"Вартувало починати все не по Курщині": експерт озвучив дві головні помилки ЗСУ

8 жовтня 2024, 18:18
589
ЗСУ мали всі шанси убезпечити Харків.
ВСУ, карта Курской области
Світан переконаний, що удару треба було завдавати не по Курщині / Коллаж: Главред, фото: Генштаб ВСУ, скрин из ISW

Україна в Курській операції скоїла декілька помилок, особливо через повільність західних союзників. Деякі з них озвучив полковник запасу ЗСУ Роман Світан в інтерв'ю Євгенії Кутновій для YouTube-каналу "Фабрика новин".

Хто такий Роман Світан

Світан Роман (4 січня 1964, м. Макіївка Донецької області) – український військовий льотчик-інструктор, полковник запасу, який пройшов через полон у 2014 році, працював радником керівника Донецької ОДА Сергія Тарути. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року став одним із провідних військових експертів на українських телеканалах та інших медіа, пише Вікіпедія.

На його думку, Курську операцію треба було розпочинати раніше.

відео дня

"Варто починати все на кілька місяців раніше і не Курщиною, а Бєлгородщиною. Тоді б ми убезпечили Харків", – зазначив військовий аналітик.

Роман Світан висуває припущення, що, за умови розгортання операції наприкінці весни в Бєлгородській області, а не наприкінці літа на Курській, то зараз українці б знаходилися приблизно за 20 км від Бєлгорода. Як результат, ЗСУ убезпечили б Харків.

"Але чим було починати? На кінець весни у нас фактично нічого не було, навіть розуміння фінансування нашими партнерами. Було багато питань. Але які претензії можуть бути до Сирського? Він явно не винен у тому, що Трамп із Байденом не виділили у грудні 60 млрд", - зазначив полковник.

'Вартувало починати все не по Курщині': експерт озвучив дві головні помилки ЗСУ
Курська АЕС / Инфографика: Главред

Курська операція ЗСУ - що відомо

Як відомо, українські військові продовжують операцію в Курській області країни-агресора РФ - Сили оборони просунулися біля Обухівки.

Своєю чергою редактор видання Faridaily Максим Товкайло розповів, чи може бути Курська область в обмін на Донбас і південь України. Саме цей хід ЗСУ став для Володимира Путіна особистою образою.

Водночас в ISW розкрили загрози на Курщині. Російські блогери повідомили 4 жовтня, що російські сили відбили Ведмеже (на південний схід від Глушкова), але ISW не виявив підтвердження цієї інформації.

Інші новини про Курщину:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти