У Києві викрили студента, який торгував даними понад 20 мільйонів українців

31 січня 2022, 20:20
Персональні дані громадян він скуповував на тематичних хакерських форумах.
У Києві викрили студента, який торгував даними понад 20 мільйонів українців
Персональні дані хлопець скуповував на тематичних хакерських форумах/ ua.depositphotos.com

Кіберполіція викрила 19-річного студента одного з київських вищих навчальних закладів, який продавав в інтернеті персональні дані понад 20 мільйонів українців.

Для торгівлі даними хлопець створив бот у месенджері, а саму інформацію скуповував на тематичних хакерських форумах, повідомляє пресслужба Нацполіції України.

"За допомогою бота у месенджері фігурант продавав конфіденційну, комерційну та іншу інформацію з обмеженими доступом, у тому числі персональні дані українців. Правоохоронці вилучили бази даних з незаконного обігу", – йдеться у повідомленні.

відео дня

Зловмисник просив за доступ до боту 1 долар на день або 4 долари за 20 спроб пошуку даних щодо конкретних осіб. Оплату він отримував на крипто-гаманець.

Студент також розробляв механізм пошуку даних за фотографіями людей з використанням штучного інтелекту. Для цього він збирав різні фотографії людей, які були у відкритому доступі в інтернеті.

"У розпорядженні фігуранта були бази даних декількох десятків мільйонів громадян", – зазначили у поліції.

У базах даних, які виявили поліцейські під час обшуку, були дати народження, прізвища, ім’я та по батькові громадян, серії і номери паспортів, індивідуальні податкові номери платників податків, номери телефонів, фотографії тощо.

Правоохоронці уже відкрили відповідне кримінальне провадження, згідно з яким хлопцю загрожує ув’язнення терміном до 5 років.

Нагадаємо, раніше розгорівся скандал через нібито витік даних з державного сервісу Дія. На одному їх хакерських форумів з'явилося оголошення про продаж персональних даних 2,6 мільйона громадян України. У Мінцифри запевнили, що оголошення про продаж "злитих" даних українців в результаті кібератаки – це "провокація й продовження гібридної війни".

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти