Реформа містобудування посилює органи місцевого самоврядування - віце-прем’єр Кубраков

6 квітня 2023, 20:53оновлено 1 червня 2023, 14:40
Реформа містобудування посилює органи місцевого самоврядування - віце-прем’єр Кубраков
Кубраков зазначив, що реформа містобудування посилює органи місцевого самоврядування / УНИАН

Віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков закликав очільників громад, експертну громадськість, учасників будівельного ринку спільно працювати над реформою містобудування, яка створює прозорі правила гри на ринку містобудування та сприяє розвитку міст України.

Революційний для сфери містобудування законопроєкт №5655 проголосовано ще в грудні минулого року. Однак, конвеєр з продукування фейків та маніпуляцій не зупиняється й досі, навіть попри можливість легко спростувати ті чи інші закиди в бік реформи. Про це у авторській колонці на сайті видання "Економічна правда" пише віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Він впевнений: ті, хто роками користувався непрозорими правилами гри, "договорняками" з органами будівельного контролю, заробляв на видачі дозвільної документації, роблять все можливе, аби зірвати реформу.

відео дня

"Реформа посилює органи місцевого самоврядування як в частині повноважень, так і в частині відповідальності. Закон чітко вказує, що органи місцевого самоврядування зобов'язані здійснювати моніторинг всієї забудови, яка відбувається в межах їх громад. У разі виявлення будь-якого порушення місцева влада має проводити перевірки. Більше того, якщо чиновники цього не робитимуть, вони нестимуть відповідальність за свою бездіяльність", - пояснив Олександр Кубраков.

За його словами, існує міф, який не втомлюються використовувати опоненти реформи, про "ручних приватних контролерів, які контролюються забудовниками".

"Ми створили в цьому законі низку запобіжників, які не дозволять забудовникам мати "ручних контролерів", але найголовніше - і приватні контролери, і державні контролери будуть працювати в чітких, прозорих і зрозумілих рамках. Наприклад, забудова, контроль якої вони забезпечують, також буде моніторитися органами місцевого самоврядування. У разі виявлення порушень, законопроєкт №5655 дає можливість притягнути контролера до матеріальної відповідальності, а в деяких випадках він навіть може бути виведений з ринку", - каже міністр Кубраков.

Він пояснив: контролери здійснюватимуть контроль за будівництвом, спираючись в тому числі на містобудівну документацію. Це стимул для ОМС покращити її, адже всі вади застарілих генпланів можуть експлуатуватися забудовниками на свою користь.

"І ось тепер уже не про розвінчування міфів, а про чітке питання - чому стільки маніпуляцій і брехні навколо реформи? Відповідь проста - цифровізація. Законопроєкт №5655 передбачає максимальну цифровізацію усіх процесів та етапів будівництва. Кожен крок, кожен документ, кожна дія або її відсутність - будь-якого учасника будівельного процесу залишатиме цифровий слід, який легко відстежити і який не приховати. Будь-яке порушення, незаконна дія будуть відразу виявлятися, а відповідальна особа притягуватися до відповідальності, в тому числі і кримінальної", - пише Олександр Кубраков.

Він вважає, що тієї прозорості, яка запроваджується електронною системою, бояться багато мерів, представників органів будівельного контролю в ОМС, забудовників, які звикли працювати "кабінетно", з паперовими документами, які можуть "раптово зникнути" або взагалі не приймати жодних рішень без матеріального стимулу.

"Також ми позбавляємо чиновників "годівниці", пов’язаної з наданням дозвільної документації. Законопроєкт №5655 передбачає, що дозвіл на старт будівництва, на здачу в експлуатацію надаватимуться автоматично за умови наявності всіх необхідних документів, інформації в ЄДЕССБ та інших інформаційно-комунікаційних системах та дотримання всіх процедур. Забудовнику не треба буде ходити в кабінети чиновників за дозволом, що майже неминуче призводило до корупції", - каже Олександр Кубраков.

Раніше повідомлялось, що парламент проголосував за ухвалення містобудівної реформи – проекту №5655.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти