Підключення до переговорів США: Кулеба назвав умову розширення нормандського формату

2 лютого 2021, 00:17
Кулеба назвав умову, за якої можлива повноцінна участь США у нормандському форматі.
Підключення до переговорів США: Кулеба назвав умову розширення нормандського формату
Кулеба висловився про участь США в нормандських переговорах / facebook

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сумнівається, що США зможуть повноцінно приєднатися до нормандському формату (Україна, Росія, Німеччина, Франція) для врегулювання ситуації на Донбасі, хоча за повідомленнями ЗМІ Джо Байден розглядає приєднання до нормандської четвірки.

"Що стосується повноцінної участі США в нормандському форматі, то давайте пам'ятати, що є одна людина в нормандському форматі, якого така участь не зробить щасливим, - це президент Російської Федерації. А формат не розширюється за бажанням тільки окремих учасників. Він може бути змінений тільки консенсусом", - сказав Кулеба в ефірі програми Свобода слова на ICTV.

У той же час Кулеба зазначив, що з 2014 року США активно підтримували Україну і в питанні Донбасу, і Криму.

Тому міністр висловив упевненість в тому, що США стануть "ще активніше на цьому треку".

Також Кулеба засумнівався в доцільності переговорів України з США щодо отримання статусу особливого партнера поза Організацією Північноатлантичного договору (НАТО).

"Ніякі офіційні переговори з цього питання не проводяться. Ця тема є предметом обговорень в соцмережах і на різних експертних форумах. Ми не відкидаємо можливість будь-яких статусів і форматів, якщо вони дійсно мають додану вартість, але займатися просто фетишизацією різних статусів - зайве", - сказав він.

читайте такожРазумков заявив про глухий кут у нормандських переговорах і розповів, що робити

Кулеба зазначив, що статус особливого партнера поза НАТО, на відміну від партнерства в НАТО, не передбачає жодних гарантій безпеки.

Зазначимо, у ЗМІ з'явилася інформація, що адміністрація президента США Джо Байдена хоче підключитися до нормандського формату з метою якомога швидшого вирішення конфлікту в Донбасі.

За даними німецьких журналістів, Байден і держсекретар Ентоні Блінкен висловлюють невдоволення роботою нормандського формату, оскільки за останні шість років домогтися великого прогресу так і не вдалося.

Переговори щодо Донбасу - про що раніше повідомляв Главред:

  • У Берліні 12 січня пройшли переговори радників лідерів країн нормандського формату з питань врегулювання конфлікту на Донбасі.
  • У Кремлі заявили, що за підсумками дискусії сторонам не вдалося знайти компроміс, проте була досягнута домовленість про проведення нового переговорного раунду вже 26 січня.
  • Учасник переговорного процесу, заступник глави Адміністрації президента РФ Дмитро Козак вважає, що на Донбасі дотримується відносне перемир'я.
  • У Кремлі відкидають можливість проведення Україною визвольної операції з повернення ОРДЛО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти