Кубраков хоче перетворити "Укрзалізницю" з "монстра" на ефективну компанію - ЗМІ

11 серпня 2021, 11:40
Неформально саме УЗ, а не "Укравтодор" чи інші інфраструктурні галузі, стала пріоритетним напрямком роботи міністра з першого дня призначення.
Укрзалізниця
ілюстрація УНІАН

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков переконав наглядову раду рекомендувати уряду призначити на посаду в.о. голови правління Укрзалізниці екстопменеджера компанії SCM Олександра Камишина, оскільки має намір підвищити ефективність компанії. Про це пише видання РБК-Україна.

Видання нагадує, що виведення "Укрзалізниці" з передбанкрутного стану і перетворення компанії на фінансово успішне й ефективне підприємство - одне з основних завдань, яке поставив перед міністром інфраструктури Олександром Кубраковим президент Володимир Зеленський.

Як повідомляють співрозмовники РБК-Україна у Мінінфраструктури, неформально саме УЗ, а не "Укравтодор" або інші інфраструктурні галузі, стала пріоритетним напрямком роботи міністра з першого дня призначення.

відео дня

"Катастрофічне фінансове та матеріально-технічне становище компанії ні для кого не було секретом. Однак, саме при Кубракові не тільки запросили реальні цифри за станом підприємства, а й продемонстрували готовність швидко виправляти ситуацію, зазначають співрозмовники в УЗ" - пишуть журналісти. "При цьому міністр не став розводити "потьомкінські села" з дорогим аудитом, а зібрав представників ключових напрямків і поставив завдання знайти якомога ефективніші шляхи вирішення проблем за цими напрямками. Фактично, це і стало основою "плану очікувань", який Кубраков озвучив у Facebook, а до цього обговорював з головою наглядової ради Шевки Аджунером", - йдеться у матеріалі.

Зокрема, при Міністерстві інфраструктури створюється Антикризовий штаб "Укрзалізниці", основним завданням якого буде контроль необхідних для української залізниці рішень. Роботу штабу Кубраков контролюватиме особисто.

Учасники ринку відзначають, що рішення створити штаб, а не призначати Кубракова безпосередньо главою УЗ – кращий з можливих варіантів залучення міністерства до контролю над ситуацією в компанії. Адже так не порушуються принципи корпоративного управління, і не створюються передумови для конфлікту інтересів, йдеться у статті.

"Вважаю, що головними завданнями для розвитку галузі, які необхідно втілити в найкоротші терміни є: підвищення тарифів на вантажні перевезення, адже без ринкових тарифів нормальний розвиток "Укрзалізниці" неможливий; налагодження закупівлі електроенергії безпосередньо у виробника – "Енергоатому"; залучення на український ринок міжнародних інвесторів; закупівля нових поїздів і локомотивів. Впровадження цих рішень у найкоротші терміни – це те, чого ми очікуємо від нового глави Укрзалізниці", - написав міністр.

Ці та низка інших завдань в найближчі місяці повинен буде почати вирішувати Олександр Камишин – новий в.о. голови правління УЗ у статусі антикризового менеджера, який до цього був радником Кубракова.

"Кандидатуру Камишина вже підтримала наглядова рада компанії. Співрозмовники у Мінінфраструктури зазначають, що цьому передувала тривала переговорна робота Кубракова з наглядовою радою, оскільки Камишин є саме креатурою міністра. Варто відзначити, що у Камишина є досвід в роботи у великих промислових групах, зокрема в SCM. Крім того, протягом останніх 10 років Камишин був видавцем журналу Latifundist. З січня 2020 року обіймає посаду провідного партнера інвесткомпанії Fortior Capital, яка консультує найбільші аграрні та інфрастуруктурні компанії України", - йдеться у матеріалі.

За словами одного впливового учасника ринку, на якого посилаються автори, сьогодні для керівника УЗ важливо не тільки і не стільки розбиратися "у стрілках і локомотивах", скільки вибудовувати правильні та ефективні фінансові моделі управління.

Водночас, за його словами, амбіція міністра щодо УЗ – продемонструвати, що з корумпованого "монстра", на якого вже давно всі махнули рукою – зробити привабливу для інвесторів компанію. "Це вдалося зробити з "Укравтодором", але тут масштаби на порядок більше. Саме тому, коли УЗ покаже перші реальні успіхи – це буде індикатором, що ситуацію вдалося зрушити з мертвої точки. Насамперед - завдяки зусиллям міністра", - підсумовує він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти