Політолог розповів, як референдум вплине на дії Росії в Україні

12 квітня 2021, 01:03
За словами Небоженка, у воюючій країні не може бути й мови про проведення референдумів.
Віктор Небоженко
Віктор Небоженко розповів про всеукраїнський референдум / Главред

Підписаний президентом України закон про всеукраїнський референдум не матиме позитивного впливу в Україні у зв'язку з триваючою війною. Як розповів Главреду політолог Віктор Небоженко, Росія активно скористається референдумом на свою користь.

"Під час війни ні про які референдуми не може бути й мови. Коли йде війна, не час обговорювати курс країни, питання загальнодержавного значення і т.д. в таких умовах всі зусилля повинні бути сконцентровані на мобілізації населення і державних ресурсів. Держава може дозволити собі проведення референдуму тільки в мирний час", - говорить Небоженко.

Також Віктор Небоженко зазначив, що Російська Федерація буде пильно стежити і шукати способи скористатися референдумом на свою користь.

"Росія буде активно використовувати можливість проведення референдуму в Україні на свою користь. Наприклад, ОПЗЖ вже піднімала питання про проведення всеукраїнського референдуму з питання федералізації України, а це – точно не те питання, яке слід обговорювати під час війни, тим більше, коли сусідня держава претендує на частину нашої території. Сама ідея федералізації може обговорюватися, але в спокійних умовах, коли панує мир", - зазначив Небоженко.

читайте такожСтефанчук розповів про долю Закону Про всеукраїнський референдум

За словами політолога, "Україна розколота по вертикалі і горизонталі".

"Розкол по вертикалі означає, що є якась кількість багатих громадян і безліч жебрака населення - у них не може бути спільної точки зору на актуальні питання. А тому референдум тільки деформує громадську думку. Розкол по горизонталі означає Конфлікт політичних цінностей заходу і Сходу України. Референдум покаже перевагу якоїсь однієї точки зору і викличе невдоволення тих, хто дотримується іншої думки, і все це в підсумку призведе до ще більшого розколу суспільства", - зазначає Небоженко.

Закон про референдум - про що раніше повідомляв Главред:

  • На початку червня 2020 року президент Володимир Зеленський вніс до Ради як невідкладний законопроект про народовладдя через український референдум (№3612).
  • 26 січня Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект Про всеукраїнський референдум, внесений президентом Володимиром Зеленським, що передбачає можливість електронного голосування.
  • Представник президента Володимира Зеленського в Конституційному суді, депутат Федір Веніславський заявив, що президентський закон про всеукраїнський референдум, прийнятий Верховною Радою, не буде використовуватися для будь-яких змін території України.
  • Спікер парламенту Дмитро Разумков впевнений, що найближчим часом в Україні навряд чи можна буде провести референдум.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти