У Раді запропонували стягнути з РФ компенсацію за збитки: названа сума

25 жовтня 2020, 08:31
Росія завдає Україні збитків, впевнена Кіра Рудик.
Санкції проти Росії
Росія повинна заплатити Україні компенсацію, вважає Кіра Рудик / gettyimages

Лідер партії Голос, народний депутат Кіра Рудик заявила про право України вимагати від Росії компенсацію за понесені від неї збитки.

Таку заяву народна обраниця зробила в ході виступу на Київському безпековому форумі, трансляція якого велася на порталі YouTubе.

На її думку, сума компенсації може скласти не менше 500 млрд доларів.

відео дня

"Потрібен такий закон - підраховувати, які збитки Росія завдає Україні. Тому що ми бачимо, що є міжнародні прецеденти, коли подібні суми були відшкодовані", — сказала вона.

Рудик впевнена, що Україна обов'язково звернеться за компенсацією в майбутньому, хоча поки і не ясно, коли саме це станеться.

Нардеп додала, що її фракція запропонувала законопроект про те, щоб встановити розмір суми, яку Україна зможе стягнути з Росії. За її словами, зараз проект "розглядає комітет".

Історія "боргу Януковича":

  • РФ стверджує, що загальний борг України нібито досяг суми 4,5 мільярда доларів з урахуванням відсотків. Кремль вимагає повернути кошти в рамках справи про українські єврооблігації.
  • У позові РФ йдеться про випущені Україною в грудні 2013 року цінні папери вартістю три мільярди доларів. За ініціативою екс-президента-втікача Віктора Януковича Росія повністю викупила випуск. Проте вже за нового глави держави Петра Порошенка Україна в грудні 2015 року відмовилася погашати як основну суму боргу, так і відсотки.
  • До Високого суду Британії Росія подала позов у березні 2017 року і отримала позитивне рішення. Однак Україна оскаржила дане рішення чотирма аргументами, з яких три Апеляційний суд відхилив.
  • Судді погодилися повноцінно перевірити твердження Києва, що борг був нав'язаний з ініціативи Москви. Зараз українські адвокати вимагають ствердного рішення за трьома відхиленими фактами, а російські захисники хочуть бачити відхиленим єдиний виграшний аргумент України.

Агресія РФ в Криму і на Донбасі

У 2014 році Росія захопила український Крим, провела там "референдум" і оголосила півострів своєю територією.

У цьому ж році на сході України бойовики, яких підтримує РФ, захопили частину території Донецької та Луганської областей і створили самопроголошені "ДНР" і "ЛНР".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти