборони для українців з двома паспортами.
Паспорт
Україна офіційно не визнає подвійне громадянство / УНІАН

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, який вводить в дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 26 лютого про невідкладні заходи щодо протидії загрозам національній безпеці у сфері громадянства.

Згідно з цим рішенням, Кабмін, Центрвиборчком і СБУ повинні за два місяці провести інвентаризацію та проаналізувати законодавство з питань, пов'язаних з подвійним (множинним) громадянством. Про це йдеться в повідомленні пресслужби Офісу президента.

РНБО, Кабмін разом з ЦВК і СБУ повинні будуть встановити, чи правомірна заборона українцям, які мають громадянство (або підданство) іноземної держави, займати певні державні та політичні посади або виконувати функції держави або місцевого самоврядування.

За результатами цього аналізу уряд упродовж шести місяців має підготувати проекти законів, які б передбачали заборону для громадян, які мають друге громадянство:

  • виконувати функцій держави або місцевого самоврядування;
  • обіймати керівні посади на стратегічних об'єктах держвласності;
  • мати допуск до державної таємниці;
  • бути членом виборчої комісії, офіційним спостерігачем або проводити передвиборчу агітацію на загальнодержавних та місцевих виборах;
  • бути членом політичної партії.

Як зазначається, необхідно розробити порядок підтвердження відмови та виходу з громадянства іноземної держави для українців, які претендують на вищезазначені позиції.

Крім того, на законодавчому рівні має бути передбачений порядок подання українцями декларацій про отримання іноземного громадянства.

За подання недостовірних відомостей у деклараціях про відсутність іноземного громадянства повинна бути встановлена відповідальність.

Також, згідно з рішенням РНБО, уряд повинен почати діалог щодо укладення двосторонніх угод із зацікавленими державами, крім Росії, спрямованих на врегулювання проблемних питань, пов'язаних з подвійним (множинним) громадянством.

читайте такожТретина жителів Закарпаття хочуть мати два паспорти

Подвійне громадянство в Україні - про що раніше писав Главред:

  • Україна офіційно не визнає подвійне громадянство. При цьому законів, які карають за подвійне громадянство, не існує.
  • 26 лютого на засіданні РНБО ухвалили рішення доручити Кабміну розробити законопроект, який дозволить виявляти серед українців осіб з подвійним громадянством.
  • У Верховній Раді зареєстровано проект закону, згідно з яким парламентарі пропонують узаконити подвійне громадянство в Україні. Якщо документ ухвалять, українці зможуть отримувати паспорти інших держав, а іноземці – українське громадянство. При цьому власники паспорта країни-агресора, якою сьогодні є Росія, можуть позбутися політичних прав.
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що Україні необхідне подвійне громадянство, щоби зберегти зв'язок з мільйонами українців, які виїхали і почали нове життя в інших державах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти