Військовий психолог пояснив, навіщо росіяни вбивають і гвалтують цивільних

6 квітня 2022, 11:27
885
Жах і відчай виникає через питання: як таке могло статися з людьми?
війна, жертви
Три перші фази залякування абсолютно провалилися / Телеграм-канал Pravda Gerashchenko

Звірства російської армії в Україні викликають шок і у звичайної людини не вкладається в голові, як така ж людина може здійснювати дикі звірства з дітьми, літніми людьми, тваринами і т. д.

За словами військового психолога, експерта у сфері інформаційно-психологічних операцій та контррозвідувального захисту Олега Покальчука, якого цитує видання LB.ua, відповідь на це питання можна розділити на три складові: мотивація росіян, їх мета і як нам все це помістити в голову.

"Зрозуміти, сприйняти, пережити – неможливо. Наша психіка протестує проти цього. Саме тому я задаю питання: як вмістити в голову. Або, може, не потрібно вміщати взагалі? Почнемо з третьої складової. Нам усім потрібно дуже скоро позбутися романтичних уявлень про те, як воює війна. Вся ця белетризація-кінематографічна і книжкова-створювалася з урахуванням почуттів глядача, і в ній не повинно бути травматичних сцен. А війна з таких сцен і складається в основному", - говорить Покальчук.

читайте також4-річного Сашу, який з бабусею в човні рятувався від російських загарбників, знайшли мертвим

Він зазначає, що люди вірять в цей белетристичний мотлох, оскільки він виглядає правдоподібно. З цього мотлоху в нашій культурній свідомості створюється фон. А на цьому тлі виникає потворна фігура реальної війни. У порівнянні з якою будь-який фільм жахів-це смішні мультяшки.

"Наша драма-драма нашого сприйняття, нашого переживання-полягає в тому, що ми до цього були не готові. Ми підсвідомо очікували іншого: що на війні є якісь правила, люди вмирають красиво. І то вмирають в основному погані, а хороші переважно залишаються в живих. Це не так. Утворився такий контраст між очікуванням і реальністю, і ми на нього наступили як на міну. Жах і відчай виникає через питання: як таке могло статися з людьми? Як це можливо на світі? Люди не можуть вмістити це в свої уявлення про світ", - пояснює він.

Психолог каже, що про ці уявлення потрібно забути, адже для ворога немає цивільних або негромадянських. Він не робить різниці, він буде знищувати всіх.

Як з цим справлятися?

"Я б порадив таку установку: сприймайте себе як солдата. Якщо ви сприймаєте себе як солдата, у вас деякі речі стають на свої місця. Коли ти всередині війни і війна всередині тебе, тоді жах знаходиться на відстані пострілу. Це безпосереднє зло, з яким ти зараз воюєш і будеш воювати решту життя (не обов'язково на полі бою). Це такий моральний імператив, що стабілізує психіку", - додає він.

Психолог каже, що таке може статися з кожним. І таких історій буде більше, оскільки, на жаль, росіяни були не тільки в Бучі та Ірпені. "Ми ще будемо дізнаватися Чернігів, Маріуполь і так далі. Як поступово дізнавалися злочини нацистів або Червоної Армії під час Другої світової війни", - вважає він.

Мета росіян

"Тут ми приходимо до такого простого терміну, як тероризм. Для людей це слово вже теж набуло іншого значення. Завдяки Кіно люди думають, що тероризм – це коли хтось захопив заручників, а інші їх героїчно звільняють. Ні, основним тероризмом є залякування. Терор-це страх. Чим більше страху, тим ефективніше терористична операція", - розповідає Покальчук.

І треба сказати, що в цьому випадку терор починає домагатися своєї мети.

Ракетні обстріли українців не залякали, бронетехніка не залякала, атака піхоти не залякали. Так, були біженці, переселенці, але не було ефекту, на який розраховував ворог – неконтрольована масова паніка і дезорганізація.

"Тобто три перші фази залякування абсолютно провалилися. Наступний етап-те, з чим ми зіткнулися після звільнення Ірпеня і Бучі. Масові вбивства мирних людей, тортури і згвалтування. Це спрямована акція. Не в тому плані, що росіяни вбивали якихось конкретних людей. Ні, їх керівництво просто сказало їм: робіть все, що хочете, зітріть їх (українців) з лиця землі", - пояснює експерт.

Він додає, що ця фаза тероризму є більш небезпечною. Тому що вона зачіпає основу життя людей. Терористи проголошують: "тремтіть і бійтеся, ми повернемося і з кожним з вас зробимо таке. Всіх вас закатати в землю, всіх розчавимо". І така позиція абсолютно кореспондується з думками простих російських людей, які з посмішкою скажуть: "Хохлов треба спалити". А всі ці милі люди представляють думку російського істеблішменту. Все, що творить російська влада – це волевиявлення великого російського народу. Вони хочуть, щоб так було з усім світом, що не впав на коліна перед Росією", - розповідає він.

Про мотивацію росіян

"Ця вся ка**пня, яка це творить – це маленькі путіни. Путін - це дитя пітерської підворіття з величезним комплексом неповноцінності, яке мріє вирости і всім помститися. Подивися на географію цих "завойовників" -вони з якогось зажопья, з якихось дірок. Вони народилися в нікчемних місцях, в якихось сибірських болотах. І їх привезли в місця, які для них стали втіленням нечуваного багатства і розкоші. Але вони тільки з почуття заздрості і помсти будуть знищувати все, що бачать. Помста, заздрість і дикий комплекс неповноцінності – це мотивація росіян", - говорить психолог.

Він зазначає, що ще один момент-їм дозволили робити все, а це як наркотик. Вперше в житті вони опинилися в місці серед людей, де вони вище інших. Кожен з них може бути маленьким дияволом, Сатаною. Деструктивні сатанинські секти дозволяють робити все в межах ритуалів. Ось росіяни колективно здійснюють такий сатанинський ритуал, суть якого-звільнення людини від усього людського. Від цього звільняється велика енергія диявольського кайфу. Колективна Оргія насильства. По суті вони здійснюють ритуал людоїдства. Вони їдять собак-але насправді могли б з'їсти і людей.

"Ми ще багато дізнаємося про цих істот. Тому головне-амортизувати сприйняття і поставити себе на місце воїна. Тому що цей жах буде далі лізти нам в голову. Коли ти воїн - ти одягаєш на себе шолом. Ти відчуваєш, як жах вдаряється об твою каску, але шолом захищає якщо не від удару, то хоча б від уламків. Ось наше завдання-захистити людей від уламків терористичного вибуху, який тягне за собою страх і деморалізацію", - підсумовує він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти