ВАКС став на захист облгазів Фірташа: за клопотанням ДБР їх знову повернули державі - ЗМІ

29 червня 2024, 12:20
42
ВАКС став на захист облгазів Фірташа: за клопотанням ДБР їх знову повернули державі - ЗМІ
Фото: УНІАН

Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення в інтересах підсанкційного олігарха Дмитра Фірташа, скасувавши рішення Печерського райсуду Києва щодо арешту на корпоративні права 21 операторів газорозподільних систем, передає УНІАН.

ВАКС прийняв рішення 25 червня, а у судовому реєстрі його оприлюднили лише 28 червня. Загалом суд зняв арешт з компаній, які розподіляють 70% всього газу в Україні.

Зі свого боку Державне бюро розслідувань, щоб повернути облгази державі і унеможливити припинення доходів до бюджету, 27 червня направило клопотання до Печерського райсуду щодо повторного арешту на корпоративні права операторів газорозподільних систем Фірташа.

відео дня

Згідно з текстом ухвали, ВАКС зняв арешт із цінних паперів, що належать компаніям Olubera Ventures Limited, Solvotore Enterprises Limited, Pesnero Investments Limited, ТОВ "Транзит-інвест", ПрАТ "Газтек", ТОВ "Омега-Капітал" та інших.

Акції, з яких знято арешт, були випущені компаніями "Вінницягаз", "Волиньгаз", "Дніпропетровськгаз", "Житомиргаз", "Закарпатгаз", "Запоріжгаз", "Івано-Франківськгаз", "Київоблгаз", "Львівгаз", "Миколаївгаз", "Рівнегаз", "Сумигаз", "Тисменицягаз", "Хмельницькгаз", "Чернівцігаз", "Чернігівгаз", "Харківгаз", "Харківміськгаз", "Криворіжгаз", "Луганськгаз", "Дніпрогаз", "Черкасигаз".

Мотиви цього рішення поки що не відомі. Повний текст ухвали буде оголошений 1 липня о 16:45.

"Визначення набирає законної сили з моменту його оголошення та окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти цієї ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді", – йдеться у рішенні ВАКС.

Навесні 2023 року Служба безпеки України (СБУ) та Бюро економічної безпеки (БЕБ) заявили про викриття схеми розкрадання природного газу з газотранспортної системи України, до організації якої причетні Фірташ і топменеджмент підконтрольних йому компаній. Загальна сума збитків протягом 2016-2022 років може становити понад 18 мільярдів гривень. Як стверджують у БЕБ, Фірташ особисто організував схему крадіжки газу.

Навесні 2014 року Фірташа заарештували у Відні за запитом США. Вашингтон домагається екстрадиції бізнесмена, якого підозрює в корупції. Щоб залишитися в Австрії, олігарх отримав від Білорусі дипломатичну посаду у Відні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти