Український історик назвав Діда Мороза радянським пропагандистом, який прикривав репресії

27 грудня 2020, 13:23
Дід Мороз вперше в Радянському Союзі офіційно з'явився в 1937 році, нагадав Сергій Рябенко.
Новий Рік, Дід Мороз, Снігуронька 01
Діда Мороза назвали радянським пропагандистом / фото: УНІАН

Колишній співробітник Українського інституту національної пам'яті Сергій Рябенко заявив про те, що новорічний казковий персонаж Дід Мороз є радянським пропагандистом, який використовувався для прикриття репресій.

В інтерв'ю Радіо Свобода він нагадав, що персонаж Діда Мороза вперше в Радянському Союзі офіційно з'явився в 1937 році.

"Чому це відбулося в 1937 році? Тому що ми пам’ятаємо, що в 1937 рік – це період найбільших політичних репресій в Радянському Союзі, коли велася боротьба в тому числі і з церквою, тому радянській владі конче було необхідно якимось чином усунути чи спробувати мінімізувати вплив церкви, церковних традицій, пов’язаних зі святкуванням Різдва", - пояснив колишній співробітник УІНП.

Він каже, що радянські керівники поставили за мету організовувати святкування Нового року з новими радянськими традиціями.

"І тоді з'явився цей Дід Мороз. Тобто основна ідея, яка закладалася тоді, мала на меті спробувати витягти з офіційної свідомості святого Миколая, який був пов'язаний з такими різдвяними релігійними традиціями", - упевнений історик.

За його словами, спочатку ідеологічно в цей персонаж закладалася суть заміщення ним святого Миколая.

"Якщо говорити про 1937 рік, то можна, звісно, говорити в тому числі і про появу Діда Мороза, і про ті обставини, в яких це відбулося, власне для того, щоб пам’ятати, що в 1937 році в Радянському Союзі був один із найбільших піків політичних репресій і саме в цьому році одна з найбільших кількостей людей стали жертвами цих репресій. Тому ці процеси є достатньо пов’язаними між собою, переплетеними", - додав Рябенко.

Раніше астролог Влад Росс в коментарі Главреду прокоментував політику декомунізації Діда Мороза в Україні.

"У наших предків не було ніякого Діда Мороза на зимові свята і Новий Рік. Дід Мороз "утворився" лише в Радянському Союзі. Та й взагалі, за багато років асоціації з Дідом Морозом не особливо приємні: п'яний виродок, який наковтався алкоголю, з червоним носом і дивним мішком", – зазначив Росс.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти