У Києві, Одесі, Запоріжжі, Харкові, Херсоні лунали вибухи: що відомо

19 липня 2023, 06:51оновлено 19 липня 2023, 10:16
11028
Минулої ночі російські окупанти атакували столицю дронами "Шахед". Сили ППО знищили ворожі БПЛА ще на підступах до міста.
Ракетна атака, повітряна тривога
Минулої ночі в Україні оголошувалася повітряна тривога через атаку РФ / Колаж: Главред, фото: скріншот

Вночі 19 липня в Україні оголошувалася повітряна тривога. У командуванні Повітряних сил ЗСУ заявили, що були зафіксовані пуски ударних дронів та крилатих ракет "Калібр" з Чорного моря. Вибухи прогриміли в Київській області, в Одесі та Запоріжжі.

Крім того, про вибухи в Харкові та області писали місцеві пабліки. Там сили ППО працювали по дронах-камікадзе. У Херсоні, попередньо, є влучання "Шахедів".

Дивіться відео - Кримські пабліки показали кадри запуску ракет по Україні минулої ночі:

відео дня
У Києві, Одесі, Запоріжжі, Харкові, Херсоні лунали вибухи: що відомо

Вночі окупанти запустили по Україні Х-22, "Калібри", "Онікси" та "Шахеди"

Вночі 19 липня російські окупанти атакували Україну з південного напрямку, використовуючи крилаті ракети повітряного, наземного та морського базування, а також іранські ударні БПЛА типу Shahed-136/131.

"Атаковано об'єкти критичної інфраструктури та військові об'єкти, основний напрямок удару – Одеська область", - повідомили вранці в середу у Повітряних силах ЗСУ.

Впродовж кількох хвиль атак противник застосував:

  • 16 крилатих ракет морського базування "Калібр", ймовірно, з малого ракетного корабля "Інгушетія" та фрегата "Адмірал Ессен" з акваторії Чорного моря;
  • 8 крилатих ракет Х-22 з літаків дальньої авіації Ту-22М3 із акваторії Чорного моря;
  • 6 крилатих ракет "Онікс" з берегового ракетного комплексу "Бастіон" (Крим);
  • 1 керовану авіаційну ракету Х-59 з винищувача Су-35 з акваторії Чорного моря;
  • 32 ударні БпЛА типу "Shahed-136/131" з полігону Чауда (Крим) та Приморсько-Ахтарськ (Ростовська обл).

За результатами бойової роботи протиповітряної оборони Повітряних Сил та ППО інших складових Сил оборони України було знищено 37 повітряних цілей:

  • 13 крилатих ракет "Калібр";
  • 1 керована авіаційна ракета Х-59;
  • 23 ударні БПЛА "Shahed-136/131".

Удари ракет Х-22 та "Онікс" були спрямовані по інфраструктурі Одеської області.

У Києві, Одесі, Запоріжжі, Харкові, Херсоні лунали вибухи: що відомо
Сили оборони знищили 37 повітряних цілей / t.me/kpszsu

Вибухи в Одесі

В Одесі прогриміло кілька вибухів близько першої години ночі. Про роботу протиповітряної оборони по ворожих цілях повідомив в Telegram голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

"Залишайтеся в укриттях до відбою повітряної тривоги. Не підходьте до вікон, не знімайте і не викладайте роботу сил ППО!" - написав чиновник.

Моніторингові канали повідомляли, що в Одеській області окупанти могли застосувати ракети типу Р-800 "Онікс", випущені з БРК "Бастіон".

Пізніше Кіпер уточнив, що основними цілями окупантів була портова та критична інфраструктура. Обійшлося без людських жертв.

"Вночі терористи вдарили по Одеській області "Оніксами", а стратегічна авіація завдала удару ракетами Х-59, Х-22. Одночасно з ракетною атакою росіяни запустили по Півдню дрони "Shahed-136". Х-59 була збита силами ППО на підльоті до берега і, впавши в одному із кварталів Одеси, утворила велику воронку, вибуховою хвилею пошкоджено кілька будівель навколо. Троє цивільних травмовано", - написав він у Telegram.

"Онікси" та Х-22 росіяни направили на портову та критичну інфраструктуру. Влучили у зерновий та масляний термінали, пошкодили резервуари та обладнання для завантаження. Інформація про постраждалих не надходила.

В Одеському районі є влучання у промисловий об'єкт – там постраждав працівник. Удари було завдано по двох складських приміщеннях у різних локаціях – з тютюном та феєрверками. Пожежники ліквідують пожежу на площі понад 3000 кв.

У небі над Одеською областю було збито 8 дронів типу "Shahed-136". Внаслідок повітряних боїв та падіння уламків загорілися та пошкоджені туристичні бази та готелі у прибережній зоні Коблевської громади, постраждали двоє цивільних.

Також внаслідок бойової роботи зі знищення ракет та дронів вибуховою хвилею у житлових комплексах Одеси пошкоджено кілька багатоквартирних будинків. Щонайменше 6 одеситів, серед яких 9-річний хлопчик, звернулися за медичною допомогою у зв'язку з отриманням поранень уламками скла та інших предметів.

Вибухи в Києві

Минулої ночі російські окупанти атакували столицю дронами "Шахед". Сили ППО знищили ворожі БПЛА ще на підступах до міста. За попередніми динним, обійшлося без жертв і руйнувань.

"Непроста ніч повітряних атак для всієї України. Південь, Одеська область - особливо. Але про Київ ворог теж не забув. Знову атакував столицю "Shahed". Безрезультатно. Ще на підступах до столиці ППО виявила та знищила всі ворожі дрони. Попередньо, без жертв і руйнувань, але дані ще уточнюються"" - написав у Telegram начальник КМВА Сергій Попко.

Вибухи в Запоріжжі

У ніч на 19 липня в Запоріжжі прогриміли вибухи під час повітряної тривоги, передає Суспільне.

У місцевих Telegram-каналах повідомляли щонайменше про три вибухи. Перший стався близько 02:06.

В ОВА закликали городян не ігнорувати тривогу та перебувати в укриттях до відбою.

За попередніми даними, у бік Запоріжжя ворог запустив ракети С-300.

Вибухи у Херсоні

Вночі РФ атакувала "Шахедами" Херсон.

Близько двох годин зафіксовано влучання у Шуменському мікрорайоні міста. Внаслідок ворожих ударів сталася пожежа в будинку культури, а також пошкоджено двоповерхівку, повідомив у Telegram голова ОВА Олександр Прокудін.

Працівникам ДСНС вдалося врятувати 89-річну жінку, яка опинилася під завалами власного будинку. Лікарі на місці надали потерпілій медичну допомогу, її стан – задовільний.

Як повідомляв Главред, в ніч на 18 липня російські окупанти атакували Україну - у Повітряних силах повідомляли про загрозу застосування ударних БПЛА і балістичних ракет. В Одесі та Миколаєві пролунали вибухи.

У Повітряних силах повідомили, що російські окупанти атакували територію України з південного напрямку шістьма крилатими ракетами "Калібр" і 36 ударними дронами типу "Shahed".

Нагадаємо, днями керівник об'єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк заявляла, що існує реальна загроза нового масованого ракетного удару російських окупантів по Україні.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти