У Луцьку мітингували проти монополізації ринку працевлаштування у Польщі

17 серпня 2021, 19:45оновлено 17 серпня 2021, 20:23
На думку активістів, надання доступу до візових даних одній рекрутинговій фірмі негативно позначиться на конкуренції.
У Луцьку мітингували проти монополізації ринку працевлаштування у Польщі
У Луцьку пройшов мітинг проти монополізації ринку працевлаштування у Польщі

У вівторок, 16 серпня, понад 20 громадських активістів пікетували Генеральне консульство Польщі у Луцьку з вимогою не допустити монополізації ринку посередницьких послуг із працевлаштування українців у сусідній країні, пише Т1.ua.

Відомо, що з червня польське посольство намагається затвердити результати тендеру щодо візового центру, в якому переміг консорціум за участі близької до влади компанії з працевлаштування.

На думку активістів, надання доступу до візових даних одній рекрутинговій фірмі негативно позначиться на конкуренції, призведе до монополії і погіршення умов для роботи українців.

Учасники акції передали резолюцію представникам консульства.

У документі зазначається, що мітинг проводиться, аби "привернути увагу українського та польського суспільства до ситуації навколо спроб долучити обрані компанії до видачі робочих віз українським трудовим мігрантам у Польщу".

"Національна апеляційна палата Польщі розглядає правомірність дій тендерної комісії щодо усунення від конкурсу компанії із найнижчою ціною. Проте замовний характер торгів, що має на меті надати перемогу конкретній польській компанії, знайшов ще одне підтвердження. Консорціум - "переможець" вже розпочав наймати персонал, не чекаючи остаточних рішень апеляційної інстанції. Йти на такі бізнес-ризики можна, якщо впевнений у результаті тендеру", - йдеться у резолюції.

За даними організаторів, перемогу в тендері посольства Республіки Польща в Україні одержав консорціум, що запропонував чи не найвищу ціну серед усіх претендентів. Крім того, деякі послуги він планує надавати безкоштовно, що викликає сумнів у економічній обґрунтованості його пропозиції.

"Нарешті, це був єдиний альянс, до якого увійшла компанія із працевлаштування, що сама є однією з тисяч користувачів послуг візового центру при оформленні своїх клієнтів-робітників для виїзду у Польщу", - говориться у резолюції.

Активісти припускають, що секрет успіху криється у "справжніх власниках польської компанії Personnel Service, що мають дружні стосунки з польськими урядовцями".

"Але найбільші ризики виникають від можливої монополізації ринку послуг з працевлаштування українців у Польщі чи створення картелю. Це призведе до погіршення конкуренції та завдасть удару по правах трудових мігрантів з України. Вся ця історія негативно відображається на двосторонніх відносинах та може затьмарити візит президента Польщі в Україну на святкування Дня Незалежності", - роблять висновок у резолюції.

Посольство Польщі 11 червня оголосило компанії TLS Contact французської групи Teleperformance та польску Personnel Service переможцем тендеру на видачу віз у 5 містах, в тому числі у Луцьку. За 3 роки консорціум отримає за свої послуги 34 млн євро. Серед претендентів були пропозиції на 13 млн євро менше.

Польську компанію пов'язують із бізнесменом Томашем Місяком, який був замішаний в декількох скандалах та є приятелем прем’єра Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти