Книги можуть подорожчати на 30% і зупиниться друк підручників: виробники заявили про дефіцит паперу

3 лютого 2022, 19:41оновлено 3 лютого 2022, 23:17
169
Закупляти папір для книг за кордоном стало занадто дорого, і навіть за високою ціною його складно придбати.
Книги можуть подорожчати на 30% і зупиниться друк підручників: виробники заявили про дефіцит паперу
Книги можуть подорожчати на 30% через дефіцит паперу/ ReadRate, скрін з відео

В Україні може зменшитися кількість книг, які випускають видавництва, і зрости на них ціна. Причина – дефіцит паперу у державі, що виник через зростання закупівельних цін і низькі квоти, які залишаються такими через дефіцит в інших країнах.

Крім цього, макулатуру, яка могла б стати сировиною для виготовлення паперу, з України вивозять за кордон, повідомляють "Факти ICTV".

Дефіцит якісного паперу зараз відчувається і в інших державах. З цієї причини Європа встановила імпортні квоти і сильно збільшила ціни на свою продукцію. Зараз папір коштує майже вдвічі дорожче, ніж минулоріч – видавцям доводиться віддавати 1800 євро за тонну. Та при цьому його ще й складно дістати через низькі квоти. Для України такі квоти становлять не більше ніж 2000 тонн на рік.

При цьому українську макулатуру активно продають за кордон, замість того, щоб переробляти в Україні. За місяць такої макулатури лише в одній друкарні збирається майже 85 тонн.

Дефіцит паперу в Україні став ще більш відчутним після запровадження ковідної 1000 гривень – люди масово стали купувати книги. За півтора місяці на книжки українці витратили 530 мільйонів гривень, виплачених державою за вакцинацію.Та видавництва уже не можуть виконувати замовлення через брак сировини.

Через брак паперу друк книг може скоротитися

В Асоціації видавців заявили, що через нестачу сировини тиражі книг можуть скоротитися наполовину, а друкарні не зможуть випускати навіть шкільні підручники. Ціни на книжки можуть зрости щонайменше на 30%.

"По-перше, потрібно заборонити вивіз макулатури з України як основну базову сировину для вітчизняних виробників паперу. Також потрібно зняти податок на додану вартість на папір, який використовується для друку книжок", – пояснив алгоритм боротьби з проблемою президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін.

Крім цього, за словами представників асоціації, Україна може звернутися до країн-лідерів з виробництва паперу з проханням збільшити квоти. Також варто збільшити виробництво паперу з альтернативної сировини, наприклад, соломи, якої у нашій державі навіть у надлишку.

Раніше повідомлялося, що в Україні різкий передноворічний стрибок замовлень, у тому числі від клієнтів з "ковідною тисячею", паралізував роботу онлайн-магазинів з продажу книг. Люди масово скаржилися на довгу обробку замовлень в книжкових шопах і вимагали повернути гроші.

Також раніше вчені назвали переваги читання книг для здоров'я. Серед них – зниження рівня стресу, покращення пам'яті і концентрації уваги і навіть запобігання старінню мозку.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти